Oyun için Linux dağıtımı önerisi

Kullanıcı deneyimi en iyi Ubuntu'da bulunuyor. Gerek script sağlamak olsun gerek güncelleme ve sürüm sağlama yapısı olsun eksik bırakmıyor.
Ayrıca bozuk? Enterprise için ürün satan şirket bozuk ürün mü verecek?

Kullanıcı deneyimi mi? Adamlar her fırsatta Flatpak'e ket vurmaya çalışıyor. 24.04 ilk çıktığında deb paketlerini GUI olarak yükleyemiyordun. Eklenti yöneticisi gibi gerekli bir GNOME uygulamasından bile mahrumdu reposu. Firefox'un deb sürümünü indirmek istedim inatla snap sürümünü yükledi. Bunlar mı kullanıcı deneyimini iyi şekilde sunmak?

Ne var snap kullan dersen de daha geçen senenin son çeyreğinde art arda spyware uygulamalarla gündeme geldi. Alternatif repolara izin vermedikleri gibi kendi repolarının güvenliğini bile sağlayamadı adamlar ki Flatpak dururken niye snap kullanmak zorunda bırakılıyorum?

Allah'tan bunları düzelten Ubuntu tabanlı dağıtımlar ve debullshit gibi çözümler var da Ubuntu'nun pozitif yanlarından fedakarlıklar yapmadan faydalanabiliyor insanlar.

İlk öncelikle, üstteki arkadaşın ürettiği içerikten haberdar olmaması beni güldürdü. Snap’in adı çıkmış, GNU’yu geliştiren Richard Stallman’ın bile Ubuntu’ya doğrudan “spyware” dediği birçok farklı röportaj ve kaynak var. :D
🔗 GNU – Ubuntu Spyware
🔗 Ars Technica – Richard Stallman calls Ubuntu spyware because it tracks searches
🔗 YouTube – Richard Stallman on Ubuntu
Ne yapalım onların dediklerini? Saçma sapan insanları bulup olası eksik, yanlı veya hatalı bilgilerini hiç düşünmeden, araştırmadan kabul ediyorsunuz.
Bunu yazarken bakmışlar mı snap'te neler var neler yapılabiliyor diye acaba?
Bunu ben uğraşıpta bu kafaya anlatmaya çabalamam git öğren.

Sağlıklı bir kafa yapısının rol model alacağı insan Richard Stallman olamaz. Bu adam zaten FOSS/FLOSS olmayan herşeyi hor görüyor.
Bu kadar takıntılıtsan git bak, Çok sevdiğin Arch bile adamın sitesindeki makalede desteklenmiyor. Ubuntu'dan farkı yok adam için.

Paylaştığın videodan:
  1. 5 dk sadece dezavantaj anlatıp 1 dk kendi kanalının reklamını yapmış
  2. Aynısının daha uzun daha detaylısı.
  3. Allah aşkına aç izle bari:
    1. 1760879490728.png
    2. Aç izle. Senin yerine açıp izleme vazifem yok.

Üst kısımda oyunlara da değinmek istiyorum. Ubuntu, zaten Debian tabanlı olduğu için “stabilite + yenilik” kısmında kendini öne çıkarıyor. Ubuntu kullanacak olan kişiler genellikle grafik arayüz üzerinden işlem yapmayı tercih eden, mevcut dağıtımının ayarlarıyla uğraşmak istemeyen kullanıcılar.
Ubuntu kullanıcıya vermesi gereken bütün/olmuş ve olgunlaşmış işletim sistemini veriyor.
Arch ise boş bir şablon verip ne istiyorsan yap diyor.
Bunu bildiğinden bile şüpheliyim bu cevaptan sonra.

Arch ve Arch tabanlı dağıtımların temel aldığı model Rolling Release modelidir. Bu sistem, hızlı güncellemeler ve hızlı paket akışıyla sürekli güncel kalmayı hedefler.
Arch News'i her yükseltme öncesi takip etmesi gerektiği bilgisini de paylaş. Paylaş ki sonra bozuldu diye konu da açmasın.
Oyun kısmında ise benim ayrıca bir şey söylememe gerek yok; ProtonDB’ye girip bakabilirsin. Kullanıcıların yüzde kaçı oyun odaklı olarak Ubuntu kullanıyor, görebilirsin.
Zaten eksiksiz paylaştığım ve eksik ve saçma ekleme için teşekkürler.
Bu site neyseki oyun Linux'ta çalışıyor mu diye kontrol etmek için var. Ve ne yazzık ki o bilgiler hata ayıklama için var.

Ayrıca çekirdek (kernel) kısmında özelleştirilmiş Zen Kernel kullanmanı tavsiye ederim. Bu çekirdek, CachyOS’ta da oldukça iyi çalışıyor.
Buna da mantık bulamıyorum, içsel çatılma? CachyOS ekibi o kadar performans diye kernel hazırlıyor zen kullandıktan sonra ne anlamı kaldı bu dağıtımın?

AUR gibi bir deponun varlığından hiç bahsetmiyorum bile Snap ile yan yana getirilemez bile. :D
Paylaştığın youtube ekran görüntüsündeki 3. video'yu izle.

Firefox'un deb sürümünü indirmek istedim inatla snap sürümünü yükledi. Bunlar mı kullanıcı deneyimini iyi şekilde sunmak?
Açıkçası evet?
Tarayıcı gibi kritik bilgi içerebilcek bir yazılımın konteyner içinde çalışmaması asıl sorun olurdu burada.
Ben burada bunu neden görmediğinizi anlamıyorum.
Hem doğrudan mozzilla'dan gelen bir paketi veriyorlar kendi derlemeleri vs. de değil firefox'un sadece snap sunulması konusundaki gerçekten tek anlamsız konu bu.

Sorulmadan snap yüklemesi gibi şeyler varken içinden bunu buldunuz bula bula. Hep bu şekilde gerçekten sorun olan şeyler yerine saçma sapan şeylere odaklandığınız için bu durum kalmaya devam ediyor zaten.

Eklenti yöneticisi gibi gerekli bir GNOME uygulamasından bile mahrumdu reposu.
Depoda var zaten?

Kullanıcı deneyimi mi? Adamlar her fırsatta Flatpak'e ket vurmaya çalışıyor.
Bunu biraz daha açıklar mısın? Anlamadım.
Eğer çok benzemesinden bahsediyorsan şu üstteki elemanın paylaştığı 3. video bu konuya değinmiş.

Ne var snap kullan dersen de daha geçen senenin son çeyreğinde art arda spyware uygulamalarla gündeme geldi.
Onaylanmamış kullanıcılardan gelen snap'leri kullanma? Mağazada onaylandı işareti var. Hatta paylaştığım ekran görüntüsünde de gözüküyor.
Ayrıca aklında şüphe kalıyorsa yayıncı sitesini kontrol edebilirsin. Ben yayıncı sitesinde paylaşılıp onay almayanlar ile de karşılaştım.

Ayrıca rasyonel olun. Sanki Aur'da çıkmadı? Aur'da çıkmayı bırak 2 gün durdu.
SSH'a arka kapı eklemeyi denemediler mi? Burada denilecek çok söz yok çok fazla tartışma çıkabilir. Yapmak isteyen her yere yapıyor.

Alternatif repolara izin vermedikleri gibi kendi repolarının güvenliğini bile sağlayamadı adamlar ki Flatpak dururken niye snap kullanmak zorunda bırakılıyorum?
Buna yukarıda değinecektim ama değmez diye atlamıştım çok şükür sen sordun.
Alternatif depoların olmaması için eksi yazabilir ama geliştirici kendi .snap dosyasını dağıtabiliyor.
Benim için de mediainfo'da ilk kez karşılaştığımda yeni olmuştu.

Allah'tan bunları düzelten Ubuntu tabanlı dağıtımlar ve debullshit gibi çözümler var da Ubuntu'nun pozitif yanlarından fedakarlıklar yapmadan faydalanabiliyor insanlar.
Bunu çözen dediğin dağıtımlar açıkçası çözmüyor daha da beter ediyor. Mesela do-release-upgrade sırf snap istemiyor diye Ubuntu'yu taban alıp bunu çıkartan dağıtım açıkçası acınası haldedir.

Yada fedakarlıklar kısmı, Hayır fazlasıyla fedakarlık veriyorsunuz.

Tabii bunca yazı içinden arapça gibi oraya buraya çekilip veya yanlış anlaşılıp rolling release dağıtımlar bozuk dedim gibisinden anlamlar çıkartanlar da olur hadi hayırlısı.

Son düzenleme:
Açıkçası evet?
Tarayıcı gibi kritik bilgi içerebilecek bir yazılımın konteyner içinde çalışmaması asıl sorun olurdu burada.
Ben burada bunu neden görmediğinizi anlamıyorum.
Hem doğrudan Mozzilla'dan gelen bir paketi veriyorlar kendi derlemeleri vs. de değil Firefox'un sadece snap sunulması konusundaki gerçekten tek anlamsız konu bu.

Sorulmadan snap yüklemesi gibi şeyler varken içinden bunu buldunuz bula bula. Hep bu şekilde gerçekten sorun olan şeyler yerine saçma sapan şeylere odaklandığınız için bu durum kalmaya devam ediyor zaten.

Firefox'un snap ile gelmesine laf etmedim. Deb sürümünü yüklememizin önüne geçilmesine laf ettim. Snap'in performans sorunları daha yeni çözülen bir şey.

Bahsettiğiniz "sorulmadan snap yüklemesi" sorununu maalesef bilmiyorum. Bildiğim ve gözlemlediğim sorunlar üzerinden konuştum dolayısıyla.

"Depo'da var zaten."

Nerede? Kullandığım dönemde mağaza uygulamasında yoktu. Baktım şu anda da gözükmüyor snap repolarında. Ama nedense flathub repolarında var uygulama.

"Ben yayıncı sitesinde paylaşılıp onay almayanlar ile de karşılaştım."

Ee? Onay vermedi diye daha mı güvenli oldu? Onaylanmayan uygulamaları indirmeyeceksem niye repodalar? Kullanıcı dalgınlıkla bakıp indiremez mi? Nerede son kullanıcı dostluğu?

"Ayrıca rasyonel olun. Sanki AUR'da çıkmadı? AUR'da çıkmayı bırak 2 gün durdu.
SSH'a arka kapı eklemeyi denemediler mi? Burada denilecek çok söz yok çok fazla tartışma çıkabilir. Yapmak isteyen her yere yapıyor."

Ben AUR'u kıyaslamaya sokmadım ki. Flatpak'i soktum. Flathub üzerinde bu zamana kadar bir zararlı tespit edilmedi nedense? SSH noktasında Ubuntu düzgün hamleler yaptı ona katılıyorum. Bütün paketleri yeniden kontrol etmeleri falan takdir edilmesi gereken bir hareket.

"Alternatif depoların olmaması için eksi yazabilir ama geliştirici kendi. Snap dosyasını dağıtabiliyor.
Benim için de Mediainfo'da ilk kez karşılaştığımda yeni olmuştu."

Kullanıcı deneyimi ve güvenliği açısından Windows'tan ne farkı kaldı bu durumda?

Bunu çözen dediğin dağıtımlar açıkçası çözmüyor daha da beter ediyor. Mesela do-release-upgrade sırf snap istemiyor diye Ubuntu'yu taban alıp bunu çıkartan dağıtım açıkçası acınası haldedir.

Ya da fedakarlıklar kısmı, Hayır fazlasıyla fedakarlık veriyorsunuz.

Tabii bunca yazı içinden Arapça gibi oraya buraya çekilip veya yanlış anlaşılıp rolling release dağıtımlar bozuk dedim gibisinden anlamlar çıkartanlar da olur hadi hayırlısı.

Linux Mint nerede daha beter ediyor mesela? Linux Lite nerede beter ediyor? Zorin OS bile nerede beter ediyor?

Ne fedakarlığı veriyor Linux Mint kullanan adam? İsterse snap depolarını rahatça kurup erişebiliyor. Debian paketlerini sorunsuz kurabiliyor. Terminalinde reklam yok. Dağıtımın yöneten ekip kar ve pazar payı amacıyla saçma işlere kalkışmıyor. Nerede fedakarlık yapıyor Linux Mint kullanıcıları?

Bahsettiğiniz "sorulmadan snap yüklemesi" sorununu maalesef bilmiyorum. Bildiğim ve gözlemlediğim sorunlar üzerinden konuştum dolayısıyla.
Terminal üstünden apt install firefox yazılsa bile snap sürümünü kuruyordu bir zamanlar. Firefox kullanmadığım ve açıkçası mozzilla'yı sevmediğim için pek hakim değilim.

"Depo'da var zaten."

Nerede? Kullandığım dönemde mağaza uygulamasında yoktu. Baktım şu anda da gözükmüyor snap repolarında. Ama nedense flathub repolarında var uygulama.
Snap değil. .deb sürümü olan var. Kusura bakma ben eksik yazdım.
Onun haricinde snap sürümünü bende bulamadım.

"Ben yayıncı sitesinde paylaşılıp onay almayanlar ile de karşılaştım."

Ee? Onay vermedi diye daha mı güvenli oldu?
Onay vermedi diye daha güvenli oluyor demedim?
Geliştirici onaylı almamış ama sitesinde destekleniyor olabileceğinden bahsettim.

Onaylanmayan uygulamaları indirmeyeceksem niye repodalar? Kullanıcı dalgınlıkla bakıp indiremez mi? Nerede son kullanıcı dostluğu?
İşine geliyorsa kullan? Yayımcı sana güven veren birisi ise kullan.
Bu durumu araştırdığım zaman olayın kripto para cüzdanlarını hedeflediğini görmüştüm.
Tam hatırlamadığım için ai'dan özet istediğimde buna önlem olarak uygulamaların yüklendiğinde otomatik onay almasının kapatıldığını söyledi.

Açıkçası kullanıcı bilincinin gerekirse kurslarla arttırılması gerekir bana kalırsa.

"Ayrıca rasyonel olun. Sanki AUR'da çıkmadı? AUR'da çıkmayı bırak 2 gün durdu.
SSH'a arka kapı eklemeyi denemediler mi? Burada denilecek çok söz yok çok fazla tartışma çıkabilir. Yapmak isteyen her yere yapıyor."

Ben AUR'u kıyaslamaya sokmadım ki. Flatpak'i soktum. Flathub üzerinde bu zamana kadar bir zararlı tespit edilmedi nedense? SSH noktasında Ubuntu düzgün hamleler yaptı ona katılıyorum. Bütün paketleri yeniden kontrol etmeleri falan takdir edilmesi gereken bir hareket.
Zararlı yazılım koymayı hedefleyen kişinin zararlı yazılımı her yerde sokmaya çalıştığını anlatmaya çalıştım. SSH örneğim bunu pekiştirmek içindi.
Yoksa Flathub'ın uygulama eklenme politikasında bir açık yok. Tek faktör insan.
Maalesef insan faktörü heryerde.

"Alternatif depoların olmaması için eksi yazabilir ama geliştirici kendi. Snap dosyasını dağıtabiliyor.
Benim için de Mediainfo'da ilk kez karşılaştığımda yeni olmuştu."

Kullanıcı deneyimi ve güvenliği açısından Windows'tan ne farkı kaldı bu durumda?
Geliştiricinin problemi.
Yoksa bu opsiyon snap tarafından sunuluyor.
Bunu yazarken aklıma geldi de neden bir insan evladı bunun için bir flathub benzeri bir buildbot hizmeti ve kurulum script/gui yapmamış bu kadar isteniyorsa? Senlik bir durum değil sadece anlık aklıma gelen bir kafa patlatma.

Linux Mint nerede daha beter ediyor mesela? Linux Lite nerede beter ediyor?

Ne fedakarlığı veriyor Linux Mint kullanan adam? İsterse snap depolarını rahatça kurup erişebiliyor. Debian paketlerini sorunsuz kurabiliyor. Terminalinde reklam yok. Dağıtımın yöneten ekip kar ve pazar payı amacıyla saçma işlere kalkışmıyor. Nerede fedakarlık yapıyor Linux Mint kullanıcıları?
Örneğini verdiğim do-release-upgrade en güzel örneği. Mükemmel sistem yükseltme.
6 ayda bir gelen ara sürümler. Şuan 25.10'da Rust'ın 1.85 ve 1.88 sürümleri depoda, Mint'te ne var 1.50 mi?

Linux Mint en son kontrol ettiğimde Ubuntu 24.04 için verilien Linux 6.11 kernelini bile deposuna eklememişti. Ben bunu gördüğümde deponun bakımını yapıyorlar mı acaba? Diye düşünmeden edemedim.

Normal Kullanıcıya bedava verilen Ubuntu Pro'nun bilgilendirmesi yapılması neden bu kadar çok abartılıyor?
Hizmet süresini 5 yıldan 10-12 yıla çıkartıyor, live patch hizmeti veriyor ve 7/24 destek. Kurumlara para ile satılan bu hizmetin ücretsiz olduğu bilgisini veriyor ama suçlular.
Reklam dersen kötü, bilgilendirme dersen iyi.

Zorin OS bile nerede beter ediyor?
Para ile tema satıyorlar?
Buna en iyi cevabı ben değil @Sakuya Izayoi vermişti.
Professional yerine Founder's edition denilmesi daha mantıklı olurdu sizin dediğiniz gibi olsaydı.
Ubuntu para ile hizmet satarken, Zorin'in komikliği ne burada? Ben açıkçası paşa paşa sadece bağış linki koysalar fikirlerim çok farklı olabilirdi.

Ben sorayım?

Flathub'da vscode kurduğum zaman vs iyi ayarlanmamış konteyner yapısı yüzünden sistem terminali kullanamıyorum. Veya yine flathub'ı immutable dağıtımlar için savunduğum bir tartışmada konteyner içinde çalıştığı için diğer uygulamalara entegre edilemiyordu.

Snap'te ise bu sorunu daha gözlemleyemedim. Bunun için bir çözümünüz var mı?

Son düzenleme:
Terminal üstünden apt install Firefox yazılsa bile snap sürümünü kuruyordu bir zamanlar. Firefox kullanmadığım ve açıkçası Mozzilla'yı sevmediğim için pek hakim değilim.

Snap değil. Deb sürümü olan var. Kusura bakma ben eksik yazdım.
Onun haricinde snap sürümünü bende bulamadım.

Onay vermedi diye daha güvenli oluyor demedim?
Geliştirici onaylı almamış ama sitesinde destekleniyor olabileceğinden bahsettim.

İşine geliyorsa kullan? Yayımcı sana güven veren birisi ise kullan.
Bu durumu araştırdığım zaman olayın kripto para cüzdanlarını hedeflediğini görmüştüm.
Tam hatırlamadığım için AI'dan özet istediğimde buna önlem olarak uygulamaların yüklendiğinde otomatik onay almasının kapatıldığını söyledi.

Açıkçası kullanıcı bilincinin gerekirse kurslarla arttırılması gerekir bana kalırsa.

Zararlı yazılım koymayı hedefleyen kişinin zararlı yazılımı her yerde sokmaya çalıştığını anlatmaya çalıştım. SSH örneğim bunu pekiştirmek içindi.
Yoksa Flathub'ın uygulama eklenme politikasında bir açık yok. Tek faktör insan.
Maalesef insan faktörü her yerde.

Geliştiricinin problemi.
Yoksa bu opsiyon snap tarafından sunuluyor.
Bunu yazarken aklıma geldi de neden bir insan evladı bunun için bir flathub benzeri bir buildbot hizmeti ve kurulum script/gui yapmamış bu kadar isteniyorsa? Senlik bir durum değil sadece anlık aklıma gelen bir kafa patlatma.

Örneğini verdiğim do-release-upgrade en güzel örneği. Mükemmel sistem yükseltme.
6 ayda bir gelen ara sürümler. Şu an 25.10'da Rust'ın 1.85 ve 1.88 sürümleri depoda, Mint'te ne var 1.50 mi?

Linux Mint en son kontrol ettiğimde Ubuntu 24.04 için verilien Linux 6.11 kernelini bile deposuna eklememişti. Ben bunu gördüğümde deponun bakımını yapıyorlar mı acaba? Diye düşünmeden edemedim.

Normal Kullanıcıya bedava verilen Ubuntu Pro'nun bilgilendirmesi yapılması neden bu kadar çok abartılıyor?
Hizmet süresini 5 yıldan 10-12 yıla çıkartıyor, live patch hizmeti veriyor ve 7/24 destek. Kurumlara para ile satılan bu hizmetin ücretsiz olduğu bilgisini veriyor ama suçlular.
Reklam dersen kötü, bilgilendirme dersen iyi.

Para ile tema satıyorlar?
Buna en iyi cevabı ben değil @Sakuya Izayoi vermişti.

Ubuntu para ile hizmet satarken, Zorin'in komikliği ne burada? Ben açıkçası paşa paşa sadece bağış linki koysalar fikirlerim çok farklı olabilirdi.

Ben sorayım?

Flathub'da VS Code kurduğum zaman vs iyi ayarlanmamış konteyner yapısı yüzünden sistem terminali kullanamıyorum. Veya yine Flathub'ı immutable dağıtımlar için savunduğum bir tartışmada konteyner içinde çalıştığı için diğer uygulamalara entegre edilemiyordu.

Snap'te ise bu sorunu daha gözlemleyemedim. Bunun için bir çözümünüz var mı?
Mint ve Zorin OS noktasında sunduğun argümanlarda sana katılıyorum. Mint Ubuntu 24.04 paketlerinin üstüne çıkmıyor ve bu ilk zamanlarda sorun olmasa da günümüz için artık eski kalmasına sebep oluyor. Zorini örnek olarak verme nedenim Pro modelini desteklememden kaynaklı değil. Sırf Pro modelini daha dolu göstermek için free kullanıcı deneyimini kırpmaya çalışmaları ucuzluk ki spesifik durumlar hariç önermiyorum kendisini. Zorin OS'un bile yapmadığını Ubuntu'nun yapıyor olmasıydı değindiğim nokta.

İşletim sisteminde reklamın olmaması gerektiği tarafındayım. Ama dediğiniz bakış açısı argümanına katılıyorum.

Snap'e tekrar dönecek olursak daha Ubuntu 24.04'ün ilk çıkışında deb paketleri dışarıdan yüklenemiyordu, Store'da da zaten sadece snap paketleri vardı ve snap deposu flathub deposu kadar dolu değil. Doluluğunu geçtim az önce belirttiğim gibi temel diyebileceğimiz uygulamaların bir kısmını da barındırmıyor. Evet şu an dışarıdan deb paketi yüklenebiliyor ve spesifik durumlar hariç terminalden deb paketlerine rahatça erişebiliyorsun ama Fedora'nın benimsediği gibi bir yol izlenemez miydi? Bu sayede kullanıcı Snap'i olması gerektiği gibi destek unsuru olarak kullanırdı.

Flatpak'in manuelliği noktasında ben de şikayetçiyim. Bazı varsayılanlar oluşturulabilir tema uyumluluğu ve uygulama entegrasyonu için en azından. Kalan entegrasyon problemleri noktasında bilgim yoktu. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Ubuntu'nun tercihlerinden bu kadar rahatsız olmamın ve ubuntuyu kullanıcı dostu görmememin sebebi bunu dayatıyor olması. Firefox deb sürümünü indiremedim derken dediğiniz şeyi kast etmekti amacım. Terminalden apt ile yüklemeye çalışıyorum. Demek ki az çok ne yaptığının farkında olan bir kullanıcıyım, senin varsayılanını tercih etmek istemiyorum. Sal beni, benim yerime varsayılanları belirleyerek yeterince karar verdin.

Mesela Fedora da kendi Flatpak reposuyla geliyor ki bence saçma. Ama bunu çok kolay bir şekilde kaldırıp yerine Flathub'ı konumlandırabiliyorsun.

Ubuntu'nun tercihlerinden bu kadar rahatsız olmamın ve ubuntuyu kullanıcı dostu görmememin sebebi bunu dayatıyor olması. Firefox deb sürümünü indiremedim derken dediğiniz şeyi kast etmekti amacım. Terminalden apt ile yüklemeye çalışıyorum. Demek ki az çok ne yaptığının farkında olan bir kullanıcıyım, senin varsayılanını tercih etmek istemiyorum. Sal beni, benim yerime varsayılanları belirleyerek yeterince karar verdin.
Buna katılırım gerçekten bu noktada fazla elden tutmayı da geçip zorla tutması kötü.

Ayrıca hep .deb kurarken sorun yaşadım dediniz, ama sadece merak ettiğimden sorucam.
Mozilla'nın kendi deposu var diye hatırlıyorum, ve gerçekten varmış. Bu depoyu ve makaleyi denediniz değil mi?

İşletim sisteminde reklamın olmaması gerektiği tarafındayım. Ama dediğiniz bakış açısı argümanına katılıyorum.
Bende katılıyorum. Ama reklam çıkar amaçlı olur.

Snap'e tekrar dönecek olursak daha Ubuntu 24.04'ün ilk çıkışında deb paketleri dışarıdan yüklenemiyordu, Store'da da zaten sadece snap paketleri vardı ve snap deposu flathub deposu kadar dolu değil. Doluluğunu geçtim az önce belirttiğim gibi temel diyebileceğimiz uygulamaların bir kısmını da barındırmıyor. Evet şu an dışarıdan deb paketi yüklenebiliyor ve spesifik durumlar hariç terminalden deb paketlerine rahatça erişebiliyorsun...
Burada benim daha önceki cevaplarımda dediğim yanlış yerin görülüp asıl noktaya değinilmemesi/kaçırılması var gibi.
Tahminen .deb'in dışarıdan yüklenememesi topluluk tarafından düzgün şekilde tepki gösterildi ve geri adım atıldı.

Yetersiz olması kısmı, temel olarak snap'in daha fazla sunucu kapsamlı olması olabilir. Tabii ki bahane değil.
Bana başkalarının makale, videolarını atan kişinin attığı youtube ekran görüntüsündeki 3. video'da buna değiniyordu. Tamamını izlemedim bu arada 7. dakikada tamam, diyip kapattım.

Kendim baktığım zaman Steam'den tutup birkaç tarayıcı hariç kullanacağım/kullandığım tüm yazılımlara ulaşabildim.
PrismLauncher ve LMStudio hariç başka hiçbir snap dışı uygulama kullanmıyorum.
Hatta docker'ı snap kullanıyorum.
1760900460945.png

Fedora'nın benimsediği gibi bir yol izlenemez miydi? Bu sayede kullanıcı Snap'i olması gerektiği gibi destek unsuru olarak kullanırdı.
Aslında snap umursanmadan yerine Flathub kurularak kullanılabilir. Yine tercih.

Ubuntu kurumlara da hizmet sağladığı için 3. parti mağaza yada depo koymak istememesi bence anlaşılabilir.

Ama genel olarak anladım. Sorun Cannonical'ın taviz vermezliği. Bencede bunu gereksiz bir seviyede yapıyorlar ama snap yada Ubuntu düşmanı olmaya gerek yok. Sadece snap kullanmadan yanına Flathub kurularak da devam edilebiliyor.

Apple kadar katı bir yapı yok sonuçta.

Ayrıca hep. Deb kurarken sorun yaşadım dediniz, ama sadece merak ettiğimden soracağım.
Mozilla'nın kendi deposu var diye hatırlıyorum, ve gerçekten varmış. Bu depoyu ve makaleyi denediniz değil mi?

Bu depoyu deneyip denemediğimi hatırlamıyorum maalesef. 24.04 yeni çıkmıştı kurup denediğimde. 2 gün falan kullanıp Arch tabanına geri döndüm sonrasında zaten.

Burada benim daha önceki cevaplarımda dediğim yanlış yerin görülüp asıl noktaya değinilmemesi/kaçırılması var gibi.
Tahminen. Deb'in dışarıdan yüklenememesi topluluk tarafından düzgün şekilde tepki gösterildi ve geri adım atıldı.

Gözüme çarpan noktalara değindim genel olarak. Kaçırdığım önemli olduğunu düşündüğünüz noktalar varsa dinlemek isterim.

Aslında snap umursanmadan yerine Flathub kurularak kullanılabilir. Yine tercih.

Ubuntu kurumlara da hizmet sağladığı için 3. parti mağaza ya da depo koymak istememesi bence anlaşılabilir.

Ama genel olarak anladım. Sorun Cannonical'ın taviz vermezliği. Bencede bunu gereksiz bir seviyede yapıyorlar ama snap ya da Ubuntu düşmanı olmaya gerek yok. Sadece snap kullanmadan yanına Flathub kurularak da devam edilebiliyor.

Apple kadar katı bir yapı yok sonuçta.

Dediğiniz gibi bunları aşmak/düzeltmek mümkün ve görece kolay da. Tonla rehber ve araç var bunlar için. Ama bunlara gelene kadar Ubuntu ekibi ufak tefek birkaç dokunuş yapsa bütün sorun son kullanıcı açısından çözülecek zaten. Ubuntu yerine onu taban alan dağıtımları önerme nedenim de buydu. Sadece LTS sürümünü temel alan releaseler yapmaları onları özellikle sonraki LTS'ye yaklaştıkça nispeten eskitiyor ama halihazırda LTS kullanacak birisi için çok bir önemi yok bunun.

Do-release-upgrade noktasında dediklerini tam olarak anlamadım bu arada ama önceki mesajlarımda sormayı unutmuşum. Biraz açar mısınız?

Gözüme çarpan noktalara değindim genel olarak. Kaçırdığım önemli olduğunu düşündüğünüz noktalar varsa dinlemek isterim.
Orada kullanıcı kitlesine yakınıyorum aslında. Ama benim içinde durum aynı.

Dediğiniz gibi bunları aşmak/düzeltmek mümkün ve görece kolay da. Tonla rehber ve araç var bunlar için. Ama bunlara gelene kadar Ubuntu ekibi ufak tefek birkaç dokunuş yapsa bütün sorun son kullanıcı açısından çözülecek zaten. Ubuntu yerine onu taban alan dağıtımları önerme nedenim de buydu.
Haklısınız ama ben taban alan dağıtımları tercih etmek yerine. Ubuntu'yu alıp değiştirmeyi daha cezbedici görüyorum.
Aracı yok, herşey sen ve doğrudan Ubuntu arasında oluyor ve bir yenilik sağlandığında minimum çaba ile ediniliyor.

Mesela snap için, ben sevmeseydim şunu tercih ederdim.
"Tamam snap'i sevmiyorum paket yöneticisi olarak kullanmam, İçinde yüklü paketlerin hepsini silerim. Ama snap'i bırakayım ki nimetlerinden de faydalanabileyim."

Do-release-upgrade noktasında dediklerini tam olarak anlamadım bu arada ama önceki mesajlarımda sormayı unutmuşum. Biraz açar mısınız?
Kısaca mükemmel sürüm yükseltme aracı. Eskisi ile yenisi arasında karşılaştırmalar vs. yapıp bir sonraki sürüme kusursuz geçiş yapmaya olanak sağlayan bir araç.
Snap, bu araç için önemli bir yere sahipti.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı