Oyun için VA panel mi yoksa IPS mi?

Şimdi sen TN istemiyorsun, VA yı çöpe at, e geriye IPS kaldı zaten. Bence IPS panel monitör önerisi başlıklı yeni bir konu aç.

Bu monitörü çok almak istiyordum, çok araştırmıştım, tam benim istediğim özellikler vardı. Almak için MediaMarkt'ta gittim, adam dedi bırak ASUS bilgisyar üretsin sen gel bu işi bilenlerden kendi panelini kendi üretenlerden al, LG'den al dedi. 50 liralık ürün alırken bile araştıran konu açan ben, 4 bin liralık monitörü hiç araştırmadan aldım.

Bütçeden bağımsız OLED dedim çünkü arkadan aydınlatmalı her panel kusurlu ve göz ardı edilmeyecek kusurlar bunlar. Keşke yaygınlaşsalar da kurtulsak bu dandik panellerden.
Hocam bu benim de kıskacımda olan bir ürün, sizce laptoba bağlamaya uygun olur mu, birde lenovo g24-20 monitör ile kıyasla nasıl?

Konuyla biraz alakasız ama monitörler ile ilgili aklımda olan anımı çok anlatmak isterim. Ben bir ara dershane okumuştum ve dershanem şehrin merkezindeydi dolayısıyla orada vatan, Teknosa gibi zincir mağazalar bulunuyordu. Bende meraktan sık sık gerek arkadaşımla olsun, gerek yalnız olsun fark etmeksizin mağazayı arada bir gezerdim. Tabii ama o zamanlar daha enflasyon bu kadar fazla değil bu ayrı bir konu ama cidden rakam vereceksem 40 tane rahat monitör vardı Vatan'ın şehrimdeki mağazasında, Vatan'ı pek sevmem doğrusu ama hepsini çalışır vaziyette yan yana görme fırsatı vermesine bayılmıştım, çoğu model vardı o zaman.

Şimdi gittiğimde o kadar model yok, hatta monitör olan rafları kaldırmışlar bile. Her neyse o zamanlar VA panel olan ile IPS ve TN panel monitörler yan yanaydı ama fiyatları da yakın ben VA panel ne bilmiyorum o zamanlar. G3 ile G4'te yan yana falan ama VA panel ne bilmiyorsan benim gibi felaket çok karışıyor kafan. En çok karıştırdığım iki model G4 ile G3 olmuştu çünkü yan yanalar ve o kadar benziyorlar ki bakarken ulan "ben mi körüm acaba?" diyordum. G-Sync sertifikası sağ olsun kısaca. Neyse işte benzer fiyata ASUS IPS modellerini de orada görüyordum, TN paneller zaten baştan sırıtıyor renk olarak onlara bakmıyordum bile. O kadar da biliyorum yani çünkü monitörüm TN paneldi o zaman.

Oraya öyle bayağı gittim ben, gele gide bir süre sonra VA panellerin daha güzel göründüğünü biraz net incelemenin ardından fark ettim rafta. Çoğunda panel tipi yazıyor bu arada oradan etiketlerde yani VA panelin yanında yanda IPS olduğunu buradan anlıyorum ama VA panellerinkini yazmamışlar . IPS panelin ve VA panelin beyazlara falan bakıyorum ulan VA daha güzel duruyor Allah Allah ne alaka? Sonra araştırdım VA paneller kalibrasyonlu geliyormuş ki mağzada bulunan çoğu monitörün parlaklıklar kısık bir tek VA panelin fazla ben bakarken onu anladım. Videoda da işte diyor fabrika çıkışı videoda ne kadar doğru bilmem ama ben ona bağladım, zaten videoda IPS paneli birkaç mod ile daha güzel hale getirmişti . Eğer monitör bakmaya gidecekseniz aklınızda bulunsun, gidip zorunlu olmadıkça güzel bile gözükse VA alırken iki kere düşünün derim. Muhtemelen bu forumda böyle anısı olan çok fazla üye yoktur yine de benden duymuş olmayın. İşin garip tarafı ise VA paneli o yaşıma kadar hiç duymamış olmam olabilir. Kaç yıldır forumdayım insan bilmez mi ? Evet.

Son düzenleme:
Hocam kralsın ama tacın eksik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…