Oyun ve günlük kullanım için Linux distro önerisi

Güzel dağıtım ama oyun için seçenek listesine bile eklemezdim. Sorun yaşarsan topluluktan çözüm alman rahat olmaz. Arch, Fedora, Ubuntu gibi dağıtımlarda çok rahat şekilde destek bulabilirsin.
Oyunlar için protondb.com sitesine bakması fazlası ile yeterli. Yoksa Ubuntu'da çalışan oyunlar Arch'ta çalışmazdı böyle bir mantık yok.
Gnu/Linux = Gnu/Linux.

Distrowatchda üst sıralardaydı ama oraya çok güvenmemek lazım sanırım.
Güzel dağıtımdır, bir ara ben de kullandım. Sadece oyun oynama amaçlı bir sisteme önermem.

Oyunlar için protondb.com sitesine bakması fazlası ile yeterli. Yoksa Ubuntu'da çalışan oyunlar Arch'ta çalışmazdı böyle bir mantık yok.
Oyunlar için ProtonDB yeterli ancak teknik bir aksaklık yaşarsa burada destek bulması zor. Kategorilere gelen aylık mesaj sayısını incelerseniz anlarsınız hocam.

Gayet iyi şu anda kullanıyorum.
Kurarken Plasma ile kurarsan Ubuntu ve Mint'te karşılaştığından farklı bir arayüz olur. Plasma Linux'ta açık ara en modern ve özellik dolusu arayüzdür.
Tumbleweed konuda önerilen güncelliği en iyi şekilde sağlar.
Kurulumun özet ekranında iken Software yazısına tıklayıp sadece "Plasma Base" olanı seçili bırakırsan temiz bir kurulum olur.

GNOME biraz hantal bir de galiba Plasma'ya göre.

Oyunlar için onlar yeterli ancak teknik bir aksaklık yaşarsa burada destek bulması zor. Kategorilere gelen aylık mesaj sayısını incelerseniz anlarsınız hocam.
OpenSUSE kullandığım için Ubuntu kullananlara yardım edemiyor muyum? Bilmiyormuş gibi davranma.
Gnu/Linux = Gnu/Linux.
Ne gibi bir konuda yardıma ihtiyaç duyacak da yardım edemeyeceğiz Allah aşkına?
Dünya Technopat üstünden dönmüyor.

OpenSUSE kullanıcıya fazla fazla yeten araçlar sunuyor.
Eğer kişi poweruser ise openSUSE biçilmiş kaftandır.
Yeterli script sağlamayan tek özelliği güncel olmak olan Arch burada sınıfta kalır.

GNOME biraz hantal bir de galiba plasmaya göre.
Gnome ve Plasma son derece farklı. Olay hantallık değil.
Animasyon biçimi, Blur methodu, Temalama biçimi bir hayli farklı.

OpenSUSE kullandığım için Ubuntu kullananlara yardım edemiyor muyum? Bilmiyormuş gibi davranma.
Bilgili kullanıcı için iş farklı, agresifliğe gerek yok. Türkiye'de yüksek sayıda bilgili kullanıcı bulunmuyor. Tekrar dediğim gibi kategorilere gelen mesaj sayılarına bakabilirsin.

Dünya Technopat üstünden dönmüyor.
Türkiye'de daha yeterli bir forum bulunmuyor. Burada bile OpenSUSE kullanıcısı düşükken Türkçe destek bulmak zor.

Bilgili kullanıcı için iş farklı, agresifliğe gerek yok. Türkiye'de yüksek sayıda bilgili kullanıcı bulunmuyor. Tekrar dediğim gibi kategorilere gelen mesaj sayılarına bakabilirsin.
Konulara cevap yazarken yaptığım şey internetten kopyala yapıştır yapmaya çok benziyor.
Eğer "Linux'ta bölümlendirme nasıl yapılır?", "Hibernate nasıl kurulur?", "Bootloader'i nasıl değiştiririm?" gibi oldukça teknik ve gereksiz işlerle uğraşmıyorsan olaylar hep aynı.

Poweruser olmayan kullanıcı eğer kendisi yapıyorsa sistemi kuruyor yapılacak ayarlamalarını yapıyor ve sadece kullanıyor.

Eğer dediğim gibi protondb.com üstünde çalışıyor olarak işaretlenmiş bir oyunu çalıştırıp sorun yaşarsa bunu herhangi bir kullanıcı oyun yorumlarını açıp çok kolay bir şekilde çözümü bulabilir.

Agresif gibi duruyor çünkü gayet basit şeyleri ya büyütüyorsunuz ya da daha zor olması için uğraşıyorsunuz.

Konulara cevap yazarken yaptığım şey internetten kopyala yapıştır yapmaya çok benziyor.
Eğer "Linux'ta bölümlendirme nasıl yapılır?", "Hibernate nasıl kurulur?", "Bootloader'i nasıl değiştiririm?" gibi oldukça teknik ve gereksiz işlerle uğraşmıyorsan olaylar hep aynı.

Poweruser olmayan kullanıcı eğer kendisi yapıyorsa sistemi kuruyor yapılacak ayarlamalarını yapıyor ve sadece kullanıyor.

Eğer dediğim gibi protondb.com üstünde çalışıyor olarak işaretlenmiş bir oyunu çalıştırıp sorun yaşarsa bunu herhangi bir kullanıcı oyun yorumlarını açıp çok kolay bir şekilde çözümü bulabilir.

Agresif gibi duruyor çünkü gayet basit şeyleri ya büyütüyorsunuz ya da daha zor olması için uğraşıyorsunuz.
Basit şeyleri büyütmüyorum, basitlik söz konusu olduğunda OpenSUSE ilk kullanıcı dostu dağıtımlardan olsa bile günümüzde çok daha basit dağıtımlar bulunuyor.

OpenSUSE tabanlı olan RegataOS düşünülebilir ancak saf OpenSUSE'yi sadece oyun amaçlı olan bir sisteme önermem. Oyun için olan tonla dağıtım varken de önermek saçma. Yeni ve oyun oynamayı amaçlayan kişiler için daha büyük topluluğa sahip dağıtımlar kullanmak önemlidir.

Basit şeyleri büyütmüyorum, basitlik söz konusu olduğunda OpenSUSE ilk kullanıcı dostu dağıtımlardan olsa bile günümüzde çok daha basit dağıtımlar bulunuyor.
Evet bu durumda Ubuntu var. Kullanıcı beğenmemiş.
Az önce anladığım kadarı ile tam anlamı ile ilk kez Linux ile tanışmış ve masaüstü ortamlarını bilmiyor bu yüzden Kubuntu önermek doğru olur.

OpenSUSE tabanlı olan RegataOS düşünülebilir ancak saf OpenSUSE'yi sadece oyun amaçlı olan bir sisteme önermem.
RegataOS Leap ve Tumbleweed'in ortasında kalan bir dağıtım. Bu iki dağıtımı birleştirip daha iyi nasıl oldu? Hala openSUSE tabanlı.
Baktığım zaman çok güzel gözüken ve gerçekten bu varken neden böyle saçma işler popüler dedirten bir araca sahipti. Ama yine yaptığı şey al sana Steam ama buradan demek.

Ubuntu'da oynayıp openSUSE'de oynayamadığım bir oyun yok.

Oyun için olan tonla dağıtım varken de önermek saçma. Yeni ve oyun oynamayı amaçlayan kişiler için daha büyük topluluğa sahip dağıtımlar kullanmak önemlidir.
Sadece Steam vb. yazılımlar ön yüklü geliyor. Klasik dağıtımlardan onları koparıp giden özelliklere sahip değiller.
"Oyuncu" olarak piyasaya sunulan herşey hep aynı. Ha ışıklandırmışın ha Steam'i yüklü sunmuşsun.

RegataOS Leap ve Tumbleweed'in ortasında kalan bir dağıtım. Bu iki dağıtımı birleştirip daha iyi nasıl oldu? Hala openSUSE tabanlı.
Sırf kullanıcıyı uğraştırmaması yeterli, son kullanıcı adına konuşuyoruz.

Sadece Steam vb. yazılımlar ön yüklü geliyor. Klasik dağıtımlardan onları koparıp giden özelliklere sahip değiller.
"Oyuncu" olarak piyasaya sunulan herşey hep aynı. Ha ışıklandırmışın ha Steam'i yüklü sunmuşsun.
Oyun konusunda özelleştirilmiş kerneller işi çok değiştiriyor, oyun amaçlı olan dağıtımların da çoğu bunu sunuyor. Kurması zor mu? Çoğu dağıtımda değil ama yeni kullanıcı neden uğraşsın? Üstelik sadece oyun oynayacak birisi.

Sırf kullanıcıyı uğraştırmaması yeterli, son kullanıcı adına konuşuyoruz.
Bir işletim sistemi kurulması söz konusu bu kadar oob deneyimi aramak hatalı.

Oyun konusunda özelleştirilmiş kerneller işi çok değiştiriyor, oyun amaçlı olan dağıtımların da çoğu bunu sunuyor. Kurması zor mu? Çoğu dağıtımda değil ama yeni kullanıcı neden uğraşsın? Üstelik sadece oyun oynayacak birisi.
%1 performans farkı için uğraşa değmez.
Kaldı ki sözde "Çok daha iyi performans." vermesi gereken Cachy OS'i kendi çapımdaki testlere soktum ve dediğinin aksine iyi olmaktan çok uzak ve berbat idi. Resimleri eklere koyuyorum.

Dosya Ekleri

• Unigine Superposition 16.08.2024 Cachy OS 8K.png
    Unigine Superposition 16.08.2024 Cachy OS 8K.png
    791,6 KB · Görüntüleme: 23
  • Unigine Superposition 16.08.2024 Cachy OS 1080P.png
    Unigine Superposition 16.08.2024 Cachy OS 1080P.png
    788,1 KB · Görüntüleme: 23
  • Unigine Superposition 16.08.2024 openSUSE Tumbleweed 4K.png
    Unigine Superposition 16.08.2024 openSUSE Tumbleweed 4K.png
    722,9 KB · Görüntüleme: 17
  • Unigine Superposition 16.08.2024 openSUSE Tumbleweed 1080P.png
    Unigine Superposition 16.08.2024 openSUSE Tumbleweed 1080P.png