Tek başına AAA oyun yapma gibi bir şey yok. Tek kişilik yazanlar ve diyenlere aldırma %99 yalan. Tek kişilik oyun yaptım diyenlerin geneli hazır modelleri ve hazır kodları oyun motoru üzerinde birleştiriyor. Bunları yaparken bile çevresinden ve sosyal medyadan yardım alıyorlar. Ortaya çıkan oyunda teknik hatalar, buglar ve optimizasyon sorunları kesin olur. Grafik kalitesi çok düşük olur.
Örneğin; Modelleri free sitelerinden bulur. Onu olduğu gibi oyuna yerleştirir. O da zaten yanında güzel bir optimize sorunu ve görüntü olarak uyumsuzluk olur. Çünkü adam bilmiyor :d.
Arka planda modellemeyi ve programlamayı başkaları yapar, müziği ve hikayeyi başkaları yazar. Ama ekipte tek geliştirici olduğu için adam başlığa tek başıma yaptım yazar :d. Bunlara inanmayın.
Geliştirici yani sosyal medyada bilinen adıyla Developer, Yazılımı veya programlamayı iyi bilenlere verilen ünvan ve piyasa da ki iyi diyebileceğimiz her oyunda bir sürü Developer olur.
Yani nasıl bir oyun yapacağına bağlı. Önce bir ondan bahsetmelisin.
Gerçekten grafiği ve fiziği güzel hikaye tabanlı bir oyun yapmak istiyorum diyorsan zaten bir kere çevre ve ortam modelleme, konsept modelleme, karakter modelleme bilen 3D Tasarımcılar kesin gerekiyor. Programcı, Yazılımcı, Müzisyen, Grafiker ve Senaristten oluşan bir ekip gerekiyor.
NOT: Modelleme bir sürü dala ayrılıyor. Profesyonel oyun yapımlarında. Konsepti modelleyen, karakterleri modelleyen ve hikaye de ki ortamı modellere dökenler farklı kişiler olur.
NOT2: Programlama sadece kodlama değildir. Animasyonlar, hareketler yani kemikler, ışıklandırmalar, efektler, grafik kalitesi, oyunun fiziği gibi gibi işleri de programcılar yapar dolayısıyla yine oyun modelleme de tek tip programcı yok. Profesyonel ekipler de her birinin görevleri ayrı.
Örneğin, Türkiye merkezli Warband ve Bannerlord oyunlarını yapan yerli oyun yapımcısı TaleWords şirketinde 100 den fazla kişi çalışıyor.
Türkiye de bu kategori de oyun çıkarmayı deneyen kişiler ve ekipler oldu ama TaleWords haricinde benim bildiğim hiç birisi çıkaramadı. Şuan da Türkiye de 20-30 kişilik oyun yapmak için bu yıl yeni bir ekip daha kuruldu şuan da yapmaya çalışıyorlar. Tabi başta başarısız oldu. Şimdi ekibi yenilediler :d.
Yani dışardan görüldüğü gibi işler değil. Çünkü hem bütçe, hem de ekip istiyor. Türkiye de "Bilgisayar" ortamı için oyun geliştiren şirket 2-3 tane falan vardı. Birisi herkesin bildiği TaleWorlds diğerleri de Sobee Studios ve Motion Blur şirketi ama ikisi de kapandı şuan da Sobee'nin ekibi Zulayı geliştiren MadByte yani LokumGames şirketinde. Sobee Studios da zaten Türkiye'nin ilk yerli MMORPG oyunu olan İstanbul Kıyamet Vaktini yapan şirket.