Oyun yapma hayali nasıl gerçekleştirilir?

Anladım yani 2D bir oyun düşünüyorsunuz. Öncelikle bir oyun motoru seçip onun dilini öğrenin. Ben diğer arkadaşlar gibi Unity'yi önermiyorum. Unity yeni başlayan birisi için 2D'si fazla karışık, 3D'si ise fazla yetersiz bir oyun motoru bence. Bu yüzden Unity ile yapılmış oyunların %80'i çöp diye tabir edebileceğimiz oyunlar ve insanların bir oyunun açılışında Unity logosunu görünce kendisini kalitesiz bir oyunun beklediğini düşünmesinin sebebi de bu. (Zaten İronSource ile Unity birleştikten sonra Unity reddit sayfasındaki moderatörler bile Godot'a geçmeyi önermişlerdi) Tavsiyem öncelikle Godot'u öğrenin. Godot ile C# veya Godot'un kendi programlama dili olan ve Python'a çok benzeyen GDScript'i kullanabilirsiniz.
Bu konuda size katılmıyorum. Godot öğrenmek bence saçma. O %80 oyun ise oyun yapımcılarının grafik ayarları ile uğraşmak istememesi.

Bu konuda size katılmıyorum. Godot öğrenmek bence saçma. O %80 oyun ise oyun yapımcılarının grafik ayarları ile uğraşmak istememesi.
Saçma değil. 2D oyun yapanlar son zamanlarda su gibi Unity'den Godot'a geçiyor. Hatta Unity'de geliştirmiş oldukları oyunu yarıda kesip tüm projeyi Godot'a aktaranlar var. Godot şu an en hızlı gelişen opensource projelerden birisi ve 2D tarafı kesinlikle Unity'den daha iyi. Ayrıca Unity'deki çoğu oyunun kötü gözükmesinin sebebi yapımcıların grafik ayarları ile uğraşmak istememesi değil (3D için konuşuyorum). Unity'nin Lightning, shadow, FXAA efektleri Unreal'dan 10 gömlek geride. Tabii 2D tarafı sizin dediğiniz gibi fakat ben zaten yorumumda Unity'nin grafiklerine bir şey demedim. Sadece 2D oyun yapacaksanız Godot ile ilerlenmesi geliştirme sürecinin çok daha hızlı bitmesine sebep olacaktır. İndie Game Developer'ın en büyük düşmanı zamandır ve Godot ile çok daha hızlı halledilebilecek işleri neden Unity'de yapsın?

Özet olarak demek gerekirse öncelikle yazılım dili öğrenmelisin, C ve C++ öğrenmelisin, bunları öğrendikten sonra oyun motorlarına aşina olmalısın (Unreal Engine veya Unity gibi) kabaca bunları öğrendikten sonra (kurs vs.) oyununu tasarlayabilirsin. Neyi istiyorsan ona göre düşün oyununu, hikayesini, her şeyini.
Bunun yanında güzel bi matematikte ister

Saçma değil. 2D oyun yapanlar son zamanlarda su gibi Unity'den Godot'a geçiyor. Hatta Unity'de geliştirmiş oldukları oyunu yarıda kesip tüm projeyi Godot'a aktaranlar var. Godot şu an en hızlı gelişen opensource projelerden birisi ve 2D tarafı kesinlikle Unity'den daha iyi. Ayrıca Unity'deki çoğu oyunun kötü gözükmesinin sebebi yapımcıların grafik ayarları ile uğraşmak istememesi değil (3D için konuşuyorum). Unity'nin Lightning, shadow, FXAA efektleri Unreal'dan 10 gömlek geride. Tabii 2D tarafı sizin dediğiniz gibi fakat ben zaten yorumumda Unity'nin grafiklerine bir şey demedim. Sadece 2D oyun yapacaksanız Godot ile ilerlenmesi geliştirme sürecinin çok daha hızlı bitmesine sebep olacaktır. İndie Game Developer'ın en büyük düşmanı zamandır ve Godot ile çok daha hızlı halledilebilecek işleri neden Unity'de yapsın?
Sadece 2D oyun yapmak için bir dil ile uğraşmak bana saçma geliyor dostum. Ama tek amaç o ise mantıklı olabilir.

Sadece 2D oyun yapmak için bir dil ile uğraşmak bana saçma geliyor dostum. Ama tek amaç o ise mantıklı olabilir.
Hocam eğer hayatınızı tek başınıza oyun yapmaya yöneltecekseniz tek alana odaklanmak gerek. Mesela en çok hit yapan indie oyun geliştiricilerin oyunlarına bakın. Undertale, Hotline Miami, Katana Zero... Bu oyunların hepsi GameMaker Studio ile yapıldı. Peki neden? Çünkü Unity'de 1 saatte yapılacak bir işi GameMaker Studio'da 15-20 dakikada yapabilirsiniz. Oyun geliştirme sürecinizin 3-4 kat daha hızlı ilerlediğini düşünün.

Hocam eğer hayatınızı tek başınıza oyun yapmaya yöneltecekseniz tek alana odaklanmak gerek. Mesela en çok hit yapan indie oyun geliştiricilerin oyunlarına bakın. Undertale, Hotline Miami, Katana Zero... Bu oyunların hepsi GameMaker Studio ile yapıldı. Peki neden? Çünkü Unity'de 1 saatte yapılacak bir işi GameMaker Studio'da 15-20 dakikada yapabilirsiniz. Oyun geliştirme sürecinizin 3-4 kat daha hızlı ilerlediğini düşünün.
Hem 2D hem 3D için bana vakit kaybı gibi geliyor. Tabi sadece 2D uğraşanlar için doğru, haklısınız.

Anladım yani 2D bir oyun düşünüyorsunuz. Öncelikle bir oyun motoru seçip onun dilini öğrenin. Ben diğer arkadaşlar gibi Unity'yi önermiyorum. Unity yeni başlayan birisi için 2D'si fazla karışık, 3D'si ise fazla yetersiz bir oyun motoru bence. Bu yüzden Unity ile yapılmış oyunların %80'i çöp diye tabir edebileceğimiz oyunlar ve insanların bir oyunun açılışında Unity logosunu görünce kendisini kalitesiz bir oyunun beklediğini düşünmesinin sebebi de bu. (zaten ironsource ile Unity birleştikten sonra Unity Reddit sayfasındaki moderatörler bile Godot'a geçmeyi önermişlerdi) tavsiyem öncelikle Godot'u öğrenin. Godot ile C# veya Godot'un kendi programlama dili olan ve Python'a çok benzeyen Gdscript'i kullanabilirsiniz.

Ardından modellemeye geliyor sıra. Pixelart için genelde aseprite kullanılıyor fakat Photoshop ve GIMP üzerinden de pixelart yapabilirsiniz. Pixelart bir oyun istemiyorsanız yine assetleri yapmak için Photoshop - GIMP - krita gibi birçok program var dilediğinizi kullanabilirsiniz.

En sonda ise müzik ve oyun içi sesler kaldı. Bunun için ise FL Studio - Cubase gibi müzik prodüksiyon programlarından birini öğrenmeniz lazım. Oyun geliştirmede en az değer verilen ama oyun geliştirmenin en önemli ayaklarından birisi müziklerdir. Bunu es geçmeyin veya internetten binlerce oyunda kullanılmış kalitesiz ücretsiz müzikleri alıp oyununuza koymayın.

Geriye sabır kalıyor. Oyun geliştirme yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi bir takım işi aslında. Kendi başıma yapacağım diyorsanız da tüm programları iyi derecede bildiğiniz takdirde ortaya güzel bir oyun çıkarmak tam zamanlı çalıştığınızda bile çok zamanınızı alacaktır. Mesela tek kişi tarafından yapılmış olan Katana Zero 6 yılda geliştirildi. Hollow Knight'ı 3 kişi yapmasına rağmen oyunun geliştirilmesi yaklaşık 2 yıl 10 ay sürdü. Tek kişinin yaptığı pixelart oyunu olan Owlboy'u yapmak 10 yıl sürdü. Bunları hevesinizi kırmak için yazmıyorum yanlış anlamayın. Oyun geliştirmeye başlayıp yarıda bırakan çok fazla insan gördüm. Sadece nelerle karşı karşıya olduğunuzu bilmenizi istedim.

Uzun uzun yazıp vakit ayırdığın için çok teşekkürler ben de Unity logosu olan bir oyuna girerken kalitesiz diye düşünüyorum :) dediklerini araştırmaya başladım dediğim gibi öğrenebilirsem 7 8 kişi ekip olabiliriz ama öğrenmeden insanları boşuna toplamaya gerek yok tekrardan teşekkürler.

0'dan 100'e rehber.

İlk olarak Unity ile flappy bird oyunu yapımını izleyin. Ve tabiki aynısını videoyu izleyerek yapın.

Ardından kendi istediğiniz şeyleri bu flappy bird oyununa ekleyin. Mesela market sistemi ekleyeceksiniz. Youtube'dan videosunu izleyerek yapın.

Sonra bu oyunu Android'de çıktısını alın. Bir çok hata ile karşılaşacaksınız. Bunların hepsini kendi emeğinizle araştıra araştıra çözmeye çalışın.

Sonraki adımda kafa topu oyunu yapacaksınız. Bunuda isterseniz Youtube'da çok güzel bir liste bulmuştum onu atabilirim. Yaptıktan sonra o oyununda çıktısını alıp oynayıp hataları gidermeye çalışacaksınız.

Ardından bu oyuna Admob ekleyeceksiniz.

Sonraki adımda Blender'i indireceksiniz. Youtube'dan low poly modelleme eğitimlerine bakıp aynılarını uygulayacaksınız.

İlk olarak Balta, sonra Dolap, sonra El, sonra İnsan modelleyeceksiniz. Videolardan izleyerek tabi ki.

Ardından kendi başınıza bir fikir bulacaksınız. Bu fikri Youtube'dan izleyerek yapacaksınız. Mesela fikirdeki hareket sistemini ayrı izleyeceksiniz, o sistemi ayrı, bu sistemi ayrı gibi.

Ardından fikrini bulduğunuz oyunu bitirene kadar yapacaksınız. Bitince Çıktısını alıp oynayacak, hataları gidereceksiniz. Ardından bu oyunu herhangi bir publisher'a göndereceksiniz.

Sonraki adımda bir tane daha oyun fikri bulup yapacaksınız videoları izleyerek.

Sonra bir tane daha yapacaksınız.

Sonra bir tane daha.

Ardından bir tane basit Multi,player oyun yapacaksınız. Bitirmenize gerek yok. Sistemleri anlamanız yeterli.

Ne zamanki oyunu yapınca videolardan yardım almayacak hale geldiyseniz PC için bir oyuna girişebilirsiniz.

Tek başına AAA oyun yapma gibi bir şey yok. Tek kişilik yazanlar ve diyenlere aldırma %99 yalan. Tek kişilik oyun yaptım diyenlerin geneli hazır modelleri ve hazır kodları oyun motoru üzerinde birleştiriyor. Bunları yaparken bile çevresinden ve sosyal medyadan yardım alıyorlar. Ortaya çıkan oyunda teknik hatalar, buglar ve optimizasyon sorunları kesin olur. Grafik kalitesi çok düşük olur.

Örneğin; Modelleri free sitelerinden bulur. Onu olduğu gibi oyuna yerleştirir. O da zaten yanında güzel bir optimize sorunu ve görüntü olarak uyumsuzluk olur. Çünkü adam bilmiyor :d.

Arka planda modellemeyi ve programlamayı başkaları yapar, müziği ve hikayeyi başkaları yazar. Ama ekipte tek geliştirici olduğu için adam başlığa tek başıma yaptım yazar :d. Bunlara inanmayın.

Geliştirici yani sosyal medyada bilinen adıyla Developer, Yazılımı veya programlamayı iyi bilenlere verilen ünvan ve piyasa da ki iyi diyebileceğimiz her oyunda bir sürü Developer olur.

Yani nasıl bir oyun yapacağına bağlı. Önce bir ondan bahsetmelisin.

Gerçekten grafiği ve fiziği güzel hikaye tabanlı bir oyun yapmak istiyorum diyorsan zaten bir kere çevre ve ortam modelleme, konsept modelleme, karakter modelleme bilen 3D Tasarımcılar kesin gerekiyor. Programcı, Yazılımcı, Müzisyen, Grafiker ve Senaristten oluşan bir ekip gerekiyor.

NOT: Modelleme bir sürü dala ayrılıyor. Profesyonel oyun yapımlarında. Konsepti modelleyen, karakterleri modelleyen ve hikaye de ki ortamı modellere dökenler farklı kişiler olur.

NOT2: Programlama sadece kodlama değildir. Animasyonlar, hareketler yani kemikler, ışıklandırmalar, efektler, grafik kalitesi, oyunun fiziği gibi gibi işleri de programcılar yapar dolayısıyla yine oyun modelleme de tek tip programcı yok. Profesyonel ekipler de her birinin görevleri ayrı.

Örneğin, Türkiye merkezli Warband ve Bannerlord oyunlarını yapan yerli oyun yapımcısı TaleWords şirketinde 100 den fazla kişi çalışıyor.

Türkiye de bu kategori de oyun çıkarmayı deneyen kişiler ve ekipler oldu ama TaleWords haricinde benim bildiğim hiç birisi çıkaramadı. Şuan da Türkiye de 20-30 kişilik oyun yapmak için bu yıl yeni bir ekip daha kuruldu şuan da yapmaya çalışıyorlar. Tabi başta başarısız oldu. Şimdi ekibi yenilediler :d.

Yani dışardan görüldüğü gibi işler değil. Çünkü hem bütçe, hem de ekip istiyor. Türkiye de "Bilgisayar" ortamı için oyun geliştiren şirket 2-3 tane falan vardı. Birisi herkesin bildiği TaleWorlds diğerleri de Sobee Studios ve Motion Blur şirketi ama ikisi de kapandı şuan da Sobee'nin ekibi Zulayı geliştiren MadByte yani LokumGames şirketinde. Sobee Studios da zaten Türkiye'nin ilk yerli MMORPG oyunu olan İstanbul Kıyamet Vaktini yapan şirket.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı