Oyundayken bilgisayar kapanıyor

challion

Kilopat
RAM
CORSAIR 16GB (2x8GB) Vengeance Siyah DDR4 3200Mhz CL16 Dual Kit Ram
SSD veya HDD modeli
CORSAIR 480GB Force Serisi MP510 NVMe M.2 SSD
Ekran kartı
RX 6600XT
Anakart
ASUS PRIME X570-P AMD X570 AM4 Ryzen DDR4 4400MHz
İşlemci
AMD Ryzen™5 3600X Soket AM4 + Wraith Spire 3.8GHz
Arkadaşlar Merhaba. Dün iki defa bu olay oldu. Daha önce olmamıştı. İkisi de oyunda iken gerçekleşti. Ancak Birinde Ori and the Will of the Wisps oyununa girdim 10. dakika da bilgisayar direkt kapandı. İkincisi Gece Cyberpunk 2077'ye girdim. Yaklaşık 3.5 saat kadar oynadım. Sonunda yine PC kapandı. Yani bilgisayarı çok zorlamayan bir oyunda da bilgisayarı yük altına sokan bir oyunda da farklı anlarda iki defa bilgisayarım kapandı. Bundan birkaç ay önce Xigmatek Shogun 750W PSU kullanırken, PSU'nun yanması sonucu yedekte beklettiğim, Corsair Carbide Serisi Spec Delta kasa içinden çıkan 550W PSU'yu takmıştım. 2-3 Ay boyunca sorunsuz kullandığım için değiştirme gereği duymadım ama şu an da en başta bu PSU'dan şüpheleniyorum.

Isı değerlerimi gözlemlediğimde normaldi. Ekran kartı ve işlemci yük altındayken 70-75 dereceyi geçmiyorlardı. Fakat ben yine de işlemciden şüphelendim çünkü zaman zaman boştayken 55-60 dereceyi görüyordu o yüzden gece AIDA 64 ile işlemciyi stres testine soktum. Testin 8.dakikasında bilgisayarım dondu. Fareyi bile hareket ettiremedim. Düzelmeyince kasanın Power tuşuna basılı tutarak bilgisayarı resetlemek zorunda kaldım. Bilgisayar donmadan önce gözlemlediğim işlemci sıcaklık değeri en son 80 derecedeydi.

Biraz araştırma yaptım bu forumda. Genellikle yük altındayken bilgisayarın direkt kapanması ya ısı ya da PSU kaynaklı olduğu söyleniyordu ama ben yine de sizlere danışmak istedim. Bilgisayarı aldığımdan beri( ki 3 yıl oldu) işlemciye termal macun sürülmedi ancak sürmeye gerek de duymamıştım çünkü işlemci ısısı yük altındayken hiç 80 derecelere çıkmadı. Yine de işlemci stres testinde bilgisayarın donması işlemci ısısıyla ilgili ya da işlemcinin kendisiyle ilgili bir problemi mi gösterir (ya da yine PSU'mu bu donmaya sebebiyet verdi)? Oyunlarda bilgisayarın kapanması güç kaynağını mı işaret eder? Bilgilerinizi paylaşır ve yönlendirme yaparsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler

İşlemciye termal macun şart. Termal macun fan ve işlemciyi aralarinda boşluk kalmayacak sekilde yapistirir. Termal macun yoksa işlemciyi sogutamazsin. İşlemci sıcakligi anlık dalgalanmalar yaşayabilir. Ornegin msi afterburner programinda sıcakliği takip edersin. 80-85 derecelerde geziyodur. Anlık olarak 90-95 hatta 100 e fırlayıp inebilir, program o anlık artışı gösteremeyebilir. Zaten 100 den sonra sistem kendini kapatır. Termal macun bilgisayarın olmazsa olmazidir. Psu dan da kaynaklı olablir ancak onla ilgili bilgi sahibi degilim.

PC'nin oyundayken direkt kapanması Psu kaynaklı olamaz mı? Isı değerlerim normal. İşlemcim 60 derece ekran kartım 65 derece civarındayken bilgisayar yine kapandı. Oyuna gireli 15 dakika olmamıştı

Bu arada bilgisayarım elektrik kesilmiş gibi kapanıyor.

Güncelleme: PSU'mu değiştirdim. Ayrıca yeni bir güç kablosu aldım. İşlemciye de termal macun sürdüm. Fakat tüm bunlara rağmen Ori and Will Of Wisps'e girdiğimde 5.dakika da bilgisayarım kapandı. Garip olan durum Marvel's Spiderman ve Rdr 2 oynarken bilgisayarımın kapandığına şahit olmadım. Az önce test etmek amaçlı RDR 2 girdim. 1.5 saat oynadım hiçbir problem olmadı. Isı değerlerimde normaldi. Rdr 2 de ekran kartı 70 işlemci 65 dereceyi geçmemişti. Dikkatimi çeken şey şu oldu. Bu kapanma durumu 2 oyunda başıma geliyor. Cyberpunk 2077 ve Ori and Will Of the Wisps. Bilgisayarımda iki tane SSD ve bir tane hard disk var. Windows'un ve oyunların büyük çoğunluğunun kurulu olduğu SSD Corsair 480 GB Force MP 510 NVMe M.2.
Bilgisayarı aldıktan 2 yıl sonra 2021 yılında indirimde gördüğüm için Patriot P210 Sata 512 GB SSD almıştım ve Cyberpunk ile Ori Will Of Wisps bu SSD de (Patriot P 210) yüklü olan oyunlar. Bu oyunları oynarken bilgisayarım kapanıyor. Windowsun kurulu olduğu SSD'de yüklü olan RDR 2, Football Manager 2023, Marvel's Spiderman, Disco Elysium oynarken bilgisayarım kapanmadı. Acaba bundan dolayı böyle bir sorun yaşıyor olabilir miyim ? Disk arızası bilgisayarımın kapanmasına sebebiyet verir mi ? Dediğim gibi bilgisayarım elektrik kesilir gibi kapandığı için PSU 'dan şüphelenip PSU değiştirdim. Yeni bir güç kablosu alıp, termal macun da yenilemiştim. En azından ısı ya da PSU kaynaklı olmadığına eminim diyebilirim.

Son düzenleme:
PC'nin oyundayken direkt kapanması Psu kaynaklı olamaz mı? Isı değerlerim normal. İşlemcim 60 derece ekran kartım 65 derece civarındayken bilgisayar yine kapandı. Oyuna gireli 15 dakika olmamıştı

Bu arada bilgisayarım elektrik kesilmiş gibi kapanıyor.

Güncelleme: PSU'mu değiştirdim. Ayrıca yeni bir güç kablosu aldım. İşlemciye de termal macun sürdüm. Fakat tüm bunlara rağmen Ori and Will Of Wisps'e girdiğimde 5.dakika da bilgisayarım kapandı. Garip olan durum Marvel's Spiderman ve Rdr 2 oynarken bilgisayarımın kapandığına şahit olmadım. Az önce test etmek amaçlı RDR 2 girdim. 1.5 saat oynadım hiçbir problem olmadı. Isı değerlerimde normaldi. Rdr 2 de ekran kartı 70 işlemci 65 dereceyi geçmemişti. Dikkatimi çeken şey şu oldu. Bu kapanma durumu 2 oyunda başıma geliyor. Cyberpunk 2077 ve Ori and Will Of the Wisps. Bilgisayarımda iki tane SSD ve bir tane hard disk var. Windows'un ve oyunların büyük çoğunluğunun kurulu olduğu SSD Corsair 480 GB Force MP 510 NVMe M.2.
Bilgisayarı aldıktan 2 yıl sonra 2021 yılında indirimde gördüğüm için Patriot P210 Sata 512 GB SSD almıştım ve Cyberpunk ile Ori Will Of Wisps bu SSD de (Patriot P 210) yüklü olan oyunlar. Bu oyunları oynarken bilgisayarım kapanıyor. Windowsun kurulu olduğu SSD'de yüklü olan RDR 2, Football Manager 2023, Marvel's Spiderman, Disco Elysium oynarken bilgisayarım kapanmadı. Acaba bundan dolayı böyle bir sorun yaşıyor olabilir miyim ? Disk arızası bilgisayarımın kapanmasına sebebiyet verir mi ? Dediğim gibi bilgisayarım elektrik kesilir gibi kapandığı için PSU 'dan şüphelenip PSU değiştirdim. Yeni bir güç kablosu alıp, termal macun da yenilemiştim. En azından ısı ya da PSU kaynaklı olmadığına eminim diyebilirim.
Hocam aynı problemi yaşadım, yaşıyorum. Buraya konu açmıştım fakat bende bir çözüme ulaşamadım, oynadığınız oyunun hiç bir önemi yok, neden oluyor ya da neye ulaştığında tık diye kapanıyor bende anlamadım. Son 1-2 Ay içinde LoL den başka bir oyun oynamadım bilgisayarda, aynı söylediğiniz gibi elektrikler kesilmiş gibi tak kapanıyor bilgisayar. Hatta bir kaç kere gerçekten elektrikler gitti sandım. Sıcaklık değerlerim normal sizinkisi gibi, zaten lol oynarken en fazla ne sıcaklık olabilir ? Termal macunu yeniledim, kasayı baştan aşşağı temizledim, parçaları söküp tekrar sağlam bir şekilde taktım. Yine aynı. Çok sık olmasada ara ara gerçekleşiyor. Çözüme ulaşırsanız bu konu altında haberdar olalım.

Şu ana dek sadece Patriot SSD'de kurulu olan bu iki oyunda başıma geldiği için diskten şüphelenmeye başladım. Hatta bunu farkedince Ori'yi silip bu sefer Windowsun kurulu olduğu SSD'ye yükledim. 1 saat kadar oynadım kapanmadı. PSU değiştirdiğim için PSU kaynaklı olmadığına da eminim. Termal macun da yeniledim ısı değerlerim de normal. Sizde de birden fazla ssd ya da hard disk var mı?

Şu ana dek sadece Patriot SSD'de kurulu olan bu iki oyunda başıma geldiği için diskten şüphelenmeye başladım. Hatta bunu farkedince Ori'yi silip bu sefer Windowsun kurulu olduğu SSD'ye yükledim. 1 saat kadar oynadım kapanmadı. PSU değiştirdiğim için PSU kaynaklı olmadığına da eminim. Termal macun da yeniledim ısı değerlerim de normal. Sizde de birden fazla ssd ya da hard disk var mı?

Hocam bende sadece 1 tane 480 gb ssd takılı. Siz PSU Değiştirdim veya termal macun yeniledim onlarla kaynaklı değil diyorsunuz ama, bu 1 saat 2 saat 3 saatte olan birşey olmuyor, bende kimi zaten 6-7 saat sonra oldu. O yüzden tam emin olamıyorum.

Arkadaşlar yardımcı olacak var mı? Dediğim gibi 2 oyunda başıma geldi diğer oyunlarda yaşamadım bu durumu. Disk arızaları bilgisayarı aniden kapatır mı? bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

Up up

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı