Oyunlara para vermek aptallıktır algısı

byTengan_

Hectopat
Katılım
14 Nisan 2018
Mesajlar
450
Çözümler
5
Daha fazla  
Profil Kapağı
1525561374
Geçtiğimiz günlerde arkadaşımla beraber oynamak için oyun arıyorduk, aklına CS:GO gelmiş. Oyunu öve öve bitiremedi, bende sonraki gün oyunu satın aldım, kendisine söylediğimde şöyle bir cümle kurdu; “Mal mısın olum o oyuna para verilir mi git crack al bir farkı yok.” Sizce bu algı neden oluştu? Sırf bu algı yüzünden oyunlara Türkçe dublaj gelmiyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sorunun 2 önemli nedeni var. İlki ve daha önemlisi ülkemizdeki alım gücünün düşük olması. Örnek vermek gerekirse ABD'de öğretmenlikte 3. yılında olan biri 4000 Dolar'ın (California) üstünde para kazanıyor, pahalı oyunların fiyatı ise 60 Dolar. Türkiye'de ise oyunlar 200 TL barajını 2 yıl önce aştı, şu anda bazı oyunlar 300 TL'ye ulaşmış durumda ve benzer görevdeki birinin buradaki kazancı ABD'ye göre çok daha düşük. Kısacası arada kat kat alım gücü farkı var, insanlar da zor ve kısıtlı kazandığı parasını oyunlara vermek istemiyor.

Diğer nedeni ise Türkiye'de orijinal oyunların yaygınlaşmasının çok geç başlaması. Oyuna para verebilecek olanların çoğu yıllarca çarşı köşelerinde ya da dükkanların gizli zulalarından korsan oyun almaya alışmış oldukları için orijinale geçiş biraz zor oluyor. Artık CD / DVD ile oyun alınmasa bile internetten hazır olarak indirmek, oyunlara para vermeye alışmamış kişiler için daha kolay geliyor.
 
Deyip de ayda sigara ve alkole 500-1000 TL harcayan tiplerin olması da komik bir durum.
Çünkü alkolün korsanı yok, olsa emin ol onu tercih ederler. Gerçi var sahtesi ama onu bile gerçek fiyatına satıp, bir de öldürüyorlar insanı. Oyun da öldürse kimse yanaşmaz bakın.

Kardeş namuslu, ahlak bekçisi tiplere aldırmayın, insanın doğasında hatta hayvandan gelen bir içgüdü, çalma içgüdüsü genetiğinde var. Yani birbirimizden yiyecek çalarken, şimdi enerji, madenleri, herşeyi çalabiliyoruz ama bizi engelleyen yasalar var. Olmasa bak bakalım ne olur. Ha bir de oyunu çalmanın bir riski yok, hapis ceza gibi, o yüzden daha kolay.
 
Türk milleti olarak sanal bir nesneye yatırım yapmak saçma geliyor bize. Çünkü o oyunlara ücretsiz sahip olabilme imkanı var. İnternetten korsan olarak indirme ülkemizde yasal değil gibi görünse de bu olaya devlet büyükleri göz yumuyor. Forumlarda v.s apaçık şekilde korsan oyun linkleri koyuyorlar. Aslında biraz da ülke büyüklerimizden kaynaklı bir olay. Eğer buna ciddi anlamda yasak getirseler belki oyun fiyatları da düşer korsancılık azalır. Ekonomi canlanabilir. Ufak bir şey gibi görünse de ciddi bir olay.
 
Paramizin degeri olsaydi, boyle sorunlar yasamazdik.
Başka bir açıdan bakarsak, belki ülkecek daha fazla kazanabilseydik, her şey pahalı gelmezdi Ha. Ne bileyim asgari ücret en az 800 dolar euro falan olsa mesela.

Örnek bulgar levasına bak, dolara karşı bize göre değerli. 1 dolar 1.6 leva mı ne. Peki yıllık kişi başı gelirleri ne kadar?
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı