Oyunlarda düşük CPU kullanımı neden olur?

İşletim sistemi
Windows 10

Klosie

Hectopat
Merhaba. İşlemci ağırlıklı oyunlarda işlemcim en fazla %15-20 kullanıyor sebebi nedir?
Rainbow Six: Siege ve CS2'de de aynı sorun var orada da en fazla %20-25 kullanıyor geri kalan ekran kartına yükleniyor. Benim anlamadığım şey sistem neden işlemci ağırlıklı oyunlarda ekran kartına yükleniyor?
İşlemci: R5 5600.
Ekran kartı: RX 6500 XT.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-02-17 023608.png
    Ekran görüntüsü 2025-02-17 023608.png
    312,2 KB · Görüntüleme: 45
Merhaba. İşlemci ağırlıklı oyunlarda işlemcim en fazla %15-20 kullanıyor sebebi nedir?
Rainbow Six: Siege ve CS2'de de aynı sorun var orada da en fazla %20-25 kullanıyor geri kalan ekran kartına yükleniyor. Benim anlamadığım şey sistem neden işlemci ağırlıklı oyunlarda ekran kartına yükleniyor?
İşlemci: R5 5600.
Ekran kartı: RX 6500 XT.
İşlemci odaklı olması ekran kartının kullanmayacağı veya önemi olmadığı anlamına gelmiyor. Ekran kartı herzaman en önemli oyun oynama gereksinimidir. İşlemci odaklı oyunlarda sadece normal oyunlara nazaran işlemcide çok önem arz eder. Bunu şöyle düşünün.
Hikayeli oyunlar arka çekişli araba.
Online oyunlar önden ve arkadan çekişli araba.

Ekran kartınızda işlemcinize göre zayıf kaldığı için performans olarak tatmin edici değer olmaz ve kullanım olarak işlemci çok kendisini yormaz. Çünkü kendini yoracak cinsten performans yok ortada.

İşlemci odaklı olması ekran kartının kullanmayacağı veya önemi olmadığı anlamına gelmiyor. Ekran kartı herzaman en önemli oyun oynama gereksinimidir. İşlemci odaklı oyunlarda sadece normal oyunlara nazaran işlemcide çok önem arz eder. Bunu şöyle düşünün.
Hikayeli oyunlar arka çekişli araba.
Online oyunlar önden ve arkadan çekişli araba.

Ekran kartınızda işlemcinize göre zayıf kaldığı için performans olarak tatmin edici değer olmaz ve kullanım olarak işlemci çok kendisini yormaz. Çünkü kendini yoracak cinsten performans yok ortada.
Fakat buna rağmen %15-20 gibi değerler az değil mi?

Fakat buna rağmen %15-20 gibi değerler az değil mi?
Online oyunlar için az sayılır. Oynadığınız grafikleri en düşüğe alıp, yüksek FPS'e odaklanın bakalım kullanım artıyormu? Normalde FPS arttıkça işlemci kullanımıda artar.

Online oyunlar için az sayılır. Oynadığınız grafikleri en düşüğe alıp, yüksek FPS'e odaklanın bakalım kullanım artıyormu? Normalde FPS arttıkça işlemci kullanımıda artar.
CS2'de dediğiniz gibi tüm ayarları en düşükte oynuyorum FPS'in monitörüme denk olması için fakat orada da aynı şekilde en fazla 23-24 gördüm.

CS2'de dediğiniz gibi tüm ayarları en düşükte oynuyorum FPS'in monitörüme denk olması için fakat orada da aynı şekilde en fazla 23-24 gördüm.
FPS internetteki testlere göre nasıl? Birde anakart modeliniz neydi? PCI-E yuvasına göre RX 6500XT performans değişimine sahip.

Genelde testlerde %55-60 civarında kullanım gözlemledim. Anakartım Gigabyte B550M-K
PCI-E 4.0 anakart, performans kaybı olmaz. Hocam FPS farkını sordum, atıyorum internette 100 ise sizde de o civara yakın olması lazım. Tabi küçük farklar olur, 300 ise 250-350 arası.

FPS farkı pek yok aynı diyebilirim sadece kullanım oranı farkları var.
Ozaman hocam bir sorun teşkil etmemesi lazım sizin için. Performans konusunda bir kaybınız yok sonuçta. Daha üst seviye bir ekran kartına geçtiğiniz zamanda işlemci kullanımı yüksek oranda artacaktır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı