Paketi kesilmiş üründe cayma hakkından yararlanılabilir mi?

• Konuyu başlatan Ar0x
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 16
  • Görüntüleme 774
Hiç insanların adalet arayışını okumadınız değil mi? Siz pek de konuya hakim gibi durmuyorsunuz. Kur farkını vermek gibi bir durumu hiçbir yerde görmedim. Ve pek iade yapan biri gibi de durmuyorsunuz. Amazon, Hepsiburada ve Trendyol'un direkt satıcısı olduğu ürünler hariç sorun yaşanması muhtemeldir. Bizzat yaşadığım şeyi bana öyle bir şey olamaz diyerek karşılık veriyorsunuz. Bir tane emsal karar gösteremezsiniz. 1. katımızda avukatlık ofisi bulunuyor ve bize olmadığını söylediler. Ya başlarından savdılar ki sanmam ya da siz baya rahat sallıyorsunuz. Polyanacılıktan başka bir şey değil sizin yaptığınız. Ülkede neler neler yasak ama yapılıyor HUKUK çerçevesi içerisinde.
Kur farkı ve enflasyon farkı birbiriyle bağlantılı olmakla ayrı şeylerdir. Öncelikle kur farkının ne olduğunu, sonrasında ise enflasyonun ne olduğunu öğrenmenizi tavsiye ederim.

Sorunu her yerde her zaman yaşayabilirsiniz ve yaşıyorsunuz da. Benim neden iade, değişim yapamayacağımı düşündüğünüzü de anlayabilmiş değilim. Ülkedeki her bir birey gibi benim de tüketici olarak yaptığım veya ileride yapacağım işlemler olabilir. Konuya hakim olmadığım noktasındaki yargınızı ise yine nasıl oluşturduğunuzu anlayabilmiş değilim. Bu konulardaki bilgimin Türkiye genelindeki insanlara göre çok daha fazla olduğunu iddia edebilirim.

Emsal karar olsa da burada göstermem hiçbir şekilde. Bu da benim mesleğim ve meslek icabı bilgilerimi sınırlı olarak paylaşmayı tercih ediyorum. Yukarıda vermiş olduğum örneği alıp avukatlık ofisinize sorup olup olmadığını teyit edin bakalım. Mesela kendilerine munzam zararı sorun. Menfi ve müspet zararı sorun. Sizi bilgilendirsinler. Siz insanlara yardım ettiğim için neden bana bu kadar bilendiniz anlayabilmiş değilim.​

Kur farkı ve enflasyon farkı birbiriyle bağlantılı olmakla ayrı şeylerdir. Öncelikle kur farkının ne olduğunu, sonrasında ise enflasyonun ne olduğunu öğrenmenizi tavsiye ederim.​

Öncelikle;

İlla kanun diyorsanız da aylarca mahkemede uğraşıp yine enflasyon mağduru olun.

Sorunu her yerde her zaman yaşayabilirsiniz ve yaşıyorsunuz da. Benim neden iade, değişim yapamayacağımı düşündüğünüzü de anlayabilmiş değilim. Ülkedeki her bir birey gibi benim de tüketici olarak yaptığım veya ileride yapacağım işlemler olabilir. Konuya hakim olmadığım noktasındaki yargınızı ise yine nasıl oluşturduğunuzu anlayabilmiş değilim. Bu konulardaki bilgimin Türkiye genelindeki insanlara göre çok daha fazla olduğunu iddia edebilirim.​

Genel olarak insanlar işi düşene kadar bu tarz bilgileri doğal olarak öğrenmezler. İnsanlardan daha fazla bilgiye sahip olmanız herhangi bir yetkinliği açıklamaz.

Yaşadığımız, peşine düştüğümüz işi; gelip bana öyle değil, yanlışsınız derseniz tabii ki de sizin konuya hakim olduğunuzu asla düşünemem. Ne bekliyordunuz? Aa evet bize yalan söylemişler, biz yanlış şeyleri okumuşuz, dememi mi? Yaşadıklarımız hayal ürününden ibaret siz haklısınız dememi mi? Komik olmayın. İnsanın ar damarına basıp alay eder gibi içerikle süslerseniz yazılarınızı bilenir doğal olarak insan. Forum değil de başka koşullarda olsaydı şu konuşma çok daha agresif olacağımdan şüpheniz olmasın.

Munzam zararda da kahkaha attım bu arada. Alacak işi geç düşerse zamanında halledilmezse olan bir durum yanlış değilsem. Konuyla alakası yok hahahhahaa. Umarım benim eksikliğimdir de google'da iki üç cümle kopyalayıp yapştıran biri ile tartışmamışımdır.

Son düzenleme:
Öncelikle;

Genel olarak insanlar işi düşene kadar bu tarz bilgileri doğal olarak öğrenmezler. İnsanlardan daha fazla bilgiye sahip olmanız herhangi bir yetkinliği açıklamaz.

Yaşadığımız, peşine düştüğümüz işi; gelip bana öyle değil, yanlışsınız derseniz tabii ki de sizin konuya hakim olduğunuzu asla düşünemem. Ne bekliyordunuz? Aa evet bize yalan söylemişler, biz yanlış şeyleri okumuşuz, dememi mi? Yaşadıklarımız hayal ürününden ibaret siz haklısınız dememi mi? Komik olmayın. İnsanın ar damarına basıp alay eder gibi içerikle süslerseniz yazılarınızı bilenir doğal olarak insan. Forum değil de başka koşullarda olsaydı şu konuşma çok daha agresif olacağımdan şüpheniz olmasın.

Munzam zararda da kahkaha attım bu arada. Alacak işi geç düşerse zamanında halledilmezse olan bir durum yanlış değilsem. Konuyla alakası yok hahahhahaa. Umarım benim eksikliğimdir de google'da iki üç cümle kopyalayıp yapştıran biri ile tartışmamışımdır.
Yanlış olan şeye tabii ki yanlış diyeceğim. Yanlış olan bir şey yüzünden belki bu arkadaşımız iade hakkını kaybedecek. Kuru kuruya yanlış olduğunu söyleyip geçsem yine bir nebze hak verebilirim ancak gerekçeleriyle beraber açıklayıp söylüyorum. İnsanlar tarafından yanlış bilinen bir olgunun doğrusunu söylemek ne zamandan beri yadırganır oldu? Size söylenen her şeyin doğru olduğuna, okuduğunuz şeylerin doğru olduğunu inanıyorsunuz ancak benim burada yazdığım şeylerin ise doğru olduğuna inanmıyorsunuz.

Ayrıca neden sadece munzam zarara takıldınız? Menfi ve müspet zarar kavramlarından da bahsettim. Ortaya çıkan zararlar açısından hepsi ayrı ayrı zarar giderme yöntemleridir. Hukuki kavramlardan anlamanızı beklemiyorum zaten. Hukukta zararınızı tazmin edebileceğiniz birden fazla yol vardır. Avukatlık ofisine gidip öğrenmenizi söyledim ama google ile olayı çözmüşsünüz. Sizin adınıza üzüldüğümü belirtmek isterim.

Size daha fazla zaman ayırıp cevap vermeyeceğim. Bilginiz sizde, bilgim de bende kalsın. Saygılarımla...​

Yukarıda arkadaşların yanlış bilgilendirmelerine binaen(LÜTFEN KONU HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ DEĞİLSENİZ FORUMDAKİ ARKADAŞLARI YANLIŞ BİLGİLENDİRİP HAK KAYBI YAŞAMALARINA SEBEP OLMAYIN):

Öncelikle internetten alınan ürünlerde ürünün nereden alındığı önem arz etmemektedir. Tüketicinin korunması hakkında kanun ve mesafeli satış yönetmeliğinde ürünün alındığı firmaya göre herhangi bir ayrım yapılmamıştır. Yapılması da düşünülemez. Dolayısıyla kanun ve yönetmelikler yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren kişi ve kurum ayrımı yapılmaksızın herkesi bağlar.

14 günlük cayma hakkının elektronik ürünlerde koşulsuz şartsız işlemediğine yönelik yapılan bilgilendirme ise doğru değildir. İtibar etmeyiniz. İnternet ortamında mesafeli satışlar yönetmeliği çerçevesinde alınan tüm ürünlerde (Mesafeli satışlar yönetmeliği madde 15'de cayma hakkının istisnaları adı altında düzenlenen ürünler hariç) ürünün bizzat kendisine zarar vermediğiniz sürece koşulsuz şartsız iade hakkınız bulunmaktadır. Yani ürününüzü internet ortamında satın aldıysanız ürünün size telim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde koşulsuz şartsız iade hakkınızı kullanabilirsiniz.

Sorunuza gelecek olursa ise ürünü internet ortamından aldığınızı varsayıyorum. İnternet ortamında satın aldığınız ürünün paketini açmadan kontrol edemeyeceğiniz ve herhangi bir kusuru olup olmadığını kontrol edemeyeceğiniz için paketini yırtarak açsanız dahi ürünü iade edebilirsiniz. Aksi halde hiç kimse satın aldığı ürünü iade edemez.​
Arkadaşın sorusuna istinaden şahsi fikrimi ve deneyimlerimi aktardım. Ve @Leonidas02 ın da dediği gibi kanunda böyle bir hak olsa da çeşitli bahanelerle bundan kaçan, kabul etmeyen yerler var. Siz bu işin hukuki tarafını biliyorsanız kendi bilgilerinizi aktarmakta özgürsünüz. Kimseye yanlış bilgi veriyor insanlara hak kaybı yaşatıyor ithamlarında bulunmayın. Sonuçta burada almazlar hiç uğraşmana değmez gibi bir cevap verilmedi arkadaşa. Açık bir şekilde iade sebebini ve ürünün durumunu belirterek talepte bulunması söyledi.

Yanlış olan şeye tabii ki yanlış diyeceğim. Yanlış olan bir şey yüzünden belki bu arkadaşımız iade hakkını kaybedecek.​
Yazılanları okusanız en azından bir yere varırdık belki de...
Denenir sadece ama bu bahsettiğniz durumun genelgeçer olması ile alakalı değil.
Ayrıca neden sadece munzam zarara takıldınız? Menfi ve müspet zarar kavramlarından da bahsettim. Ortaya çıkan zararlar açısından hepsi ayrı ayrı zarar giderme yöntemleridir. Hukuki kavramlardan anlamanızı beklemiyorum zaten. Hukukta zararınızı tazmin edebileceğiniz birden fazla yol vardır. Avukatlık ofisine gidip öğrenmenizi söyledim ama google ile olayı çözmüşsünüz. Sizin adınıza üzüldüğümü belirtmek isterim.​
Google ile bir şey çözsem diğerleri hakkında da bir şey yazardım. Ancak bilmediğim için yazmadım. Ofise de hatır için sürekli gidebilmeyi de doğru bulmanız... Her neyse sanırım ortak noktayı bulamayacağız. Daha da hakaratvari konuşmadan bitirsek yeterli. İyi günler dilerim.

Arkadaşın sorusuna istinaden şahsi fikrimi ve deneyimlerimi aktardım. Ve @Leonidas02 ın da dediği gibi kanunda böyle bir hak olsa da çeşitli bahanelerle bundan kaçan, kabul etmeyen yerler var. Siz bu işin hukuki tarafını biliyorsanız kendi bilgilerinizi aktarmakta özgürsünüz. Kimseye yanlış bilgi veriyor insanlara hak kaybı yaşatıyor ithamlarında bulunmayın. Sonuçta burada almazlar hiç uğraşmana değmez gibi bir cevap verilmedi arkadaşa. Açık bir şekilde iade sebebini ve ürünün durumunu belirterek talepte bulunması söyledi.​
Sevgili kardeşim neden anlamıyorsunuz dediğim şeyi acaba? Ben diyorum ki firmaların, tüketicilerin yasalardan ve yönetmeliklerden kaynaklanan haklarını kullandırmamaları bir durum olamaz & olmamalı. Ha olmuyor mu dediğiniz gibi oluyor ama bu yaptıkları hukuken geçerli değil. O yüzden haklarımızı bilmemiz lazım.

Ayrıca herhangi bir ithamda bulunmadım zaten ben. Yapılan şeyi söyledim. Bak tek tek alıntılayıp açıklayacağım yanlış olan bilgileri.​
Hangi satıcıdan ve nereden aldınız? Buna göre bir şey diyebilirim.​
Hangi satıcıdan ve nereden aldığını sorarak satıcıya göre farklı yorumda bulunacağından bahsetmiş. Bunu yapamaz anlatabiliyor muyum? Aynı ürünü aynı şartlarda bir firma kabul ediyorken diğer firma kabul etmemezlik yapamaz. Ben demiyorum kanun diyor. Bunu ben uydurmuyorum. Kanunlar sadece X firması için geçerli değil. Herkes için geçerlidir.​
İade talep edin, gerekli açıklamayı yapın. Kabul ederler diye düşünüyorum iadeyi. Fakat altını çizmek isterim 14 günlük cayma hakkı elektronik ürünlerde koşulsuz/şartsız işlememekte maddelerde eksiklik var. Keyfi iade politikasını firmalar farklı yürütür. Ben ürün iade olur diyorum.​
Bak ne demiş 14 günlük cayma hakkı elektronik ürünlerde koşulsuz/şartsız işlememekte. Ben de diyorum ki yok böyle bir şey. Yanlış bilgi bu. Bunu okuyan herhangi bir kullanıcı ''Elektronik ürünlerde cayma hakkım yokmuş'' diyerek hareket edebilir. Varsa bana yazın ben de öğreneyim. Haklı olduğunuzu söyleyip özür dileyeceğim.​
Nereden aldın? Online olarak aldıysan mağazaya sorabilirsin. Daha önce birkaç kez paketini açtığım ürünü mağazaya iade etme sebebim ile ürünün durumunu açıkca belirterek iade alıp almayacaklarını sordum her seferinde de iade hakkınız bulunmaktadır diye yanıt aldım ve gönderdim. İade ederken de mağazadan alınan bilgi doğrultusunda iade ettim olarak ekledim bir sıkıntı yaşamadım. Ama senin durum başka pakete zarar vererek açmışsın bu durumda kabul etmemeleri olası yine de şansını deneyip mağazaya sor bir şey kaybetmezsin.​
Bak burada da siz ne demişsiniz? ''pakete zarar vererek açmışsın bu durumda kabul etmemeleri olası.'' Kanunlarda tanımlanan haklarda olasılık yoktur. Kanunlar ve yönetmelikler ile tanınmış haklar kesindir. Size cayma hakkının istisnalarının düzenlendiği maddeyi atıyorum. Lütfen bana pakete zarar verilerek açılan ürünlerin kabul edilmeyeceğine dair ilgili cümleyi gösteriniz. Farklı bir kanunda veya yönetmelikte düzenlenmişse onu da gönderebilirsiniz.

Cayma hakkının istisnaları Madde 15:
(1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz:
a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayrimaddi mallara ilişkin sözleşmeler.
h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

Şayet yukarıda yazdığım şeylerin aksini ispatlarsanız ben sizden çok samimi bir şekilde özür dileyeceğim.​

Technopat Haberler

Geri
Yukarı