Panel Tipi veya Hz Değeri Göz Ağrısına Sebep Olur mu?

Olabilir. Çok fazla kontrast, keskin olmama ve parlaklık baş ağrısı yapabilir.
Mesela VX3276 2K kullanıyorum ben de. Parlaklığı imkanı yok %65'ten yukarıya çıkartamıyorum, çok parlak oluyor o zaman. Aynı zamanda panelin keskin olması da baş ağrısını azaltabiliyor.
Parlaklık %77'miş. Ben şimdi onu 65'e çektim bakalım işe yarar umarım. Keskinliği de %100 yaptım şimdi.
TN panelden özellikle beyaz üstüne siyah yazılmış yazıları okursam bir süre sonra ekranın bazı yerleri siyahlaşıyor gözümde, gözümü de rahatsız etmeye başlıyor.
Ben de IPS'ten geçtim. O yüzden mi acaba diye düşünmedim değil.
Yüksek Hz değeri gözler için daha iyi diye biliyorum.
Ama VA IPS'e göre daha çok göz yoracaktır.
İlk o şüphelendirdi beni de zaten. IPS'e göre VA'nın yormasına.
Yüksek Hz'den dolayı başı ağrıyanı da ilk kez görüyorum :)
Bilmeyince işte ne yaparsın element üretiyor insan kendi halinde:)
Bence parlaklık ve konstrat değerlerinden kaynaklanıyor. Monitörün ayarlarıyla oynayın hocam.
Parlaklık %77 imiş ben @SideWinder 'in dediği gibi %65'e çektim. Netliği ve keskinliği de %100 yaptım. Umarım işe yarar. Yoksa Nas ve Felak geçmeye başlayacağım🤣
 
O monitörde Flicker Free sorunu vardı. 1 ms modu açınca Flicker Free kapanıyordu, FreeSync açınca da kapanıyor mu bilmiyorum. Ayrıca aynı monitörü kullanıp göz ağrısından bahseden başka kişileri de görmüştüm.

Ben de 144 Hz VA monitör (MSI MAG271CQR) kullanıyorum bazen 8+ saat baktığım oluyor hiç göz ve baş ağrısı olmuyor. Yalnız ben keskinlik ve netlik ayarlarını da sıfır olarak ayarlıyorum. Bir tek karanlık ortamda yüksek parlaklıkta kullanınca gözlerimi ağrıtıyor bu da son derece normal.
 
Ama çok bulanık oluyor öyle nasıl kullanabiliyorsun?
Monitörlerimiz farklı oldukları için çalışma şekilleri farklı olabilir. Bende de sıfır yapınca daha doğal ve keskin duruyorlar. Keskinliği arttırınca nesnelerde filan biraz daha keskin oluyor fakat yazılar iyice gidiyor.
 
Bu konuda genel bir yargı olarak daha sağlıklı bir kullanım açısından IPS>VA>TN olduğunu düşünüyorum. Modellere göre küçük istisnalar bulunabilir. Yüksek frekansın baş ağrısı yaratmadığını düşünüyorum ben. Tam tersine düşük frekansta göz takip etmek için daha fazla çaba harcadığı için daha fazla yoruluyor. Mavi renk filtresi, titreme önleme gibi teknolojiler sağlık açısından daha güzel bir kullanım sunuyor. Parlaklık olarak ise dinamik bir kullanım şart. Harici monitörlerde ışığa göre parlaklığın elle ayarlanması taraftarıyım. Laptoplarda zaten parlaklık çok dinamik kullanılmalı. Sağlıklı bir kullanım için bunların şart olduğunu düşünüyorum.
 
Monitörlerimiz farklı oldukları için çalışma şekilleri farklı olabilir. Bende de sıfır yapınca daha doğal ve keskin duruyorlar. Keskinliği arttırınca nesnelerde filan biraz daha keskin oluyor fakat yazılar iyice gidiyor.
O da doğru aslında:)
sağlıklı bir kullanım açısından IPS>VA>TN olduğunu düşünüyorum.
Kesinlikle katılıyorum.
 
Şu videodaki gibi test yapabilir misiniz? 1ms açık kapalı, FreeSync açık kapalı, 60 Hz/120Hz/144 Hz gibi farklı varyasyonlarla test edebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı