Paragraf Soruları Nasıl Okunmalı?

Ben sesli okuyup anlıyorum. İçimizden seslendirerek veya göz ile bakıp geçmekle gram anlam veremiyorum.
Bunu yapmayın. Çünkü gerçek sınavda yapamayacaksınız. Göz ile bakıp geçme konusunda kendinizi geliştirin. Çünkü en hızlısı da bu.
Önce soruyu okuyup sonra paragrafı okuyup en son cevap vermek bence en mantıklısı.
Katılıyorum böylece paragrafı okurken neyi aradığınızı biliyorsunuz.
Soruları içinizden okumak sizi yavaşlatır. Göz ile takip ederek okuyun. Pratik yapa yapa geliştirin
 
O daha çok, çok paragraf çözerek oturan bir şey, düzenli olarak paragraf çözün 300 paragrafa yaklaşınca nasıl iyi hissediyorsanız öle devam ettirin. Bazıları var fısıltıla okumaya çalışan onlara nefret kusuyorum.
 
Hızlı okumanın mantığında metni 2 yada 3 bakışta görmek vardır. Okumak yerine gözlerimizle her satırda sıra ile sütunların ortasına bakıp bir diğerine geçmelisiniz. Gözlerimizin bu hızlı hareketine “Bakış Aralık hızı” denir.
İç seslendirme: İnsanlar gördüğü kelimeleri içlerinden de tekrar ederler. Buna iç seslendirme denir. Okumayı yaparken, sesleri içimizden veya dışımızdan açığa çıkarırız. Bunu anlamadığımızı düşündüğümüz için yaparız. Bu alışkanlık ilkokulda okumayı öğrenirken bize alıştırıldığı için gerçekten kırması zor bir alışkanlıktır. Yavaş okuyarak iç seslendirme yaparak okuduğunuz zaman daha fazla unutma, akılda tutamama, anlayamama durumu ile karşılaşırsınız.

Daha fazla bilgi için süper hızlı okuma sitesinden bilgi edinebilirsin.
 
Ben YKS'ye hazırlanırken 1 sene boyunca istisnasız her gün (sınavdan önceki cuma günü dahil) kronometre ile 1 adet Türkçe denemesi çözüyordum. İnanılmaz faydasını gördüm. Sene sonunda 17-18 dakikalarda çözdüğüm denemeler oluyordu. Gerçek sınavda da herkesin çok zaman kaybettiği Türkçeyi 32 dakikada geçmiştim. Mutlaka öneririm size.
 
İçinizden okumanız en iyisi. Hızlı okumaya çalışın fakat anlamadan hızlı okumaya çalışmayın. Anlamadığınız bir paragrafı 10-15 saniyede okursunuz fakat boş bir iş olur.

Önce soru kökünü okuyun ve sizden ne isteniyor onu kavrayın. Sonrasında düzgün bir şekilde paragrafı okuyup sonuç çıkarmanız gerekiyor. Bazı kilit kelime ya da cümleler bulursanız altlarını çizin.

Çoğu öğrencimin kaçırdığı şey, soru kökünün sonundaki olumsuz ve altı çizili "değildir", "olamaz", "çıkarılamaz" gibi noktaları kaçırmayın.

Bu işin en sağlam yolu, ciddi bir kitap okuma alışkanlığı. Umarım istediğiniz sonucu alırsınız, iyi günler.
 
Ses yerine göz ile okunmalı, önce soru kökünden başlanmalı ve sorunun bizden ne istediğine odaklanmamız gerekiyor.

Ayrıca altı çizili sözcükle ya da cümleyle ilgili bir paragraf sorusu varsa, cevaplar paragraftan çıkabilecek şeylerdir. Ama önemli olan altı çizili sözcüğün, cümlenin anlamıdır.

Cümlelerin başlangıcı soruluyorsa, "ama", "fakat" bağlaçlarıyla cümle başlamaz. En kelimesini görürseniz de karşılaştırma olduğunu anlayabilirsiniz.

Bunları zaten biliyorsunuzdur hocam, yine de küçük bir hatırlatma olsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı