Paragrafta okuduğunu anlayamama

monthean

Hectopat
Katılım
8 Nisan 2018
Mesajlar
1.244
Çözümler
1
Paragraf sorularında okuduğumu anlayamıyorum. 7 ay sonra üniversite sınavına gireceğim fakat TYT Türkçe'de paragraf okurken kafamın içi boşmuş ve dümdüz okuyormuş gibi hissediyorum, okurken hiçbir şey anlayamıyorum. Anlamaya çalışıyorum bu sefer de bir soruya 5 dakika harcamış oluyorum. Bundan 4-5 sene önce yürürken ayağım kaymıştı ve Kenan Işık gibi kafamın arkasını sırt üstü hızlı bir şekilde düşerek betona çarpmıştım. MR çekilmişti bir sorun çıkmadığını söylemişlerdi. Düşmeden kaynaklanıyor olabilir mi? Çok tedirginim bu durumdan kurtulmak için sınava girmeden önce kendimi öldürmek bile istiyorum bazen. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim iyi akşamlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
En son 4-5 sene önce okuyordum. 3.5 yıldır bilgisayar başındayım hocam. :(
Sorunun kuşkusuz sebebi kitap okumaman. Okumayan biri okuduğunu anlayamaz. Mümkün değil. Okuduğunu anlamak her derste başarıyı getiren temel şeylerden biridir. Örneğin matematik ile kitap okumak alakasız gibi ama okuduğunu anlayamazsan matematiği yapamazsın. Okumazsan her derste başarısız olursun.
 
Bol bol kitap okumaya çalışın oldukça geliştirecektir sizi. Ayrıca satırları okurken cümlelerde önemli yerlerin(soruda sorulabilecek yerlerin) altını çizerseniz size kolaylık sağlayacaktır.
 
Psikolojik olabileceğini düşünüyorum. Konu her ne olursa olsun hiçbir şey sağlıktan bir gram daha önemli değildir düşüncesindeyim ayrıca. Uyku düzenini, yeme düzenini bozmamaya çalış. Okuduğunu anlama konusunda da kafanı boşaltman bir tık sana yardımcı olabilir belki. Kendini arındırman gerekiyor. Stresli bir dönem, evet. Fakat kendini sıktığın ve yorduğun sürece ne çalıştığın dersten ne geçirdiğin zamandan zevk alırsın. Mentalini yüksek tuttuğun sürece her şeyi atlatabilirsin. Profesyonel yardım da alabilirsin bu ayıp ya da kötü bir durum değil. Dediğim gibi hiçbir şey sağlığından önemli değildir ve asla da olmayacaktır.
 
Ne kadar üstüne giderseniz o kadar iyi olur sizin için. Metodlarla anlatan kitaplar var nasıl çözeceğinizle ilgili. Ya da video izleyebilirsiniz, az çok kafanızda bir şeyler oluşur. Sonraya bırakmayın ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Önyargılı olmayın paragrafa karşı. Her oturduğunuzda ben bu illeti başarıcam tarzı şeyler söyleyerek kendinizi motive edin, illa ki faydası olacaktır.
 
Kitap okursan okuduğunu anlama yeteneğin gelişir. Kendini de hırpalama öyle, ne olacak mezuna bırakırsın. Düzgün bir bölüme gitmek için birkaç seneni harca. Bak biz sürünüyoruz. 😄
 
Ben de bazen okuduğumu anlamıyorum. Böyle olunca son birkaç cümleye ve ilk cümlelere bakıyorum. Genelde soru o kısımlardan soruluyor.
 
Kitap okumakla düzelmez. Kitap okuma alışkanlığı olan insanlar okuduğunu daha iyi anlar ama sonradan sırf paragraf netlerini artırmak için kitap okusan da çok bi' fayda etmez. Paragraf sorularını yapamıyorsan önce her soruyu yavaş yavaş analiz ederek ilerle. Soruları yapamayan adamın çözme hızıyla ilgili bir sorunu olmamalı çünkü en temelde sorunu var zaten. En büyük hata çözülemeyen soru türünde hızlı olmaya çalışmaktır. Sırf bu yüzden TYT matematik netlerim uzun bir süre 30'u geçemedi. Ama problemlerin nasıl çözüldüğünü sakin kafayla öğrendikten sonra bir daha 32-33 doğrunun altına düşmedim. Sana tavsiyem kolay bir paragraf kitabı bul ve yavaş yavaş çöz. Sonra hızlanırsın.
 

Geri
Yukarı