Pardus 19.4 Kuran Var mı?

Son videonun başlığı biraz hatalı oldu. Telafi edeceğim. Öte yandan anlatmak istediğim şey, Windows'ta insanların komut girmek zorunda olmaması. Standart kullanıcı gözünden bakın.

Pardus son kullanıcıya uygundur. Pek fazla komut girmeniz gerekmez. Sistemde işlem yapmayacaksanız tabii ki. Onun dışında genel olarak son kullanıcı için uygun.
 
Pardus'a zaman akıtmanıza gerek yok. Mesela elemantaryOS, DeepinOS gibi macOS'e benzeyen Linux dağıtımlarına yapabilirsiniz bence. Linux videosu gelsin, yeter benim için.

Pardus = temalı Debian zaten.
Çok doğru.
Adsız tasarım.png

Bir ev kullanıcısının Debian kullanması sence de saçma değil mi? Pardus yapılabilir. Ubuntu da, fakat Debian'ı son kullanıciya önermek saçma olur, son kullanıciya uyumlu değil.
Pardus milli unvanını almayı hak etmiyor. Pisi Linux iyi idi mesela.
 
Çok doğru.
Eki Görüntüle 728389

Pardus milli unvanını almayı hak etmiyor. Pisi Linux iyi idi mesela.

GNU felsefesinde yerlilik, millilik diye bir olay yok, olmamali da. Teknolojisi özgür bir sistemden bahsediyoruz. Milli değil, Pardus'de bir özgür yazılimdır. Pisi Linux artık güncelliğini kaybetti.
 
Debian tabanlı Pardus gayet iyi, güncellemeleri alıyor, Ubuntu vs. çok farketmeyebilir ama Pardus Türkiye'deki sunuculardan paket aldığından, olası bir siber saldırıda güncelleştirme ve uygulama kurma kesintisi gibi baskıların önüne geçmek kolaylaşıyor. Bunların dışında Pardus Mağazayı kontrol etmedim ama apt komutuyla yine Ubuntu ve Debian daki gibi Pardus Mağazada olmayan pek çoğu yazılıma erişilebiliyor.

Ben şahsen enemylines3, boswars tarzı oyunlardan memnunum. Benim gibi uyduruk oyunlarla idare edemeyenler için Steam indirmek mümkün. Her ne kadar DirectX desteği olmasada Vulkan desteği ile bazı oyunlardan DirectX ile kıyaslandığında başa-baş sonuçlar almak mümkün.

ffmpeg, dvgrab, vlc, gimp, firefox-esr, libreoffice tarzı yazılımlar ile kullanışlı oluyordu, tabi bunların hepsi Pardus Mağazada olmasa da apt komutuyla Pardus sunucularından indirilebiliyordu. Tabi aynı yazılımlar diğerleriyle de çalışır, zaten daha çok onlarda kullanılıyor, ama yinede XFCE ortamı ve nispeten daha güvenilir paket sistemiyle Pardus benim için diğer linuxlara göre daha iyi bir alternatif. LXDE(Lubuntu vs.) daha hafif olsa da Paket güvenliğinden ödün veremem.
 
Pardus Türkiye'deki sunuculardan paket aldığından, olası bir siber saldırıda güncelleştirme ve uygulama kurma kesintisi gibi baskıların önüne geçmek kolaylaşıyor.

Neredeyse bütün dağıtımların Türkiye yansıları var. Pardus'un taban aldığı Debian'ın bile Türkiye'de 3 tane yansısı var. Tamam "kirpi yavrusunu pamuğum diye sever" bu anlaşılabilir. Ama iş aslanım diye sevmeye başlayıp, kirpi yavrusunun da kendini aslan yavrusu zannetmesiyle, süreç meşakketli ve komik bir hale dönüşebilir.

Pardus 19.4 ile gelen kurucu, Linux Mint'in LMDE kurucusunun bir miktar özelleştirilmiş halinden başka bir şey değil. Bununla birlikte bir de paketin copyright kısmından Linux Mint ile ilgili kısımları silmişler/eklememişler. Ayrıca yaptıkları değişikliklerle live-installer'daki pek çok özelliği kullanılamaz hale getirmişler. Örneğin kurulum sırasındaki dil/yerel seçme kısmında sadece ülke kısaltmaları (tr ; TR) görünüyor. Oysaki asıl kurucuda dil ve ülke olarak görünüyor (Turkish; Turkey). Kurulum sırasında grubun kurulacağı kısmın seçileceği bölümü de mahvetmişler. Sadece sda diskini seçebiliyorsunuz, oysa asıl sürümünde sisteminizde birden fazla disk varsa hangisine önyükleyici kuracağınızı seçebiliyordunuz. LMDE asıl sürümün elle kurulum kısmında, kurulacak disk bölümünü seçme alanında, disk bölümlerinde kurulu dağıtım ya da işletim sistemlerinin adı yazıyordu. Bunu da mahvetmişler, disk bölümlerinde herhangi bir açıklama bulunmuyor, yanlışlıkla kurulu bir dağıtım üstüne kurulum yapabilirsiniz.

Benim sistemimde birden çok dağıtım var, bu sebeple LMDE'den üretilmiş Pardus Kurucuda Grub kurulması seçeneğini pasifleştirdim. Buna rağmen Pardus kurucusu Grub önyükleyiciyi sda diskime kurdu ve Pardus'un grub ayarları etkin oldu. Bir de bunu düzeltmekle uğraştım. Kısaca Pardus kurucusu, yapılan düzenlemeler ile LMDE kurucusunun daha kararsız var hatalı hale getirilmiş bir sürümü olarak yayınlanmış.

Bir de kurucunun üstüne Tubitak Ulakbim 2020 yazmışlar, sanki kendileri tarafından geliştirilmiş bir uygulama olduğu intibaını vermeye çalışmışlar. Sürüm duyurularında Pardus Kurucusu ile ilgili Linux Mint ekibine herhangi bir referans da vermemeleri, kolayca bir şeyleri saklama gayreti olarak algılanabilir.
 
Son düzenleme:
Pardus'un neden forumda genel olarak bu kadar sevilmedigini anlamıyorum, yahu ne suçu var bir açıklar misinız? Yerli milli olayını ben de doğru bulmuyorum.
 
Pardus'un neden forumda genel olarak bu kadar sevilmedigini anlamıyorum, yahu ne suçu var bir açıklar misinız? Yerli milli olayını ben de doğru bulmuyorum.

Çünkü Debian'ın üstüne nerdeyse hiç bir şey eklemediği halde, Pardus'un Debian'dan daha kararlı olduğunu iddia edebilecek kadar akla ziyan açıklamalar yapan geliştiricileri var.
 
Bence Ubuntu ve Pardus yerine kurulumu daha uğraş gerektiren dağıtımların kurulum videosunu çekseniz daha iyi olur. Türkçe kaynak bulmak zor oluyor bu videolarda, genelde kopyala yapıştır videolar oluyor. Technopat'tan okkalı bir GNU videosu görmek bizi memnun eder.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı