Parmakla çarpma yapmak doğru mu?

Makaleler
54
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
PC: Intel Core i5-12400F | ASUS Dual RX 6600 | ASUS Prime H610M-K D4 | XPG Gammix D30 2x8 RAM | WD SN570 500GB | FSP Hydro K Pro 500W 80+ | Vento VG10F

GIGABYTE G24F-2 | Logitech G213 Prodigy | ATK A9 Dragonfly | QP Honeycomb Mousepad | Windows 11 24H2.
Meslek
Öğrenci
Merhaba, çalışmaya başlama süremden bayagi gecti ve su an en az kitabin yarisini bitirmem gerekiyordu ancak bir takim sorunlar yuzunden hiç istekli olamadim ve her şey batti. Son 2 gundur tekrar calisiyorum ve carpmayi, bolmeyi de ogrendim toplam 4 islem ogrenmis oldum nasıl yapildigini, kurallarini.

Ancak carpim tablosunu ezbere ogrenemedim, videolar izledim, tekrar ettim ama olmuyor disleksim mi var bilmiyorum artik beyin almiyor. Ben de boyle bir yontem buldum, 5'ten yukarisina ise yariyor. Bu yontem, mantikli mi?

Bu yontem, her seferinde ayni seyi yapmak (sesli okumak, yazmak), yerine ezberlemeye gecer mi? Sonucta ezberlemek icin surekli carpma yapmak gerekiyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Disleksi değil diskalkuli ancak durumla alakası yok bence. Normal başarıya sahip ikinci sınıf öğrencileri birkaç ayda parmakla çarpmayı bırakıyor. Yolun uzun gibi. Çabalamaya devam etmeliisn.

Bu benim sorunum degil, cidden degil. Bu olay da normal degil. Normal bir insan olsaydim, zaten bu gunlerce ugrasmazdim 4 islemde bile. Yine de devam edecegim ama kimse ustume gelmesin, daha cok moralim bozuldu. Disleksi konusunda net bir sekilde baktim belirtilerine ve sayi karistirma, okuma da karistirmak bende de oluyor. Tek olmayan şey sag sol karistirmak, onda da İngilizce'de bazen karistiriyorum. Ezberleme konusunda da hem carpim tablosunu ezberleyememek, bir insan elde vari bile unutuyorsa yillarca yapmiyorsa da yine de unutmasi normal degil, basta zaten bunlari ogrenmistim. Zaten genetik iyi degil, ozellikle babamin. Caliskan birisi de değildi. Annem okul konusunda basarili ancak yine genetik konusunda da babam basarili degil, okul konusunda da. Kucukken bir ara anlimi bir yere carpmistim, doktorlar dikis atmisti. Belki o zamandan beri beyin hasari olduysa disleksi olusturmustur, bilmiyorum. Yine de teshis konmasa bile ben oldugumdan eminim, disleksi veya disleksinin alt gruplari, ancak bir bozukluk var. Tedavisi de yok, sadece ogrenmenin farkli teknikleriyle oluyormus.

Bir hastalıktan çok direkt düzensiz bir hayat yaşayıp yeterince kendini derse vermediğini düşünüyorum çünkü 16 yaşında 30 bin mesaj gerçekten normal değil. 12 yaşından beri buradasın ve hemen açık liseye geçmişsin. Kendini niye bu kadar okuldan soyutladın bir fikrim yok ama bu forumu direkt hayatından silip profesyonel yardım alma vaktin gelmiş gibi çünkü tek başına bu saatten sonra yapman zor, yapabilirsin ama çok zor. Ailemin genetiği şöyle böyle deyip de bahanelerin de arkasına sığınmanın bir mantığı yok belli ki onlar da senle ilgilenmemiş yoksa burada 30 bin mesajla bu konuları açmazdın.

@Prime777 Sadece bahane buluyorsun, yok başımı çarptım, yok genetik. Annem ortaokul babam ilkokul mezunu. Bebekken merdivenden yüz üstü düşüp alnımı şişirdim, yardım. Gayet iyi ingilizcemde var. Çarpma işlemlerini ezberlediğimde 5 yaşında falandım. Anaokulundan liseye kadar öğretmenlerim dahi olduğumu söylüyordu. Özellliklede sayısalcılar, oysaki sözelim daha iyidir. 16 yaşında 30k mesaj ne? işin gücün yok mu? Ailen sana küçükken işlem öğretmek yerine kuran kursuna falan mı gönderdi, ilgisizlik. Bilgisayar oyunlarını ve forumu bırak biraz dışarı çık, sosyalleş, kendini geliştir.

Bir hastalıktan çok direkt düzensiz bir hayat yaşayıp yeterince kendini derse vermediğini düşünüyorum çünkü 16 yaşında 30 bin mesaj gerçekten normal değil. 12 yaşından beri buradasın ve hemen açık liseye geçmişsin. Kendini niye bu kadar okuldan soyutladın bir fikrim yok ama bu forumu direkt hayatından silip profesyonel yardım alma vaktin gelmiş gibi çünkü tek başına bu saatten sonra yapman zor, yapabilirsin ama çok zor. Ailemin genetiği şöyle böyle deyip de bahanelerin de arkasına sığınmanın bir mantığı yok belli ki onlar da senle ilgilenmemiş yoksa burada 30 bin mesajla bu konuları açmazdın.

@Prime777 sadece bahane buluyorsun, yok başımı çarptım, yok genetik. Annem ortaokul babam ilkokul mezunu. Bebekken merdivenden yüz üstü düşüp alnımı şişirdim, yardım. Gayet iyi ingilizcemde var. Çarpma işlemlerini ezberlediğimde 5 yaşında falandım. Anaokulundan liseye kadar öğretmenlerim dahi olduğumu söylüyordu. Özellliklede sayısalcılar, oysaki sözelim daha iyidir. 16 yaşında 30k mesaj ne? İşin gücün yok mu? Ailen sana küçükken işlem öğretmek yerine kuran kursuna falan mı gönderdi, ilgisizlik. Bilgisayar oyunlarını ve forumu bırak biraz dışarı çık, sosyalleş, kendini geliştir.

1 yıldır ya da onemli aylardan beri toplasan 1K mesajdan az atmisimdir, bu kadar olmasa bile son 1 yil toplam mesajima gore cok dusuktur. Pandemi donemiyle beraber bagimlilik haline geldi ve mesaj sayisi artti. Sebebi buydu. Genetik gayet de disleksi ya da zekayi etkiler. Bu sadece bir suphe idi, bir insan tekrar etmesine ragmen carpim tablosunu gunlerce en basitini bile hatirlamiyorsa bu bir bahane degildir. Acik liseye gecme sebebim ise yine LGS'den alinan puan ve okulun beni daha da bozacagindan suphe ve aciktan calismakti ancak 2 yil bosa gitti.

@Prime777 dostum demek istediğim çok fazla PC oyunu vs oynarsan odaklanma sorunu yaşarsın, ki yaşamışsında. Ben sana neden açığa geçtin diye kızmadım, bende açık lise mezunuyum zaten, 11, 12'yi okumadım.

Ben bahane denilmesine tepki gosterdim, bahane eden insan calismayi birakir, ben calismaya devam ediyorum. Sadece bu kadar calismaya ragmen 4 islemin 4'u tamamken sadece tablo ezberlemekte, yani bir şey ezberlemekte problem oldugunu tekrar etmeye ragmen beynin almamasini soyluyorum, bahaneymis. Sebepleri soruyorum; bir çocuk, erken dogmus. 6 ay. Bu çocuk, kucuk yaslarindan beri matematik ogrenememis, carpim tablosunu ortaokul 1'e gectiginde ezberlemeye calismis, ancak 3'lerde bile problem yasamis, devam etmemis ezberlemeye. Hadi 10. sinifa kadar calismadi, 8. sinifdan once de ortaokul oldugu icin mezun oldu, matematik harici diger dersler o kadar kotu değildi diyelim, 10. sinifta yasina gore ve elde vari bile unutmus. Nasil unutuyor? Calismasa bile, bunlari ilkokulda ogrenmisti, carpma ve bolme haric. Unutkanlik, yine disleksi belirtisi olabiliyor. Ustelik masturbasyon sık yapan degilim, unutkanlik konusunda da etkisi yok. Yemek konusunda da sık sık tavuk yiyorum, vitamin konusunda da pek problem yok. Erken dogmak, disleksi ihtimalini artiriyor. Genetigin etkisi de disleksi ihtimalini artiriyor. Bu kadar ihtimal birlestiginde buna teshis koyulana kadar ogrenmede problem cekmenin kabak gibi ortada olmasina ragmen bahane mi denilir? Teshis zaten kendim soyluyorum, unutkanlik; carpim tablosunu tekrar ediyorum, ettigim sayiyi bile 1 dakika sonra unutuyorum. Okumakta pek problem olmasa da karistirma ve satir atlama var, yazma da ise yazisi kotu. Matematikte de calismasina ragmen unutuyor, basarili degil. Kucukken belki beyin hasari gecirmis oldu alnini metale vurdugu icin dikis atildi. Disleksi, beyin hasarindan sonra da olabilen bir durum. Genetikte de nasilsa babamin disleri curuk, benim de cok kucuk yaslardan curumeye basladi, tabii ki disimi fircalamadim ancak cok kucuk yaslardan beri curumustu. Annem, uyku konusunda problem yasiyor. Ben de oyle, uykuya dalmakta problem yasiyorum. Tekrar diyorum, ben sadece dogrulari yaziyorum bunlar bahane degil ve calismaya devam edecegim, ogrenemesem de tekrar etmeye devam edecegim.

Kafana göre tanı koyma. O işler öyle kolay değil. Bahsettiğin sorunlar özel öğrenme güçlükleridir. Zor öğrenmek değildir. ÖÖG'li öğrencilerim de oldu ve söylediklerinle alakası yok. Burada konu açmaktansa yapabildiğin en iyisini yapmak için çabala ve mümkünse profesyonel destek al.

Kafana göre tanı koyma. O işler öyle kolay değil. Bahsettiğin sorunlar özel öğrenme güçlükleridir. Zor öğrenmek değildir. Öög'li öğrencilerim de oldu ve söylediklerinle alakası yok. Burada konu açmaktansa yapabildiğin en iyisini yapmak için çabala ve mümkünse profesyonel destek al.

Hocam ben konuyu parmakla çarpma taktiğiyle zamanla hafızaya koymayı sormuştum ama olumsuz yorumlar geldi ne kadar doğru söyleseler de zaten 2 yıl kalmışken bir de yapamamadan vurdu. Yani örneğin en fazla birkaç ay sonra zaten otomatik bilmiş olacağım parmakla yapa yapa. Fark olarak bakıp ezberlemek yerine parmak taktiğiyle soruları çözerek yani, zaten biliyorsunuzdur nasıl yapıldığını. Ben bunun ne kadar iyi olup olmadığını sormuştum.

Nasıl olduysa bütün özelliklerinizi anneniz ve babanızdan almışsınız. Laboratuvar ortamında oluştunuz herhalde, hep baskınlar denk gelmiş. Bunun bir bahane olduğunu diş örneğinden anlayabiliriz. Sizin ve babanızın dişlerinin aynı anda çürük olması ikinizin de dişlerine iyi bakmadığı anlamına gelir. Bazı hastalıklar hariç genetik bir özellik değildir ki bu. Sadece bir örnek, konuyu oraya vurmak istemiyorum yanlış anlaşılmasın. Ayrıca bir insan kafasını çarparak matematik öğrenme yetisini kaybedemez. Kaybederse bütün yetilerini kaybeder. Şu ana kadar milyon kez kafamı sert cisimlere vurmuşumdur. Pek alakası yok, hı dediğim gibi olsaydı da bütün yetilerinize etki ederdi kısacası (belki biraz kaba olacak ama ) gerizekalı olurdunuz. Şu ana kadar buraya yazdığınız ve yazılan mesajları algılayabildiğinize göre bu da mantıklı görünmüyor. Yukarıda bazı arkadaşlar da bahsetmiş, kendinizi okuldan fazla soyutlamışsınız. Hepimiz pandemi dönemini geçirdik ama böyle bir şey olmadı bence bu bir bahane. Bahane yazmamıza tepki gösteriyorsunuz ve gerekçesine çalışmaya devam ettiğinizi söylüyorsunuz o işler öyle değil bence. Bütün hayatınızda yaptığınız hatalar vs. ya da çalışmamazlık , son günlerde çalışıyorsunuz diye uçup gitmiyor. Kısacası son günlerde çalıştığınız, önceden çalışmadıklarınızın bahane olmadığını göstermez.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı