Passat lüks araba mı?

Türkiye'de hangi araba fiyatını hak ediyor? Dünya genelinde en alt gelir düzeyinde olan insanların geçici olarak aldıkları ucuz segment arabalara (Fiat, Dacia...) bile burada "en az" %45 ÖTV + ÖTV'li fiyat üzerinden %18 KDV bindiriliyor. Biraz eli yüzü düzgün araba almak istediğinde düşük hacimde bile %80 ÖTV + ÖTV eklenmiş fiyat üzerinden de %18 KDV kaktırılıyor. Hele hele biraz güçlü bir araba alayım dersen o direkt %150-%220 ÖTV + ÖTV'li %18 KDV gömülüyor.

ÖTV'li fiyat üzerinden bindirilen KDV'nin farkını da şöyle hesaplayalım: Normal bir ülkede vergiler "ithalat" fiyatı üzerinden hesaplanır, bizim gibi verginin vergisinin vergisinin vergisini alan ülkelerde ise fiyatlara vergiler bindirilerek sonraki vergi eklenir.

100,000 TL ithalat değeri olan bir araba olsun elimizde, normal bir ülkede buna gümrük muafiyeti dışındaysa %10-20 civarı bir gümrük vergisi eklenir, yine ana fiyat üzerinden de bir KDV (VAT) eklenir, varsa yerel eyalet vergisi koyulur. Kısacası bir arabanın gümrük vergili hali ABD gibi bir ülkede 100,000 TL'ye ithal edilmişse satışta fiyatı 137,500 TL'yi geçmez buna %10'luk bayi kârı dahil.

Peki Türkiye'de durum ne? 100,000 TL olan bir araba gümrük muafiyeti kapsamında varsayalım, ÖTV ile fiyatı 145,000 TL'ye geliyor en düşük, bu fiyattan da KDV ekleniyor ve oluyor 171,100 TL. Buna daha bayi kârı ve bazı ufak %0.5-%2.5'lik vergiler dahil değil! Passat gibi düzgün bir orta segment arabada ise 100,000 TL (kolay anlaşılsın diye bu sayıyı veriyorum) ÖTV + KDV ile 212,400 TL oluyor! Buna bayi kârı ve bazı ufak vergiler dahil değil. İş 1.6 litre üzerine geldiği zaman artık straight değil epey sert bir toplu kökleme durumu oluyor, 2 litrede bile arabaya göre ödediğin vergi tam 3 kat oluyor.

Bu şartlarda bu ülkede satılan hangi araba fiyatını hak ediyor olabilir? Biraz alınabilir olması için bu arabalardan bir sürü donanımı eksilterek ithal ediyor distribütörler, sonra da baz pakette hiçbir donanım yok diye burada markalara laf ediliyor. Laf edilecek asıl yer belli, maçası olan gitsin hak eden yere laf etsin. Geçen yılki daha düşük kur ve vergi oranlarıyla bile gümrük fiyatı 152,155 TL olan arabayı özel indirimle 265,000 TL'ye alabildim, normal fiyatı 288,700 TL'ye geliyordu. O araba şu anda 455,000 TL ve eski makyajsız haliyle o fiyata satılıyor. Makyajlısı 500 bin oldu.
Ülkemizde her arabanın fiyatı pahalı ve fiyatını hak etmiyor, benim demek istediğim ikinci el pazarı olarak rakiplerinden daha az donanıma sahip olmasına rağmen çok daha yüksek fiyata satılması. Konu alınan vergilere gelirse söylenecek söz yok zaten. Demek istediğim aynı fiyatlara çok daha dolu SuperB, S60 gibi arabalar bulunuyorken Passat'ın ikinci el piyasasının fazla yüksek olması. Bunun nedeni de halkımızdan başkası değil, Passat'ı yakınından görüp lüks olarak algılayınca parayı bulduğu an ilk aldığı araba oluyor. Sonuç olarak aynı fiyata çok daha dolu arabalar bulunuyorken her taraf Passat'la doluyor.
 
Ülkemizde her arabanın fiyatı pahalı ve fiyatını hak etmiyor, benim demek istediğim ikinci el pazarı olarak rakiplerinden daha az donanıma sahip olmasına rağmen çok daha yüksek fiyata satılması.
Markaların distribütörlerinin fiyat kırmak zorunda olması nedeniyle bazı donanımlardan feragat ederek bazı başka donanımları tercih ettiği gerçeği var. Bir markanın arabasında X, Y ve Z donanımları opsiyon olabilir ama diğer markada olmayan A, B ve C donanımları araçta dahil olur. O model yılının paketlerinden kataloğa göre karşılaştırma yapmak gerekiyor, mesela VW sürüş yardımcılarını donanımlarda geri planda tutuyor ama C ve D segment araçları ile B segment SUV'unda farklı tip bir diferansiyel ile araçlar geliyor. Donanım listelerine bakarsak diğer markalarda olmayan bazı şeyler tercih ediliyor olabiliyor.

Bu arada Volvo gibi gümrük muafiyeti dışında olup ek gümrük vergisi de bindirilen araçların hiçbir paketi dolu değil. O listede en dolu olan pakete bakın, bir de yurt dışındaki en üst pakete bakın. Arada en az 10-12 tane donanım farkı göreceksin ki diğer markalar için de bu geçerli ama premium markalarda bu fark daha da fazla. Mobile app desteği olmayan infotainment ile sözde "premium" araba satılıyor hatta elektrikli bagajı olmayan D sınıfı premium arabalar var bu ülkede. :D

Superb'ün durumu ise Passat'a göre farklı, bir alt marka olarak yalıtım ve materyallerde (diferansiyel dahil) yapılan maliyet kısıntılarının karşısında belki 1-2 donanım eklenebiliyor ama Superb ve Passat arasında benzer düzey paketlerde fazla donanım farkı olmaz. Bu durumda da fiyat/fayda analizi yaparsın, tıpkı Citröen'in Peugeot'ya karşı olan fiyat/fayda oranındaki avantaj gibi Skoda ile Volkswagen arasında da avantaj daha uygun fiyatlı olan alt markada. Bana sorsalar illa VAG içinden bir premium altı D segment araba alacaksın, Superb mü yoksa Passat mı deseler Superb seçerim.

2. el pazarını da kullanıcı profili belirliyor, Türkiye D segmentinde Passat cenneti (neden anlamıyorum) olduğundan dolayı da piyasası yüksek oluyor. Premium altı olan kendi sınıfı içinde iyilerden biri Passat, bunun tersini söyleyene mühendislik, incelemeler ve pazar payları bilgileriyle karşılık veririm. Üzülür... Yalnız Türkiye'deki gibi "premium" algısı olan bir araba değil Dünya genelinde, burada işe yeni atılmış müteahhitler ve çocuklarının ilk aldığı C segment üstü araba olduğu için öyle görülüyor.
 
Buradaki vergi sisteminin saçmalığı yüzünden olan genelleme dışı uygulamaya göre yorum yapıyorsun. O dediğin donanımlar olan araba zaten baz paket değil en üst paket olarak satılabiliyor ve o segmentte fiyatı 500-550 bin arasında oluyor. Hatta bazıları en üst pakete de opsiyon olarak bırakılmak zorunda kalınıyor. Bu ülkedeki yeni kasa A4'ün elektrikli bagajı olmayan paketi var hatta sanırım üst paketteki durumu bu.

Benzer şekilde BMW fiyatına bakıyorsun, almak için bayiye gidiyorsun ama donanım listesine baktığında mobile app özelliği olmayan bilgi eğlence ekranlı sistem satılıyor. Eksikleri ekletmek istesen bu sefer fiyat %25-30 civarında artıyor.

Kısacası Türkiye'ye göre yorum yapmak mantıklı değil, Hindistan ve Singapur ile birlikte saçma sapan bir vergilendirme sistemiyle insanların kaliteli ve donanımlı araba almasının önüne geçen bir ülkeyiz. Genele bakmak lazım bu yüzden.

Bu arada bırak premium altını, Egea'nın bir üst modeli aynı orantıdaki fiyat segmentinde çıksa bile o donanımlar 375-400 bin TL bütçe içine sıkıştırılamaz bu ülkede. Kısacası sorun markalarda değil, vergi sisteminde ve alım gücünde.

Not: Gerçi Singapur'un derdi başka, o alım gücüyle herkesin araba alması durumunda kimse bir yere gidemeyeceği için o vergilendirme var.
Bir önceki mesajımda da belirttim. Ben fiyattan ziyade ana konuya değiniyorum. Fiyat politikası için donanım çıkarması bomboş araba vermesi bir bahane değil bence. En azından D sınıfı arabaya basit bir kaç donanımı koyması gerekirdi bence. Ha nedir gerekir ise 375'e satacağına 385'e satsın. Soru basit. Passat lüks mü değil mi? Bende diyorum ki değil, bu kadar basit.
 
Fiyat politikası için donanım çıkarması bomboş araba vermesi bir bahane değil bence. En azından D sınıfı arabaya basit bir kaç donanımı koyması gerekirdi bence. Ha nedir gerekir ise 375'e satacağına 385'e satsın.
Tamam, o donanımları baz pakete koysun ama o arabanın Türkiye'de o dediğin fiyata satılması imkansız. Dolu paket arabaların fiyatında satmak zorunda kalırsın. O zaman da arabanın fiyatı dolu paketin fiyatı olacak baz versiyonda, alım gücünden dolayı o arabanın alt ve orta paketlerini alacak olan kişiler alamayacak. Bundan dolayı baz paketler bomboş, orta paketler de epey eksik, maliyetten dolayı ancak üst paketlerde donanım olarak tatmin edici araba bulabiliyorsun.

Passat premium araba değil, standart bir premium altı araba. Bu ülkede hangi premium araba donanımlı satılıyor? Sen yurt dışı specleriyle bir donanım paketi hazırlayıp getirsen BMW 1/Mercedes A bile 700 bin TL civarından başlar. 3 ve C serisine girmiyorum bak, onlarınkini de sen düşün.

Unuttuğun bir şey var, o senin "olması gerekiyor" dediğin donanımların maliyetleri binlerce dolara çıkar topladığında. O ek fiyatın üstünden ithalat değeri artıyor, üzerine o değer üzerinden vergiler katlanarak alınıyor. Senin baz pakette 375 bin TL olan arabaya onları ekledikten sonra burada 500 binden ucuza satamıyorsun.
 
Tamam, o donanımları baz pakete koysun ama o arabanın Türkiye'de o dediğin fiyata satılması imkansız. Dolu paket arabaların fiyatında satmak zorunda kalırsın. O zaman da arabanın fiyatı dolu paketin fiyatı olacak baz versiyonda, alım gücünden dolayı o arabanın alt ve orta paketlerini alacak olan kişiler alamayacak. Bundan dolayı baz paketler bomboş, orta paketler de epey eksik, maliyetten dolayı ancak üst paketlerde donanım olarak tatmin edici araba bulabiliyorsun.

Passat premium araba değil, standart bir premium altı araba. Bu ülkede hangi premium araba donanımlı satılıyor? Sen yurt dışı specleriyle bir donanım paketi hazırlayıp getirsen BMW 1/Mercedes A bile 700 bin TL civarından başlar. 3 ve C serisine girmiyorum bak, onlarınkini de sen düşün.
Gereksiz bir polemik içine giriyoruz bence. D sınıfı bir arabaya hız sabitleyici, far yağmur sensörü eklemek en fazla 10bin lira tutar. D sınıfı bir araba alıpta yağmurda elle silecek çalıştırmak, uzun yolda gaza basmaktan bel ağrıtmanın mantığı var mı? Bugün en boş B-C sınıfı arabada bile artık standart bu donanımlar. Ya ben anlatmak istediğimi anlatamıyorum ya da siz farklı konuları birleştirmeye çalışıyorsunuz.
 
Bugün en boş B-C sınıfı arabada bile artık standart bu donanımlar.
En boş arabada standart değil, o kısmı geçelim. :D B ve C sınıfı arabaların üretim maliyetleri ile D sınıfı arabaların üretim maliyetleri aynı değil. D segmentinde torsiyon görüyor musun? Yalıtım olarak kötüleri bile iyi yalıtıma sahip C segmenti arabaların düzeyinde oluyorlar, iç mekandaki materyaller daha pahalı oluyorlar. Bunun yanında kullanılan jant/lastik boyutları ve arabanın hacimsel boyutu bile arabanın maliyetine ekleniyor.

Platformların donanım kısıtlamaları da var, sen basit tek bir donanımı her platformda alamıyorsun çünkü platform mühendisliğinde elektronik alt yapının birlikte kurulmasını gerektiren donanımlar dolu. Dediğin 2 basit donanım için olmasa da üretici platform kısıtlaması yüzünden bazı donanımları paket halinde aktif hale getirebiliyor çünkü planlama esnasında o donanımları birlikte çalışacak şekilde düzenliyorlar.

Gereksiz bir polemik içine giriyoruz bence.
Bunu polemik olarak görmeye gerek yok. Basit bir fikir alışverişi yapıyoruz ama senin ilk saydığın donanım listesine göre ben yorumumu yaptım. Çünkü ilk sayıp D sınıfı segmentte olması gerekiyor bunların baz pakette bile dediğin donanımların bazıları, en üst pakete bile opsiyon oluyor mali gereklilikten dolayı.

Bir de işin mali gelir durumu var, bir ülkede o kadar az bir donanımla bir araba çok satılıyorsa ve orta pakete bile yönelim çok olamıyorsa firma para kazanmak için normal olarak o donanım paketini getirmeye devam eder. Tıpkı 2000'lere kadar 1980 yılının platformu üzerinden Türkiye pazarına kuş serisini üreten TOFAŞ gibi.
 
En boş arabada standart değil, o kısmı geçelim. :D B ve C sınıfı arabaların üretim maliyetleri ile D sınıfı arabaların üretim maliyetleri aynı değil. D segmentinde torsiyon görüyor musun? Yalıtım olarak kötüleri bile iyi yalıtıma sahip C segmenti arabaların düzeyinde oluyorlar, iç mekandaki materyaller daha pahalı oluyorlar. Bunun yanında kullanılan jant/lastik boyutları ve arabanın hacimsel boyutu bile arabanın maliyetine ekleniyor.

Platformların donanım kısıtlamaları da var, sen basit tek bir donanımı her platformda alamıyorsun çünkü platform mühendisliğinde elektronik alt yapının birlikte kurulmasını gerektiren donanımlar dolu. Dediğin 2 basit donanım için olmasa da üretici platform kısıtlaması yüzünden bazı donanımları paket halinde aktif hale getirebiliyor çünkü planlama esnasında o donanımları birlikte çalışacak şekilde düzenliyorlar.


Bunu polemik olarak görmeye gerek yok. Basit bir fikir alışverişi yapıyoruz ama senin ilk saydığın donanım listesine göre ben yorumumu yaptım. Çünkü ilk sayıp D sınıfı segmentte olması gerekiyor bunların baz pakette bile dediğin donanımların bazıları, en üst pakete bile opsiyon oluyor mali gereklilikten dolayı.

Bir de işin mali gelir durumu var, bir ülkede o kadar az bir donanımla bir araba çok satılıyorsa ve orta pakete bile yönelim çok olamıyorsa firma para kazanmak için normal olarak o donanım paketini getirmeye devam eder. Tıpkı 2000'lere kadar 1980 yılının platformu üzerinden Türkiye pazarına kuş serisini üreten TOFAŞ gibi.
Yazdıklarına bir sürü örnekler ve açıklama yapardım ama inan gerek görmüyorum ,çünkü maalesef sabit fikir ile hareket ediyorsun. B-C den sana bir sürü standartta bu donanımlara sahip araba da, örnekler yazabilirdim. C sınıfında bağımsız süspansiyon kullanan arabada, B C D sınıfının aynı platformda kullanıldığını da vs vs vs... Ama sen yine yarım sayfa yazacaksın ve bu hiç bitmeyecek. ..
Bütün fırsatçıların piyasasını esir aldığı araç.

Bu araç yerine bunu almak tam bir saçmalık.

Soruna gelecek olursak, hayır normalde lüks bir araba değil. Fakat TR de gayet lüks.

Aslında anlatmak istediğimi gereksiz uzattım, şu verdiğiniz örnekle, 2 kelime ile anlatabilirmişim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı