PC yükteyken reset atıyor

mesut77

Picopat
Katılım
3 Eylül 2024
Mesajlar
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar. Geçen hafta ikinci el bir kasa aldım. Sistem özellikleri; MSI X470 Gaming Pro Carbon, Ryzen 5600X stok fanlı, Corsair 4*8 GB (32 GB) 3600 MHz RAM, Cooler Master 700 watt Bronze PSU, 4 fanlı kasa. Ekran kartı ve M.2 SSD sıfır aldım; XFX RX 6700, Adata 1 TB m2.
Bilgisayara temiz Windows 11 Pro kurup ekran kartı driver vb yükledim. BIOS günceldi ve XMP açık RAM 3600 MHz de, işlemci 4.7 deydi. Bu ayarlar ile CS2 vb oyunlarda yaklaşık 15 dk sonra PC reset atıyordu. Olay günlüğüne baktım "Kernel Power 41" hatası. PSU'nun sistemi rahat beslemesi lazım ondan değildir diye düşünüp BIOS'tan XMP kapatıp RAM'leri 3200 MHz'ye çektim. İşlemci de 3.7 oldu. Bu şekilde reset atma sorunu düzeldi.
Bu sistemin XMP açık 4.7 GHz işlemci ve 3600 MHz RAM da stabil çalışması gerekmez mi? Zaten artık XMP'den profil 2 filan seçiyorum bir şey değişmiyor. Tek hakkım mi vardı anlamadim.
Kısaca XMP açıkken PC yüke girince reset atmasına ne sebep olabilir?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun büyük ihtimalle ekran kartı kaynaklıdır ama yinede görmeden birşey diyemeyiz.
 
Anakartınız 3600mhz desteklemiyor ve işlemcinizin bellek desteği DDR4 3200mhz. Bir yeniliğe kadar 3200mhz'de kullanmanızda fayda var bence.
 

Dosya Ekleri

  • 2.PNG
    22,6 KB · Görüntüleme: 20
  • 3.PNG
    266,8 KB · Görüntüleme: 25
XMP kapalıyken de aynı mı?
Xmp kapalıyken sorun yok. Zaten dediğim gibi açamıyorum artık. Hangi profili seçersem seçeyim bir şey değişmiyor.

Anakartınız 3600MHz desteklemiyor ve işlemcinizin bellek desteği DDR4 3200MHz. Bir yeniliğe kadar 3200MHz'de kullanmanızda fayda var bence.
Bilgisayarı aldığım kişinin ayarlariydi ben hiç ellememistim. Ona sordum reset atıyor sende de oluyormuydu diye, bende hiç olmadı dedi. Kendisinin sıvı soğutmasi vardı, bana onu söküp stok fanlı verdi. Öyle anlaşmıştık zaten. Ondan olabilir mi?

Sorun büyük ihtimalle ekran kartı kaynaklıdır ama yinede görmeden birşey diyemeyiz.
Ekran kartı yeni daha 5 günlük ama olabilir mi bilmiyorum. PSU bu sistemi rahat besler diyorlar.
 
Son düzenleme:

Bence sorun RAM değil işlemci, eğer RAM'de sorun olsaydı mavi ekran veya PC'yi açarken siyah ekranda kalma vs olurdu. İşlemcideki sorun ise ya 4.7GHz için voltaj yetmiyor yüke binince yetersiz voltajdan reset atıyor ya da stok fan yetersiz kalıyor sıcaklıktan kapanıyor. Mesela bende R5 5600 var 4.9GHz yapınca yükte kapanıyor voltaj yetmiyor, 5GHz yapınca direkt boşta voltaj yetmiyor. Zaten parçaların da overclocklu.
 
Bana da bu 2 seçenekten biri gibi geliyor. Önce işlemci soğutucuyu mu değiştirsem yoksa PSU yu mu? PSU lar da çok pahalı. Ya da şimdilik ellemesem mi? Şu an sorunsuz, oyunlarda son ayar takılma vb. Yaşamıyorum. Fsr de denemedim henüz.
 
BIOS'tan RAM'leri 3200MHz çek, işlemciyide 4.6GHz çek, voltaj ayarları da Auto kalsın. Bir de MSI Afterburner'dan sıcaklık değerlerini kontrol et.
 
Peki işlemciyi aynı değerde tutup (3.7) Rami 3600 mhz yapma imkanım yok mu? Hem böylece deneyip sorunun işlemci kaynaklı (ya soğutma ya voltaj azlığı) olup olmadığını anlardım. Bir de 5600x i stok fanla kullanan benden başkası yoktur sanırım. Stok fan bu işlemcinin hakkını veremiyor gibi.

BIOS'tan RAM'leri 3200MHz çek, işlemciyide 4.6GHz çek, voltaj ayarları da Auto kalsın. Bir de MSI Afterburner'dan sıcaklık değerlerini kontrol et.
Bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bunu denemek istemiştim geçen gün ama yapamadım.

BIOS'tan RAM'leri 3200MHz çek, işlemciyide 4.6GHz çek, voltaj ayarları da Auto kalsın. Bir de MSI Afterburner'dan sıcaklık değerlerini kontrol et.

RAM'ler şu an 3200 de zaten. XMP kapali. İşlemciyi nasıl OC yapacağımı bilmiyorum. Bunu denemek istemiştim geçen gün ama yapamadım.
 

MSI anakartların BIOS'unu bilmiyorum, YT'den bakarak işlemci ve RAM hızını el ile manuel olarak ayarlacaksın YT'de vardır videoları. Yanlış bir şey yaparsan ve PC açılmazsa BIOS pilini söküp tak yaptığın ayarları sıfırlamış olursun böylelikle.

Veyahut yeni konu aç, şu anakartta BIOS'tan şu şu hızını değiştirme vs. diye.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…