Pek çok kişinin bilmediği özgür yazılım gerçeği

Bu paranoyaklık mıdır? Hem evet hem de hayır ama teknik olarak ilginç bişi anlatayım size.

Bir gün milyarlarca cihazda kurulu olan ve otomatik güncellenen uygulamalardan birinin bir geliştiricisi (tek kişi ya da firmada çalışan fark etmez) milletin verilerini alacağı bir özellik ekleyip yayınlasa kimsenin ruhu duymadan olay biter.

Belki de sürekli oluyordur? Bilinmez... o yüzden hiçbir zaman hiçbir çalıştırılabilir dosyayı çalıştırmayın.

Microsoft, Google ya da Apple'a güvendiğimiz varsayımıyla düşünürsek en azından bu platformların sandbox mekanizmalı kendi storelarından kurun uygulamaları.
 
Özgür yazılım prensipleri özgür, güvenilir filan da; bir ekip o kadar uğraşıp bir OS geliştirse veya bu bir dağıtım bile olabilir, o kadar emeği topluluğun insafına bırakamaz. Sonuçta topluluk açıkları gidermeye de çalışabilir -ki özgür yazılımın amaçlarından biri bu-, açıkları bularak kendi yararlarına da kullanabilir.

Sonuç olarak özgür yazılım prensipleri iyi yanlar içerse de geliştirici için kötü yanları da bulunuyor.
 
Hakaret, trollük, alaycılıktan başka cevaplar verilmemiş.


Ben de bu sorun hakkında çözüm istediğim için açtım.
Cok abes bir sey degil, aslinda ince bir konuya parmak basmissin ama biraz paranoyada olmussun. Bende bu forumda insanlarla cok alay geciyorum, cunku %80'i karikatur gibiler. Bunlar icin yapilabilecek hicbir sey yok ortalama bir insan omru bu insanlarin akillanmalari icin yeterli degil. Genel olarak soyluyorum tabi Linux forumu ortalamanin ustunde yine de. Turkiye burasi sonucta kereste en cok bulunan sey.
 
Linux'u gerçekten özgür yazılım olduğu için kullanan çok az kişi var zaten, neden Linux kullanıyorsunuz sorusuna "açık kaynak çünkü kanka özgür yazılım falan yani" demek kolay, ama bu konuda Linux'tan nasıl bir fayda sağladın diye soracak olsam çoğu kişi cevap veremez.

Açık yazılım kullanıp da ne yaptın mesela çekirdeği forklayıp üstüne bir şey mi kattın? Hadi bu kadar uçmayalım gparted'ı forklayıp kendine daha işlevsel bir sürüm mü geliştirdin? Linux kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu bunlarla uğraşmıyor bile. Açıp herhangi bir açık kaynak yazılımın veya Linux'un kodlarına baktıklarını bile sanmıyorum büyük bir çoğunluğunun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı