Performans ve Turbo modu arasındaki farklar nedir?

Şu ana kadar ısınınca performans düşüşü gibi bir şey görmedim.
Emin misiniz, eğer öyleyse sizin bilgisayarda deneysel ürünler vardır belki, ısınınca performansı düşmeyen.

 
Son düzenleme:
Emin misiniz, eğer öyleyse sizin bilgisayarda deneysel ürünler vardır belki, ısınınca performansı düşmeyen.


Nasıl yani deneysel ürün dediğiniz şey nedir?
 
Ya sıcaklık değerleri çok fazla olmuyor ya da ben hissetmiyorum hocam. Bilemiyorum.
Hocam zaten aşırı ısınmaya başlayınca sistem onu optimize ediyor ve o durumda kullanıyorsunuz. Mesela işlemci 5 ghz seviyesine çıkabilecekken boost ile ısındığı için 4 ghz seviyelerinde çalışıyor. Oyunlarda fps ve ısı takibi yaparsaniz zaten bunu farkına varirsiniz.
 
Hocam etiket için teşekkür ederim 😍.
ASUS TUF FX505DD markalı bir bilgisayarım var. Bilgisayarın Slient, Performance ve Turbo modları var. Turbo'nun Performance'den ne farkı var? Oyuna bir etkisi olur mu?
Hocam şimdi şu şekilde; sessiz mod işlemciyi belirli bir GHz üzerine sabitler ve onun üstüne çıkartmaz ama ekran kartı serbesttir, performans modu ise o kullandığınız işlemcinin "ideal sıcaklıklarda çıkabileceği en yüksek GHz değerine" çıkarır ve bu sırada ekran kartını da aynı şekilde yapar, turbo modu ise o kullandığınız işlemci ve ekran kartının hız değerlerinin sınırını kaldırır. Şimdi siz diyeceksiniz "sınır kaldırır derken?", hemen cevaplayayım: Sınırdan kastım "ideal sıcaklıklar" yani işlemcin ve ekran kartını ne kadar soğutabilirsen o kadar yüksek hızlara çıkar demektir. Mesela benim ekran kartım RTX 2060 ve performans modunda 1860Mhz iken turbo modda 1920-1960Mhz gördüm. Bu durum sıcaklıklara da "doğru orantı" ile etki etti tabii ki: normalde 75 derece takılan kart oldu sana 85 derece. Kendim ASUS ROG STRİX G512LV-HN267 modeline sahibim. İşlemcim için ekran kartındaki olay ile aynısını söyleyemeyeceğim çünkü sonuçta İntel 10.nesil bir işlemci. Özetle durum bu. Performans modunda üretici bir senaryo belirlermiş ve o senaryoya sadık kalıyor cihaz ama turbo modda böyle bir şey yok. Hatta turbo modda daha da ısınabilir çünkü sınırlarını aşmaya çalışıyor cihazın, öyle düşün.

Aklınıza takılan başka bir sorun olursa bana etiket atabilirsiniz😇, müsait olduğum zamanlarda geri dönüş yapıyorum👍. İyi forumlar, saygılar.

Not: Bu dediklerim ASUS TUF/ROG serisi için geçerlidir, diğer firmalar ne yapıyorlar bilmiyorum.
 
Hocam etiket için teşekkür ederim 😍.

Hocam şimdi şu şekilde; sessiz mod işlemciyi belirli bir GHz üzerine sabitler ve onun üstüne çıkartmaz ama ekran kartı serbesttir, performans modu ise o kullandığınız işlemcinin "ideal sıcaklıklarda çıkabileceği en yüksek GHz değerine" çıkarır ve bu sırada ekran kartını da aynı şekilde yapar, Turbo modu ise o kullandığınız işlemci ve ekran kartının hız değerlerinin sınırını kaldırır. Şimdi siz diyeceksiniz "sınır kaldırır derken?", hemen cevaplayayım: Sınırdan kastım "ideal sıcaklıklar" yani işlemcin ve ekran kartını ne kadar soğutabilirsen o kadar yüksek hızlara çıkar demektir. Mesela benim ekran kartım RTX 2060 ve performans modunda 1860MHz iken Turbo modda 1920-1960MHz gördüm. Bu durum sıcaklıklara da "doğru orantı" ile etki etti tabii ki: Normalde 75 derece takılan kart oldu sana 85 derece. Kendim ASUS ROG STRIX G512LV-HN267 modeline sahibim. İşlemcim için ekran kartındaki olay ile aynısını söyleyemeyeceğim çünkü sonuçta Intel 10.nesil bir işlemci. Özetle durum bu. Performans modunda üretici bir senaryo belirler miş ve o senaryoya sadık kalıyor cihaz ama Turbo modda böyle bir şey yok. Hatta Turbo modda daha da ısınabilir çünkü sınırlarını aşmaya çalışıyor cihazın, öyle düşün.

Aklınıza takılan başka bir sorun olursa bana etiket atabilirsiniz😇, müsait olduğum zamanlarda geri dönüş yapıyorum👍. İyi forumlar, saygılar.

Not: Bu dediklerim ASUS TUF/ROG serisi için geçerlidir, diğer firmalar ne yapıyorlar bilmiyorum.

Hocam öncelikle teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla bilgisayar performans modunda çıkabileceği en üst sınıra çıkıyor ancak fazla ısınırsa bir performans düşüşü yaşıyor. Ancak Turbo modunda işlemci ve ekran kartı çıkabileceği sınırı daha da zorluyor. Hem de daha fazla soğutarak daha fazla performans sunuyor. Bu durumda ben Oyunlarda Turbo'yu Boşta takılırken ise Performansı tercih etsem. Daha mı iyi olur? İyi günler dilerim. @xbea
 
Hocam öncelikle teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla bilgisayar performans modunda çıkabileceği en üst sınıra çıkıyor ancak fazla ısınırsa bir performans düşüşü yaşıyor. Ancak Turbo modunda işlemci ve ekran kartı çıkabileceği sınırı daha da zorluyor. Hem de daha fazla soğutarak daha fazla performans sunuyor. Bu durumda ben Oyunlarda Turbo'yu Boşta takılırken ise Performansı tercih etsem. Daha mı iyi olur? İyi günler dilerim. @xbea
Tam olarak doğru değil. Performans modunda belirli bir ısı limiti var ve onu geçmeden en yüksek performansı sunmaya çalışıyor cihaz. Mesela 90 derecede %70 kullanım ile çoklu-çekirdek performansında benim işlemcim 4.0-4.1 GHz geziyor ama %95 kullanımda bu 3.6-3.7-3.8 GHz arasında gidip geliyor. Bunun sebebi işlemci kullanım %yüzdesi. Yani ne kadar çok kullanırsa bütün çekirdekler o kadar hız düşümü yapar çünkü ısınmasını azaltması gerekir. Eğer hız düşümü yapmaz ise işlemci 100 dereceleri görebilir ki bu çok risklidir. Performans mod ise belirli bir senaryo üzerine kuruludur: Kendi işlemcimden örnek vermem gerekir ise 90 derecede, kullanım oranı çoklu-çekirdek %90 sabit 4.0-4.1 GHz olacak şekilde hız/sıcaklık değerini dengeliyor ama Turbo modda işlemcim 60 derecede, kullanım oranı %30 sabit 4.4 GHz ile 4.8 GHz arasında bana performans veriyor. Burada mühim olan sıcaklık. Mesela oldu diyelim performans modda sıcaklık 70 derece, kullanım oranı %95 yine 4.0-4.1 GHz verecektir çünkü senaryoda %90-95 kullanımda adamlar 4.0-4.1 GHz'e sabitlemiş. Aynı senaryoda turbo modda ise benim işlemcim 4.3 GHz sabit verecektir. Yani kullanım oranında göre bir sabitleme yok.

Benim tavsiyem normal kullanımda sessiz moda alın, oyunlarda performans moduna alın. Turbo modu gerçekten sisteminizin kıtı kıtına yettiği oyunlarda sistemi zorlamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca ben fanların tam -%100- çalışmasını istiyorum derseniz o zaman "elle" ayarı/bölümü var. Oradan fan çalışma hızını -% olarak ayarlayabiliyorsunuz, örneğin 50 derecede işlemci fanı %60 hızda ve ekran kartı fanı %87 hızda çalışsın gibi- ayarlayabilirsiniz. Bu durumda cihazınız için durum şu olur: Aynı performans modundaki gibi sınır olur ama fanlar sanki turbo modda olduğu gibi fazla çalıştırabilirsiniz ve bu sayede daha düşük sıcaklıklar elde edebilirsiniz.

Boşta sessiz modu öneririm; hem fan ömrü uzar, hem batarya süresi oldukça artar. Kendim bizzat test ettim 5 saat boyunca sadece internette sörf ve Youtube video izledim fanlar 1 kere bile çalışmadı. Bunun dışında sessiz modda işlemcinizi belirli bir GHz değerine kısıtlar. Mesela eğer ki çok işlemci gerektirmeyen bir oyun oynayacaksanız bence sessiz modda takılın derim. Ben kendim denedim ve işlemcim 70-77 derece arasındaydı ve FPS düşüşü neredeyse yaşamadım.

Evet başa bir konu olursa yine etiket atabilirsiniz 😇, müsait olduğumda geri dönüş yaparım👍. İyi forumlar, saygılar.
 
Tam olarak doğru değil. Performans modunda belirli bir ısı limiti var ve onu geçmeden en yüksek performansı sunmaya çalışıyor cihaz. Mesela 90 derecede %70 kullanım ile çoklu-çekirdek performansında benim işlemcim 4.0-4.1 GHz geziyor ama %95 kullanımda bu 3.6-3.7-3.8 GHz arasında gidip geliyor. Bunun sebebi işlemci kullanım %yüzdesi. Yani ne kadar çok kullanırsa bütün çekirdekler o kadar hız düşümü yapar çünkü ısınmasını azaltması gerekir. Eğer hız düşümü yapmaz ise işlemci 100 dereceleri görebilir ki bu çok risklidir. Performans mod ise belirli bir senaryo üzerine kuruludur: Kendi işlemcimden örnek vermem gerekir ise 90 derecede, kullanım oranı çoklu-çekirdek %90 sabit 4.0-4.1 GHz olacak şekilde hız/sıcaklık değerini dengeliyor ama Turbo modda işlemcim 60 derecede, kullanım oranı %30 sabit 4.4 GHz ile 4.8 GHz arasında bana performans veriyor. Burada mühim olan sıcaklık. Mesela oldu diyelim performans modda sıcaklık 70 derece, kullanım oranı %95 yine 4.0-4.1 GHz verecektir çünkü senaryoda %90-95 kullanımda adamlar 4.0-4.1 GHz'e sabitlemiş. Aynı senaryoda Turbo modda ise benim işlemcim 4.3 GHz sabit verecektir. Yani kullanım oranında göre bir sabitleme yok.

Benim tavsiyem normal kullanımda sessiz moda alın, oyunlarda performans moduna alın. Turbo modu gerçekten sisteminizin kıtı kıtına yettiği oyunlarda sistemi zorlamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca ben fanların tam -%100- çalışmasını istiyorum derseniz o zaman "elle" ayarı/bölümü var. Oradan fan çalışma hızını -% olarak ayarlayabiliyorsunuz, örneğin 50 derecede işlemci fanı %60 hızda ve ekran kartı fanı %87 hızda çalışsın gibi- ayarlayabilirsiniz. Bu durumda cihazınız için durum şu olur: Aynı performans modundaki gibi sınır olur ama fanlar sanki Turbo modda olduğu gibi fazla çalıştırabilirsiniz ve bu sayede daha düşük sıcaklıklar elde edebilirsiniz.

Boşta sessiz modu öneririm; hem fan ömrü uzar, hem batarya süresi oldukça artar. Kendim bizzat test ettim 5 saat boyunca sadece internette sörf ve YouTube video izledim fanlar 1 kere bile çalışmadı. Bunun dışında sessiz modda işlemcinizi belirli bir GHz değerine kısıtlar. Mesela eğer ki çok işlemci gerektirmeyen bir oyun oynayacaksanız bence sessiz modda takılın derim. Ben kendim denedim ve işlemcim 70-77 derece arasındaydı ve FPS düşüşü neredeyse yaşamadım.

Evet başa bir konu olursa yine etiket atabilirsiniz 😇, müsait olduğumda geri dönüş yaparım👍. İyi forumlar, saygılar.

Elle ayarlama bölümü tam olarak nerede? Armoury Crate'den baktım ve orada herhangi bir şey bulamadım. Farklı bir programımı var? Varsa İsmini Söyler misiniz? @xbea
 

Geri
Yukarı