Pfizer-BioNTech Aşı sonrası deneyim

  • Konuyu başlatan WTC
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 3
  • Görüntüleme 524

WTC

Kilopat
Katılım
5 Aralık 2018
Mesajlar
4.781
Çözümler
20
Merhaba arkadaşlar, bu konuyu aşı olmaktan çekinen veya sonrasını merak edenler için açtım. Öncelikle belirtmek isterim ki çok araştırma yaptım. Ben de aşıya karşı mesafeli duranlardanım. Ama herkes eninde sonunda bu aşıyı olacak, bunu da unutmayalım. Olmak istemeyenleri yargılamam.

En çok 80 yaşında birçok kronik hastalığı bulunan babaanneme aşı yaptırmaktan korktum. Özellikle belirtiyorum ki yaşlılara aşı yaptırmaktan korkanlara biraz ışık tutayım. Babaannemin kalp ritim bozukluğu, kronik böbrek yetmezliği (neredeyse diyaliz evresi), kronik astım hastalığı (KOAH) ve kemik erimesi bulunuyor. Yani ne ararsanız var. Parol harici hap kullanması bile yasak. Hasta olduğu zaman doktorlar ilaç bile veremiyor.

Ailem benim kararlarımı uygular. O yüzden biraz sorumluluğum büyük. Neden aşı olmaya karar verdim sorusuna gelelim. Mantığım aşı olmaktan yana daha ağır bastı. Aşı olmayı düşünmüyorken, Delta varyantının ortaya çıktığı haberleri yayıldı. Bir de normalleşmeye doğru gideceğimiz için aşı olanların sayısı artacak ve virüsün yayılma hızının fazla olacağını düşünmeye başladım. Aşı olanlar virüsten az etkilenecek ama aşı olmayan, korunmasız kişiler toplum arasında çok kırılgan olacak diye düşündüm. Zaten genel olarak aşı karşıtı değilim ama birçok soru işaretinin bulunması kafa karıştırıyordu. En sonunda kendime, anneme, ablama ve babaanneme aşı yaptırmaya karar verdim. Bu arada benim babam Korona'dan dolayı 15 gün hastanede yattı ve yoğum bakıma da alındığı oldu. Gördüğü tedavi şekline baktığım zaman aşı olmanın çok daha güvenli olduğu kanısına vardım.

Size rahatlıkla söyleyebilirim ki COVID'e yakalanıp hastaneye düşenin işi çok daha zor. Çünkü iyileştirmek için ne tür tedavi uygulayacaklarını bilemediklerinden dolayı, bilinçsiz şekilde ilaçları insanlara veriyorlar. Bu yüzden tedavi sonrası ardından birçok hastalık problemi ortaya çıkıyor veya düzelemeyen durumlar meydana geliyor. Babamın diyabet hastalığı çok üst seviyeye çıktı. Şekerini düşürmekte zorlanıyor ve geçmeyen baş ağrısı problemi meydana geldi. Bir tanıdık ise sapa sağlamken şu an burnundan hortum ile beslenecek hale geldi ve felç geçirdi.

Bütün bunların ardından aşı olmamıza karar verdim. Şimdi yan etkilerinden bahsetmeden önce yaş aralığımızı belirtmek istiyorum. Ben (31), ablam (36), annem (60), babaannem (80). Yaş olarak tereddütü olanlar için belirtmek istedim. Aşı olmanın üstünden 2 gün geçti. Konuyu açmak için bilerek bekledim. Hepimizin sadece kol ağrısı oldu. Sadece benim göz kapağımda şişme oldu fakat aşıdan kaynaklı mı bilinmez. Sol gözümde zaten bir problem yaşıyordum. Belki tetiklemiştir. Bunun dışında hiçbir sorun yaşamadık. Özellikle babaannem için çok korkmuştum ama maşallah bizden sağlam geçirdi ilk 2 gününü. İlk başta aşı olmamamızın en büyük sebebi babaannemi korumaktı. Biz olursak, o olmazsa bulaştırırız diye korktuk. Sonrasında aşı olmaya karar verince, hastalıklarından dolayı ölüm gibi veya çok büyük yan etkileri olur diye de korktuk. Bu yüzden hep ikilemde kaldık.

Sonuç olarak şimdilik korktuğumuz hiçbir şey başımıza gelmedi. Dediğim gibi sadece kol ağrısı yaşadık ve o da etkisini 1 günde yitirmeye başladı. Bundan dolayı rahatlayarak, hemen 1 ay sonrasına ikinci doz BioNTech aşısı için randevumuzu aldım. Yalnız kişiden kişiye bünyeler farklılık gösterebilir. Çevremdeki kişilerin ve bizim sadece kol ağrımız oldu. Bu demek değildir ki size daha ağır yan etkiler yapmayacak. Ama bu yan etkilerin ciddi olmadığını, hemen müdahale edilebildiğini söylüyorlar zaten.

Bir de son olarak başka bir konuya değinmek istiyorum. Aşı karşıtları gerçekten zıvanadan çıkmış durumda. Normal olmak istemeyenleri anlarım, saygı duyarım ama gereksiz yere yalan bilgiler yayarak insanları korkutuyorlar. O kadar kendilerini şaşırmışlar ki, "benim amcam aşı olduktan 3 dakika sonra öldü.", "akrabalarımın hepsi öldü.", "tanıdıklar şu an yoğum bakımda." gibi saçma sapan gerizekalıca yalanlara başvuruyorlar. Bunlara kesinlikle inanmayın. Zaten yalan söyledikleri aşırı belli oluyor. Adamların bütün sülalesi ölmüş ama yorumlarında "öyle diyorlar, böyle olacak" gibi bilim adamı edasıyla konuşmaya devam ediyorlar. Zaten kendi akrabaların veya ailenden biri öldü ise birinci gözden bu durumu yaşamışsındır. "Öyle diyorlar"ın peşine düşmeye gerek yoktur. Yani yorumları kendiyle hep çelişen, yalan yorumlar oldukları belli. Bunlara inanmayın. Yaptıkları çok büyük terbiyesizlik. İnsanların sağlığı ile oynuyorlar.

Tekrar belirtmek istiyorum olmak isteyen olur, olmak istemeyen olmaz. Saygı duyarım. Ama yalan yere kendi ailesini ve akrabalarını gerçek olmasa bile öldü konumuna koymak sadece gerizekalılıktır. Çok büyük bir cahilliktir. Ha gerçekten aşı yan etkiden öldürür mü, olabilir. Ama bunun hakkında hiçbir kanıt ve doğrulanmış bilgi yok. Milyonlarca kişi aşı oldu. Öldürse zaten çok büyük hızla yayılan haberler olurdu. Ama böyle bir durum yok. 1 milyonda 10 kişi belki sorun yaşıyordur. "İnsanlar ölüyor ama saklıyorlar."diyebilirsiniz. Ama böyle bile olsa dediğim gibi sayıları çok azdır. Zaten dünyada çoğu insan virüs sebebi olmadan da ölüyor. Yolda kafana bir şey düşer, o zaman da ölebilirsin. Yani tek kötü tarafı aşıdan ölen varsa, piyangonun vurduğu talihsiz bir kişi olmasıdır. Onu da tam kanıtlanmadan aşı ile bağdaştırmak pek mümkün değil.

Ben aşı sonrası durumumuzu ve neden olmaya karar verdiğimizi açıklamak istedim. Bu yalan haberlerden etkilenip, aşı randevusuna kadar araştırmaktan hiç uyuyamadım. Yalan haberleri yapanların vebali boynuna. COVID atlatan babamı da 3 ay süresi dolduğu zaman aşı yaptıracağım. Bu konunun en önemli amacını kronik hastalıkları olan yaşlı birisinin aşıdan sonraki durumu olarak görebilirsiniz. Yani hastalıkları olan yaşlı bir yakınınızı aşı yaptırmaktan çekiniyorsanız, biraz olsun içinizin rahatlamasına yol açarsa ne mutlu bana. Bu arada yaşlıların bağışıklıkları düşük olduğu için yan etkilere daha az tepki gösterdikleri bir bilgi de var. İleride ne olur bilemem. Şimdilik durumumuz iyi. Herkese iyi günler dilerim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Konu için teşekkürler.

Aşı yaptırmak kişisel bir karardır. Yaptıran ya da yaptırmayan herkese saygı duyarım.

Özellikle sosyal medya kanallarıyla herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan, halk tabiriyle kulaktan duyma bilgilerde karşıt olmak bana pek mantıklı gelmiyor. O profesör bunu şu profesör şöyle dedi demek kişisel kanaatim yanlış. İyice araştırmanızı yapabilirsiniz bu konuda baya bilimsel makaleler mevcut.

Hiç COVID hastalığına yakalanmadan biontec aşımı oldum. İki gün kolumda ağrı hissettim harici bir şey olmadı. Ailemin tamamı aşılarını oldu. Annem alerjik rahatsızlığı sebebiyle Sinovac aşısı oldu. Oda bir problem yaşamadı.


Yaptırmak isteyenler bence hemen olabilir. Artık yoğunluk kalmadı.

Herkese sağlıklı günler dilerim.
 
Haklısınız. İnsanların şunu düşünmesi gerekiyor. İlle de olmam yan etkisi falan var diyenlere söylüyorum bunu. Merak etmeyin. Olacağınız aşının yan etki göstermesi çok düşük ihtimal. Gösterse bile hiçbir şey Covid kadar kötü değildir. Aşı olun, varsa yakınınız onlara da yaptırın.
 
Konu için teşekkürler.

Aşı yaptırmak kişisel bir karardır. Yaptıran ya da yaptırmayan herkese saygı duyarım.

Özellikle sosyal medya kanallarıyla herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan, halk tabiriyle kulaktan duyma bilgilerde karşıt olmak bana pek mantıklı gelmiyor. O profesör bunu şu profesör şöyle dedi demek kişisel kanaatim yanlış. İyice araştırmanızı yapabilirsiniz bu konuda baya bilimsel makaleler mevcut.

Hiç COVID hastalığına yakalanmadan biontec aşımı oldum. İki gün kolumda ağrı hissettim harici bir şey olmadı. Ailemin tamamı aşılarını oldu. Annem alerjik rahatsızlığı sebebiyle Sinovac aşısı oldu. Oda bir problem yaşamadı.


Yaptırmak isteyenler bence hemen olabilir. Artık yoğunluk kalmadı.

Herkese sağlıklı günler dilerim.
Kulaktan dolma bilgileri geçtim. İşin boyutunu iyice aşıp, yalan bilgiler yaymaya başladılar. Konuda anlattığım gibi "yakınım aşı olduktan sonra 3 dakikada öldü", "tanıdıklar komaya girdi", "bütün sülalem yok oldu" gibi korkunç yalanlar atmaya başladılar. Sırf insanlar aşı olmasın diye işin boyutunu bu kadar büyütmek kesinlikle suçtur.

Normal kendi iradesi ile aşı olmak istemeyenlere kesinlikle saygı duyuyorum. Kulaktan dolma bilgilere dayanarak caydırmaya çalışanlara bile bir şey demiyorum. Ama dediğim gibi yalanlar üstüne milleti aşı olmaktan caydırmaya kalkanlara çok sinirleniyorum. Böyle zor bir dönemde büyük suç işlemiş oluyorlar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı