Pilot olmak ve Havacılık ile ilgili merak edilenler

Renk körüyüm. Özel uçak kullanmak için lisans alabilir miyim?
Maalesef. Göz muayenesinde ilk test o ve renk körü isen geçemezsin. Uçuşa elverişli sağlık raporu alamazsan maalesef lisans alamazsın.

Ben de kendi uçagımı yaparım artık. :(
Bu sektörde çalışmak istiyorsan mühendislik var, teknisyenlik var, kabin memurluğu var. Var da var yani :) Bu dallar için de renk körü olman bir şeyi etkilemiyor.

@Xample-47 Hocam size bir şey sormak istiyorum. Benim de hayalim uçak mühendisi olmak fakat açıkçası kendime üniversite sınavında pek güvenemiyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi dışında bir okulu uçak mühendisliği için pek düşünmüyorum. İş bulma konusundan dolayı korkularım var. Bundan dolayı bende uçak gövde motor bakım düşünüyorum. Sorum şu eğer çalışıyor iseniz işinizden, tam olarak ne yaptığınızdan, çalışma şartlarınızdan biraz bahseder misiniz ? Eğer okuyorsanız da acaba hangi okulda okuyorsunuz ve de bölüm ağır mı ? Okumak için iyi olması gerekiyor dediğiniz ders var mı ? Sorularımı cevaplandırırsanız çok mutlu olurum.
Kusura bakmayın yeni gördüm mesajınızı. Ben şuanda isteğe bağlı hazırlık okuyorum Fırat Üniversitesinde daha bölümde değilim ancak hem bölümünü bitirip çalışan(bu abimle pek yakın değilim ama selamlaşmamız var diyeyim), bir de şuanda son sınıf öğrencisi olan bir abim var (bu abimle baya yakınız :)). Şimdi sektörde sürekli ihtiyaç var pilotundan tutunda, herhangi bir ildeki havalimanı yer ekibine kadar her yerde ihtiyaç var. Ama elbette kim olursa olsun hangi sektör olursa olsun bomboş bir insanı hiç bir kimse ya da şirket işe almaz kimse kusura bakmasın.(Bu lafım size değil yanlış olmasın).
-Bölüm o kadar zor değil.(Elbette zor yanları da var tabi ki)
-Yazılım, elektronik müh. vs. internet üzerinden bile nispeten uzmanlaşılabilen sektörlerdeki gibi rakipleriniz yok. En nihayetinde bu tip işler pratikte bitiyor. Ve pratik de staj ve okul'da oluyor (%95 staj :))
-Maaşlarının iyi olduğu söylenir öte yandan bu işten bıkıp (okuldan, zorluğundan ya da çalışmayıp bomboş üniversite bitirip) işsiz kalanlar da var. Maaş konusu şuanlık tam net olmamakla beraber havacılık sektörünün namından öne gelse gerek iyi bir maaşı olacağında eminiz ama ne kadar bilmiyoruz. :) Yani NET olarak bilmiyoruz diyelim.

Diyeceklerim bu kadar. Önemli olan kısımlar ise iyi derecede İngilizce (bu olmazsa olmaz değil ama olursa sizi sektörde 1 level yukarıya taşıyacağına eminim. Hem ne demiş ATATÜRK; "1 lisan 1 insan, 2 lisan 2 insan.")
Ve elbetteki stajda ve pratikte ne kadar şey öğrenirsen o kadar kar.
İlerleyen senelerde bu bölüm hakkında tüm netlikleri yazacağım ama görmeden emin olup yazamıyorum.

Not: Bu bilgiler şuan meslek başında olanlardan, son sınıf ve 2. sınıf öğrencilerinden alınan bilgiler olup farklılık gösterilebilir.
Not 2: Maaş yazmadım rehavete kapılmaya gerek yok. :)
Geleceğinizde başarılar dilerim.

Kusura bakmayın yeni gördüm mesajınızı. Ben şuanda isteğe bağlı hazırlık okuyorum Fırat Üniversitesinde daha bölümde değilim ancak hem bölümünü bitirip çalışan(bu abimle pek yakın değilim ama selamlaşmamız var diyeyim), bir de şuanda son sınıf öğrencisi olan bir abim var (bu abimle baya yakınız :)). Şimdi sektörde sürekli ihtiyaç var pilotundan tutunda, herhangi bir ildeki havalimanı yer ekibine kadar her yerde ihtiyaç var. Ama elbette kim olursa olsun hangi sektör olursa olsun bomboş bir insanı hiç bir kimse ya da şirket işe almaz kimse kusura bakmasın.(Bu lafım size değil yanlış olmasın).
-Bölüm o kadar zor değil.(Elbette zor yanları da var tabi ki)
-Yazılım, elektronik müh. vs. internet üzerinden bile nispeten uzmanlaşılabilen sektörlerdeki gibi rakipleriniz yok. En nihayetinde bu tip işler pratikte bitiyor. Ve pratik de staj ve okul'da oluyor (%95 staj :))
-Maaşlarının iyi olduğu söylenir öte yandan bu işten bıkıp (okuldan, zorluğundan ya da çalışmayıp bomboş üniversite bitirip) işsiz kalanlar da var. Maaş konusu şuanlık tam net olmamakla beraber havacılık sektörünün namından öne gelse gerek iyi bir maaşı olacağında eminiz ama ne kadar bilmiyoruz. :) Yani NET olarak bilmiyoruz diyelim.

Diyeceklerim bu kadar. Önemli olan kısımlar ise iyi derecede İngilizce (bu olmazsa olmaz değil ama olursa sizi sektörde 1 level yukarıya taşıyacağına eminim. Hem ne demiş ATATÜRK; "1 lisan 1 insan, 2 lisan 2 insan.")
Ve elbetteki stajda ve pratikte ne kadar şey öğrenirsen o kadar kar.
İlerleyen senelerde bu bölüm hakkında tüm netlikleri yazacağım ama görmeden emin olup yazamıyorum.

Not: Bu bilgiler şuan meslek başında olanlardan, son sınıf ve 2. sınıf öğrencilerinden alınan bilgiler olup farklılık gösterilebilir.
Not 2: Maaş yazmadım rehavete kapılmaya gerek yok. :)
Geleceğinizde başarılar dilerim.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Uzun uzun açıklamışsınız. Son olarak çalışma standartları, mesai saatleri konusunu da merak ediyorum. Bildiğiniz kadarı ile bunu da açıklarsanız gerçekten çok mutlu olurum.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Uzun uzun açıklamışsınız. Son olarak çalışma standartları, mesai saatleri konusunu da merak ediyorum. Bildiğiniz kadarı ile bunu da açıklarsanız gerçekten çok mutlu olurum.
Mesai saatleri sanıyorum vardiyalı şekilde oluyor havalimanının yoğun olduğu saatler, uçuş sayısı, yolcu durumu, havalimanı durumu (büyük-küçük vb.) gibi durumlara göre de vardiyaların yoğunluğu (çalışan hangar ve bu hangarlardaki kişi sayıları) belirleniyor ve standart çalışma saati 8 olarak belirlendiği için de 3 vardiya var.

Çalışma standartları da dediğim gibi bu bölüm hakkında sınıf atladıkça ve stajlara başlayınca maalesef en erken 3.5 sene bütün detayları yazmaya çalışırım.

Mesai saatleri sanıyorum vardiyalı şekilde oluyor havalimanının yoğun olduğu saatler, uçuş sayısı, yolcu durumu, havalimanı durumu (büyük-küçük vb.) gibi durumlara göre de vardiyaların yoğunluğu (çalışan hangar ve bu hangarlardaki kişi sayıları) belirleniyor ve standart çalışma saati 8 olarak belirlendiği için de 3 vardiya var.

Çalışma standartları da dediğim gibi bu bölüm hakkında sınıf atladıkça ve stajlara başlayınca maalesef en erken 3.5 sene bütün detayları yazmaya çalışırım.
Gerçekten çok teşekkür ederim. Fırat Üniversitesi'nde okuduğunuzu söylemiştiniz. Okulunuz hakkında bilgi verir misiniz ? Kusura bakmayın. Sizi de epey yordum.

Gerçekten çok teşekkür ederim. Fırat Üniversitesi'nde okuduğunuzu söylemiştiniz. Okulunuz hakkında bilgi verir misiniz ? Kusura bakmayın. Sizi de epey yordum.
Yok yahu ne demek yormak falan. Okul iyi olsa da şehir olarak gideceğiniz ya da sizin psikolojik durumunuza bağlı olarak şehirden pek memnun kalmayabilirsiniz. Ben Antalya'dan gittim ve inanın bana küçük bir ilçe gibi geldi Elazığ.
Okul olarak bakıldığında da genel olarak bütün bölgelerde havalimanları şehrin biraz uzağına yapılır, Fırat da öyle yapmış küçük bir köyün içerisinden geçip Yüksek Okula varıyorsunuz. Gidebiliyorsan daha iyi yerlere git Kocaeli, Eskişehir, Konya, Kayseri gibi. Şehirlerin şehir bazında daha iyi yerler ama okul olarak aralarında ciddi bir fark olduğunu sanmıyorum.
Umarım her şey gönlünüze göre olur. :)

Son olarak çalışma standartları, mesai saatleri konusunu da merak ediyorum.
Havacılıkla birebir çalışan branşların mesai saati standardı diye bir şey hiç olmamıştır:) En iyi ihtimal vardiya usülü çalışma şeklidir. Rotasyonlu saatlerle çalışma yani:)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı