Pilotluk Mesleğinin Geleceği Var mı?

Bizim halkımız yapamıyor evet doğru ama yabancılar üretime geçti bile.
Birkaç kullanışsız ve meraklı zenginin alacağı prototiplerden başka bir üretim yok. Yıllardır bir sürü prototip yapılıyor ancak hiçbiri büyük miktarlarda üretim ve kullanıma hem maliyet hem de güvenlik olarak uygun değil.
 
Pilotluk mesleğinin geleceğini. Nasılsa çıkacak o araçlar bir gün. Değil mi?
Pilotluk mesleğinin ortadan kalması için o araçların çıkmasına gerek yok, zaten yerde 4 tekerlek üzerinde giderken bile çoğu insan sorun yaşıyorken o dediğin tip ulaşım her insanın eline verilmez.

Pilotluk mesleği ne zaman yok olur? Şimdiki otomasyon sistemleri daha gelişmiş ve güvenilir olur, yıllar içinde pilotlardan daha az hata yapan o sistemlere insanlar açısından güven oturduğu zaman o meslek grubu ortadan kalkar. Yerine en fazla 1 gözlemci programcı olur o durumda.

Bunun da olmasına daha çok uzun zaman var. Gelişim bir anda olmuyor, 1970-1980'lerin filmlerinde görüyorduk uçan arabaları, kaykayları falan. Aradan 50 yıl geçti hâlâ hayatımızın içinde yoklar. Bu tür değişimler çok uzun sürelerde olur çünkü bütün bir nüfus bu geçişi bir anda yapamaz.
 
Geçen Elon Musk'in SpaceX için 4 yıllık planının roportajini izliyordum.

Sunucu laf arasında yeryüzündeki trafiği nasıl bitirebiliriz tarzında bir soru soruyor.

Elon hemen 3 boyutlu düşünmek gerek diyor. Trafiği azaltmak için ya gökyüzüne çıkacaksın ya da yer altına gireceksin diyor. Ucan arabalar zor iş, yapılır ama düzene girmesi zor diyor. Ayrıca güvenli bir yol olduğunu düşünmüyoruz diyor. Burada gazla freni karistiranlarin havada neler yapabileceklerini dusunerek içinden ehehe çekiyor.

O sebeple yer altına girdik, Vegas'da ekmeğini yiyeceğiz falan dedi.

Bizim omrumuz görmez Ali'nin ucan arabasıyla ise gittiğini. Pilotluga ve havacılığa zarar veren tek şey şu an virüs. Şu an uçaklar cok teknolojik ve istense pilotsuz otomasyon sağlanir. Ama kimse istemiyor böyle bir şeyi.
 
Bence yok. Uçan arabalar çıkıyor zaten 10-15 yıl içinde yok olur.

Aga sen bayağı uçmuşsun yahu. Uçan araba falan. Geleceğe dönüş filmi, jetgiller gibi bir şey düşünüyor isen. O çok uzak yani. O olasılık galakside yok sana öyle diyeyim😅 He çıkar mı çıkmaz mı bilmem. Ama emin ol uçan araba olsa bile uçakların 4/1'i etmez. Seni uçak gibi de bulutların üstünde gezdiremez. Uçakların yüksekliği ve havadaki hızına ulaşması çok zor olacaktır. Pilotluk ölecek bir meslek değil. Uçaklar ve arabalar çok farklı dünyada. Oto pilot her ne kadar gelişmiş olsa bile, hiçbir zaman gerçek bir pilot gibi detaylı, gerçekçi düşünemez. Zaten pilot olmayan bir uçakta uçmak isteyen ne kadar kişi olur ki. Havacılık ve pilot olayı 15 yıl gibi bir minyatür bir sürede yok etmişsin. Son olarak eklemek istediğim. Uçaklar'ın severleri cidden sağlam ve içinde merak, sevgi, tutkusu olan insanlar. Ben belki havacılık sektöründe yer alamam. Ama hangi işi yapar isem yapayım. Kaç yaş da olur isem olayım. Havada geçen uçağa kafa mı kaldırır bakarım🤣🤣 Uçan araba işini biz zaten göremeyiz toz oluruz biz mezar da 😅
 
Yine birilerini kızdıracak bir şeyler yazayım. Taksi şoförlüğünün ne kadar geleceği varsa, pilotluk mesleğinin de o kadar geleceği var. Bir taşıtı sadece kullanmak, sürmek ya da uçurmak geleceğe yönelik bir meslek olamaz. Çünkü yapılan iş sabit. Hepsi bilgisayarlar tarafından yapılabilir. Sürücüsüz araba olabiliyorsa pilotsuz uçak da olur. Hatta uzay mekiği de aynı şekilde.

Daha iyi uçak motorları tasarlayan mühendislere her zaman yer olacak. Çünkü pilotluk gibi sabit bir meslek değil. Ayrıca pilotsuz uçağı uçuracak olan yazılımı geliştiren yazılım ve yapay zeka mühendislerinin de gelecekleri çok parlak. Çünkü onlar da bilgisayarların tamamen ya da kısmen yapamayacağı bir işi gerçekleştiriyor olacaklar.

Uçağın teknik bakımıyla ilgilenen kişiler bile işlerinden olabilirler. Çünkü bu işi de robotlara yaptırmak mümkün. Belki hassas bir konu olduğu için kontrol ve onay amaçlı en az bir insan görevli de olur ancak diğerleri büyük ihtimalle işlerinden olacaklar.
 
Yine birilerini kızdıracak bir şeyler yazayım. Taksi şoförlüğünün ne kadar geleceği varsa, pilotluk mesleğinin de o kadar geleceği var. Bir taşıtı sadece kullanmak, sürmek ya da uçurmak geleceğe yönelik bir meslek olamaz. Çünkü yapılan iş sabit. Hepsi bilgisayarlar tarafından yapılabilir. Sürücüsüz araba olabiliyorsa pilotsuz uçak da olur. Hatta uzay mekiği de aynı şekilde.
Yani şimdi sen genel anlamda operatörlük mesleğinin yani bir aracı kullanma yönetme mesleğinin geleceği olmayacağını düşünüyorsun? İlginç bir yaklaşım tabii. Fakat otonom sistemler bile bir kullanıcıya bağımlı olarak geliştiriliyor. Yani SİHA, İHA hatta yerdeki bomba imha robotları bile tasarlanırken mutlaka bir operatöre ihtiyaç duyacak şekilde tasarlanıyor. Yani eğer Terminatör filmi gibi bir gelecek olmazsa senin bu dediğin pek mümkün değil maalesef.
mühendislere her zaman yer olacak.
Aklı olan şu sıra zaten Elektrik Elektronik mühendisliği veya bilgisayar mühendisliği okur zaten. Gelecek zaten tamamen onların alanına yöneliyor şu sıralar. Yazılımcılık da aynı şekilde.
 

Geri
Yukarı