Planör yapma projem ve yasal mevzuatlar

Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
827
Makaleler
2
Çözümler
1
Yer
Kastamonu/Tosya
Arkadaşlar herkese merhaba. Bu konu bazılarınıza aşırı absürt gelebilir, ama inanın ciddiyim. :) Küçüklükten beri bir yelken kanat yapma hayalim vardı, ama çocukluk işte saçma sapan olmayacak malzemelerle yelken kanat inşa etmeye çalışıyordum. Sonra yıllar geçti 24 yaşıma bastım, ve karşıma açık kaynak(kamu malı) Planör yapım planları çıktı, ilgili planlar 2003 yılından beri var ve bu planlarla her ülkeden Planör yapan insanlar var buna ülkemiz de dahil.

İlgili Planör planları 2003 yılı civarlarında ABD'de yaşayan Mike Sandlin tarafından çizilmiştir, Planör'ün adı ise Sandlin Goat. Bu Planör yıllarca kullanılmakta olup kendini kanıtlamış bir Planör'dür, yani sağlamlığı konusunda bir şüphem yok.

İlk önce bu Planör'ün tasarlanmış 3D modelini elde ettim, inceledim düşündüm sonra o modelden uyarlayarak kendi 3D modelimi çizmeye başladım, kendi modelimi çizmemin sebebi ise Planör'ü kendime göre özel tasarlamak istemem. Bu Planör'ün gövde malzemeleri 6061-T6 alaşımlı alüminyum borulardan oluşuyor, ama Türkiye'de istediğim ölçülerde 6061-T6 alaşımdan bulamadığım için 6061-T6 alaşımı alternatifi olduğu söylenen 6082-T6 alüminyum alaşımını kullanmayı planlıyorum.

Bu resim başka kişinin modellediği 3D Model;

tec.png


Bu resim ise benim kendime özel çizmeye başladığım 3D Model;

tec2.png


Şimdi kanat detaylarına bakalım, sağ ve sol kanat 2 ayrı kanat, o yüzden tek bir kanadı anlatmam yeterli olacaktır. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir adet kanatta yer alan 2 borunun her biri 5 ayrı parçadan oluşmakta, aşağıdaki renklerle numaralandırdığım yerleri anlatacağım.

Turuncu renkteki 1 numaralı boru parçası 35mm çap, 2,5mm kalınlık ve 2300mm uzunluğa sahip, sarı renkteki 2 numaralı boru parçası ise 35mm çap, 2,5mm kalınlık ve 2974mm uzunluğa sahip.

Siyah renkteki 3 numaralı boru parçası ise 1 numaralı boru ile 2 numaralı boruyu birleştirmek amacıyla konuldu, bu boru diğer 2 parça borunun içine tam olarak oturmaktadır, yani yalpalanma gibi şeyler yok. Son olarak kırmızı 4 numaralı dikdörtgen parça ise kanadın eğilmesini engelliyor, 5mm kalınlığında 30mm en ve 3000mm uzunluğa sahip.

tec3.png


Bu da Planör'ün gövdesi, gövde boruları ise 2,5mm kalınlık ve 30mm çap'a sahip.

tec4.png


Boru birleşim yerlerinde ise kesinlikle kaynak yok, borular 3mm kalınlığında alüminyum braket ve 4 mm kalınlıkta vidalarla sabitlenecek.

tec5.png


Evet arkadaşlar, bu Planör'ü Türkiye'den de yapan var demiştim, internette "Türk Keçi Planör" olarak aratırsanız bulursunuz. Ayrıntılara buradan bakabilirsiniz. Bu arkadaşlar hiç bir şekilde bu zamana kadar yasal olarak hiç sıkıntı yaşamadılar, en azından yaşasalardı duyardım. Bu tür Planör'ler yasal olarak hafif hava aracı olarak geçmekte, ve belli bir ağırlığın altında tescil, pilot lisansı gibi şeyler gerektirmediğini biliyorum. Bu Planör'ün ağırlığı ortalama 80 KG ağırlığında, yapım maliyeti ise tahmini olarak 10-15 Bin TL civarında hesapladım. Planör'ün arkasına elektrikli motor,, akü ve kanatların üstüne esneyebilen güneş pili takılacak.

Evet arkadaşlar, ölmeden önce yapmak istediğim ve en büyük hayalim bu inşa etmek istediğim Planör'le uçmak. :) Siz neler düşünüyorsunuz acaba?
 
Son düzenleme:
Kendime özel çizmeye başladım derken, bunu çizen insanlar fiziği, hava koşullarını birçok çevre faktörünü dikkate alarak tasarlıyorlar. Bunu kafanıza göre çizmiyorsunuzdur inşallah.
Yok, tabii ki kafama göre çizmiyorum. :) Ölçüler hemen hemen aynı zaten, kullanılan malzeme de tasarım da orijinali ile %70 civarında aynı. Özel çizimden maksat örneğin orijinal modelde tekerlek sayısı 1 adet, ben 2 adet koydum, bir de demonte kısmını beğenmediğim için 8 parçaya indirdim demonte sayısını.

Orijinal modelde Planör'ü demonte ettiğinizde neredeyse bütün parçaları demonte etmiş oluyorsunuz, ben ise sadece 8 parçaya böldüm. 1 ve 2 parça sağ ve sol kanatlar, 3 parça kokpit, kuyruk ve dikey stabilizatörleri, 4 parça arka kanatlar, ve son olarak 5, 6 , 7, ve 8 parça da ana kanatları tutan alüminyumlar.
 
Özel çizimden maksat örneğin orijinal modelde tekerlek sayısı 1 adet, ben 2 adet koydum.

Çok bilgim olmamakla beraber size tasarlayan kişinin iki tekerlek yerine tek teker koyma sebebi ne olabilir? Belki de iki teker daha fazla ağırlık yapacağından taşıtın uçmasını engelleyecek. Bunları iyice derinlemesine araştırın. Yapsanız bile uçuş denemelerine başlamayın hemen. Bu tarz planları ilk başta küçük modeller halinde denemek daha iyi olur diye düşünüyorum. En ufak hatada canınızdan olma riskiniz var.

@Jira hocam siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
 
Yapım sürecini ve uçuşu herhangi bir sosyal medya sitesinde paylaşırsanız mükemmel olur.
Hiç merak etmeyin, buna özel site açacağım.
Çok bilgim olmamakla beraber sizce tasarlayan kişinin iki tekerlek yerine tek teker koyma sebebi ne olabilir? Belki de iki teker daha fazla ağırlık yapacağından taşıtın uçmasını engelleyecek. Bunları iyice derinlemesine araştırın. Yapsanız bile uçuş denemelerine başlamayın hemen. Bu tarz planları ilk başta küçük modeller halinde denemek daha iyi olur diye düşünüyorum. En ufak hatada canınızdan olma riskiniz var.

@Jira hocam siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Haklısınız, ama 3 kg ağırlığındaki tekerlek en fazla ne yapabilir ki? Adamlar 70-80 kg ağırlığında, ben ise en fazla 60 kg ağırlındayım.

Dengeyi sağladıktan sonra bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum, ölçüler orijinal şema ile birebir aynı olacak zaten.
Çok güzel olmuş ancak arka tarafa lastiği bilerek mi koymadınız yoksa unuttunuz mu?
Daha tasarım aşamasında, arkaya döner tekerlek koymayı düşünüyorum.
 

Geri
Yukarı