Play Store'dan virüs bulaşır mı?

Program izni olmayan şeyi yapamaz mı?
Program izni olmayan şeyi yapamaz, evet. Dosyalara erişecekse hangi klasöre erişeceğinin izni, kişilere erişecekse kişiler izni, ekrandaki yazıları okuyacaksa erişilebilirlikten manuel izin verilmelidir.

Google Play Store denen yer ne kadar güzel bir mağaza da olsa filtresinden peçete satan dilenci uygulamaları da geçiren bir uygulama bunu biliyoruz ki bu noktada Apple'ın filtreleri çok daha güçlü
olmasına rağmen 2015'te şöyle bir olay gerçekleşti;
2015 Yılındaki olay olmasını bir kenara bırakmayıp da olan olayı inceledim. İncelemem aşağıdadır:

1690987062330.png

Uygulama geliştiricilerin tercihine bağlı kullandığı bir eklenti, geliştirilen uygulamaları etkiliyor. Bu "virüs" dediğiniz eklentinin çalışması için uygulama geliştiricisinin kendi rızasıyla uygulamasındaki güvenlik kontrollerini kapatması gerekiyor.

Bu nasıl önlenebilirdi? Eklenti açık kaynaklı olsaydı ne yaptığı incelenebilirdi. Kapalı kaynak dahi olsa sırf eklentiyi kullanmak için güvenlik kontrollerini kapatmayabilirlerdi.

1690987012595.png

Eklentinin etkilediği uygulamaların yapabildiği şeyler, öyle pek de "virüs" diyebileceğimiz şeyler değil. Cihaz kimliğine erişebiliyor ve ekrana bildirim çıkartabiliyor. Başka bir bakış açısıyla bakacak olursanız, ekrana diyalog olarak çıkan SMS'ler de gönderiliyor günümüzde. Bu durumdan daha sıradışı bir şey.

2022:
Ona da bakayım mesajı paylaşmadan önce...

1690987763663.png

Reklam sistemini yanıltan uygulamaya virüs diyemeyiz. Reklam şirketinin problemi.

Tartışmaya devam edeceksek mesajları konuya taşımanızı rica edebilir miyim? Çok uzayacak.

Son düzenleme:
Uygulama geliştiricilerin tercihine bağlı kullandığı bir eklenti, geliştirilen uygulamaları etkiliyor. Bu "virüs" dediğiniz eklentinin çalışması için uygulama geliştiricisinin kendi rızasıyla uygulamasındaki güvenlik kontrollerini kapatması gerekiyor.

Bu nasıl önlenebilirdi? Eklenti açık kaynaklı olsaydı ne yaptığı incelenebilirdi. Kapalı kaynak dahi olsa sırf eklentiyi kullanmak için güvenlik kontrollerini kapatmayabilirlerdi.
Geri dönüşün için teşekkürler. Olay amacından biraz saptı ve şu an uygulama mağazalarının güvenlikleri hakkında konuşuyoruz değil mi?

O halde bu yazdığınız şey direkt olarak beni onaylıyor zaten. Geliştirici dikkat etmese hatta kötü niyetli olsa bile o uygulama bir şekilde mağazaya girebiliyor ve bu da mağazayı %100 olmaktan çıkarıyor. Yani kesin konuşamayız.

Alıntıladığınız ikinci fotoğrafta işaretlemediğiniz yerde ekrana direkt bildirim basıldığı söylenmiş ve bunun kimlik avcılığı için kullanılabileceği söylenmiş daha ne yapması gerekiyordu ki zaten bir zararlı yazılımın? Bunu güzelleyelim mi gerçekten şimdi? Az önce mağaza güvenliydi, şimdi güvenli değil ama güvenli sayılmayan şeyler güvenli oldu. Bunun sonu yok.

Reklam sistemini yanıltan uygulamaya virüs diyemeyiz. Reklam şirketinin problemi.
Bunu duymamış gibi yapıyorum. Yukarıda uygulama mağazalarına açıklama yaptığını beyan ederek uygulama geliştiren birisi olduğunu ilan eden siz, cidden reklam yanıltıcılar ile sizin cebine girecek parayı korsanların cukkalamasına ses çıkarmamış olmuyor musunuz? Üzerine problemi reklam verene mâl ediyor gibi oluyoruz, o da açık giyinmeseydi der gibi oluyor bu biraz. 😕

Şöyle bir düşününce; En az 13 milyon indirilen uygulamanın kârı, reklam sahibi ve alan sahibine ne kadar zarar neticesinde görmezden gelindi acaba değil mi?

Velhasıl, raporu ben incelemedim ancak inceleyen doğru karar vermiş, bunun örnekleri var, örnekleri küçümseyerek problemden kurtulamayız. İnternet güvenli bir yer değildir. Herkes kendine düşen özeni göstermeli. İyi Sosyaller. 😊

Tartışmaya devam edeceksek mesajları konuya taşımanızı rica edebilir miyim? Çok uzayacak.
Aslında ben de konuyu kirletmemek adına daha fazla tartışmak istememiştim, hatta buna tartışma bile değil alışveriş diyelim. Dilerseniz ileride bir konu açıp oradan bilgilerimizi paylaşmaya devam edebiliriz? 😊

Son düzenleme:
O halde bu yazdığın şey direkt olarak beni onaylıyor zaten. Geliştirici dikkat etmese hatta kötü niyetli olsa bile o uygulama bir şekilde mağazaya girebiliyor ve bu da mağazayı %100 olmaktan çıkarıyor. Yani kesin konuşamayız.
2015 üzerinden 8 yıl geçti. 2015 yılında ben ilkokula gidiyordum. Yanlış hatırlamıyorsam iPhone 6 falan vardı güncel olarak. Zamanında yaşanmış bu olayın dersi alındıysa günümüzde böyle bir zaafiyet yoktur sanırım.
Tabii ki bu etiketlediğiniz mesaj iPhone tarafındaki bir sorun. Benim iPhone ve diğer Apple ürünlerinin güvenliğini tartışacak bir bilgim bulunmamakta. Konu başlığı ve ilgili sıkıntılı mesaj Google Play Store olduğundan üzerinde araştırma yapmayı vakit kaybı olarak görüyorum.

Bunu duymamış gibi yapıyorum. Yukarıda uygulama mağazalarına açıklama yaptığını beyan ederek uygulama geliştiren birisi olduğunu ilan eden sen, cidden reklam yanıltıcılar ile senin cebine girecek parayı korsanların cukkalamasına ses çıkarmıyorsun. Üzerine problemi reklam verene mâl ediyorsun.
Başlıkta "Zararlı yazılım, virüs" yazan makalenin içinden ponçik bir şekilde "Reklam göstermeden gösteriyormuş gibi yapıyor" çıktı. Bana ne? Kullanıcıya da ne? Aslında bakarsanız bu durum kullanıcının canına minnet.
Bir program, başka programın reklamlarını kendi üzerine alıp geliştiricinin hakkını mı çalıyor? Yine bana ne? Kullanıcıya da ne? Yine kullanıcının canına minnet. Cihazındaki reklamları kaldırıyorsunuz.
Bilmeyen varsa diye: Belirli bir süre içerisinde uygulamanın gösterebileceği reklam vardır. Kotası dolarsa reklam gösteremez.

Şu an elimizde 2 şey var. Biri 2015'de geliştiricilerin vurdumduymazlığından iPhone tarafında gerçekleşmiş bir potansiyel kimlik hırsızlığı. Diğeri de 2022'de Android tarafında bazı programların reklam göstermeden reklam göstermesi.

Bu reklam olayında ciddi bir durum yok, kullanıcıyı ilgilendiren bir durum da yok. Uygulama mağazalık bir durum hiç yok. Uygulama reklam gösterebilsin diye verilen eklentilerin bir sorunu, reklam şirketinin sorunu.

Dostlar merhaba telefonuma Kaspersky indirecektim fakat Play Store da arama yapınca bazen arama çubuğu altında reklam olarak benzer uygulamaları çıkartıyor. Bende yanlışlıkla AVG antivirüs isimli uygulamayı yükleye tıkladım. İndirme %1 %20 falan oldu adını daha önce duymadığım bir yazılım olduğu için iptal dedim hemen ve yüklemedim. Herhangi bir sorun olur mu? Eskiden çok güvenilir ve iyi bir yazılımmış ama sahibi değişince bozdu diyorlar ve reklam falan çıkartıyormuş sürekli. Ben tam olarak yüklenmeden iptal ettim ama içim rahat etmedi bir sorun olur mu veyahüt yüklemiş olsam bile güvenli bir program mı bu?
Tabi ki bulaşır. Yakınıma bulaşmıştı ve para çekilmişti. Ben fark ettim virüsü ama çoktan çalmıştı hesabı ve yarın para çekmişti. Google virüs bulduğu halde hala kaldırılmadı.

Yanlış mesajı alıntılamışım.

Bağlandığın temsilciden Play Store güvenlik birimine aktarmalarını rica et. 3-5 dk içerisinde bağlanır. Uygulama adı ve yaşadığın sorunu buradan bildirebilirsin.

Tabii, uçuk bir ihtimal de olsa anlattığın sorunu yaşadığını farz ediyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı