Pny XLR8 CS3030 vs MLD M300

Bütçe
1000-1500

rokalar

Centipat
Daha fazla  
Anakart
Gigabyte a320 SH2

Bu ikisinden hangisi alınır ya da bu fiyat bandına daha iyileri var mıdir?

Çok net bir şekilde bu ikisi arasından CS3030 tercih edilmeli.

MLD marka olarak güvenilmez olduğu gibi M300 modeli de kalitesizdir ve hatta zaman içinde QLC yongaya dönüldüğüne dair iddialar vardı. CS3030 ise artık eski sayılabilecek bir model olmasına rağmen gayet kalitelidir, DRAM'i mevcuttur ve ortalama bir ev kullanıcısını tatmin edecek performansa sahiptir.

Birazdan masa başına geçince başka modellere de bakabilirim.

CS 3040 kullanıyorum 2021 de aldım tam değerleri veriyor ve çok ısınmıyorum soğutucuyla kullanıyorum .

Çok net bir şekilde bu ikisi arasından CS3030 tercih edilmeli.

MLD marka olarak güvenilmez olduğu gibi M300 modeli de kalitesizdir ve hatta zaman içinde QLC yongaya dönüldüğüne dair iddialar vardı. CS3030 ise artık eski sayılabilecek bir model olmasına rağmen gayet kalitelidir, DRAM'i mevcuttur ve ortalama bir ev kullanıcısını tatmin edecek performansa sahiptir.

DRAM nedir acaba?

1500 lira altında ve 480-512GB kapasiteli olan iki model daha var hoşuma giden.
1- Kioxia Exceria/Exceria G2 (Aşırı ısınma problemi. +200 lira soğutucu masrafı. Başka da sorunu yok.)
2- WD Blue SN580 (DRAM'siz olanlar arasında kalbur üstü bir model. İş görür.)

Bence PNY CS3030 uygundur. Maksimum okuma/yazma hızı daha yüksek bir modelde ısrarcı olmanın anlamı da pek yok.

DRAM nedir acaba?
Bir çeşit geçici bellek türü. İlave önbellek ihtiyacı olabilecek donanımlarda(SSD gibi) veya sistem belleğinde kullanılır. Kullandığın bilgisayarın sistem belleğindeki her bir modülünde genellikle bunlardan 4-16 adet bulunur. İşte bu çiplerden bir tanesi bazı SSD'lerdeki kontrolcü çipine bağlanacak şekilde yerleştirilir.

DRAM'in olması SSD'nin hafızasındaki verilere rastgele erişim hızını ve yük altındayken aktarma hızını korumaya yardımcı olur. Hatta SSD'nin ömrünü arttırdığı da söylenir. Bu sebeple arka planda küçük miktarlarda da olsa sık sık işlem yapan işletim sistemlerinin kurulumunda insanlar DRAM'li model tercih etmeye yatkındır. Özellikle burada öneri isteyen dostumuz gibi tek M.2 yuvalı anakartı olanlar "almışken daha iyisini sipariş edeyim" diye de düşünebilirler. Çünkü önceden olanı ıskartaya çıkarmazsa bir daha M.2 SSD takamazlar. O yüzden tek yuvayı da kaliteli ve DRAM'li modelle doldurmak mantıklıdır.

M.2 arabirimli olan SSD'lerin NVMe türlerinde(PCIe kullananlar) buna alternatif bir teknoloji de vardır. Host memory buffer(HMB) denilen bu özellik sayesinde DRAM bulundurmayan NVMe SSD'ler, PCIe üzerinden sistem belleğine erişir ve küçük bir alanı kendisine önbellek olarak ayırır. Ancak bu ayırma düşük bir miktardır. Çoğu modelde 128 MB'ı geçmez. Oysaki DRAM konulduğunda genelde 1TB kapasiteye karşılık 1GB DRAM koyuyorlar. HMB, daha az alan kullanmasına rağmen işe yarar bir özelliktir. Yukarıda adını verdiğim SN580 modelinde DRAM olmadığı için HMB kullanılır.

1500 lira altında ve 480-512 GB kapasiteli olan iki model daha var hoşuma giden.
1- Kioxia Exceria/Exceria G2 (aşırı ısınma problemi. +200 lira soğutucu masrafı. Başka da sorunu yok.)
2- WD blue SN580 (DRAM'siz olanlar arasında kalbur üstü bir model. İş görür.)

Bence PNY CS3030 uygundur. Maksimum okuma/yazma hızı daha yüksek bir modelde ısrarcı olmanın anlamı da pek yok.

Bir çeşit geçici bellek türü. İlave önbellek ihtiyacı olabilecek donanımlarda(SSD gibi) veya sistem belleğinde kullanılır. Kullandığın bilgisayarın sistem belleğindeki her bir modülünde genellikle bunlardan 4-16 adet bulunur. İşte bu çiplerden bir tanesi bazı SSD'lerdeki kontrolcü çipine bağlanacak şekilde yerleştirilir.

DRAM'in olması SSD'nin hafızasındaki verilere rastgele erişim hızını ve yük altındayken aktarma hızını korumaya yardımcı olur. Hatta SSD'nin ömrünü arttırdığı da söylenir. Bu sebeple arka planda küçük miktarlarda da olsa sık sık işlem yapan işletim sistemlerinin kurulumunda insanlar DRAM'li model tercih etmeye yatkındır. Özellikle burada öneri isteyen dostumuz gibi tek M.2 yuvalı anakartı olanlar "almışken daha iyisini sipariş edeyim" diye de düşünebilirler. Çünkü önceden olanı ıskartaya çıkarmazsa bir daha M.2 SSD takamazlar. O yüzden tek yuvayı da kaliteli ve DRAM'li modelle doldurmak mantıklıdır.

M.2 arabirimli olan SSD'lerin NVMe türlerinde(PCI-e kullananlar) buna alternatif bir teknoloji de vardır. Host Memory buffer(HMB) denilen bu özellik sayesinde DRAM bulundurmayan NVMe SSD'ler, PCI-e üzerinden sistem belleğine erişir ve küçük bir alanı kendisine önbellek olarak ayırır. Ancak bu ayırma düşük bir miktardır. Çoğu modelde 128 MB'ı geçmez. Oysaki DRAM konulduğunda genelde 1TB kapasiteye karşılık 1GB DRAM koyuyorlar. HMB, daha az alan kullanmasına rağmen işe yarar bir özelliktir. Yukarıda adını verdiğim SN580 modelinde DRAM olmadığı için HMB kullanılır.

Teşekkür ederim bu kadar açıklayıcı yazdığın için parmaklarına sağlık. Tamam o zaman PNY alıyorum

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı