Çözüldü Polinom sorusu nasıl çözülür?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

balkann

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
P(x) + p(2x) = 6X-12

Olduğuna göre p(3) kaçtır?

Soruyu açıklayıcı bir biçimde çözer misiniz? Bir türlü matematiği oturtamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
P(x) ve p(2x) toplamı sonucunda birinci derece bir ifade geldiği için iki polinomda birinci dereceden bir polinom olmalı. Bu doğrultuda p(x) için AX + b diyebiliriz. Bu durumda p(2x) = 2AX + b olur. Bu ikisinin toplamı 3AX + 2B haline gelir. 3AX + 2B = 6X - 12 olur. Buradan a = 2, b = -6 gelir. Bu sayede p(x) i 2X - 6 buluruz. P(3) ü bulmak içinde X gördüğümüz yere 3 yazarız. 2 * 3 - 6 haline gelir ifade, buradan da sonuç 0 olur.
Ben de polinomu anlamış değilim varsa YouTube'da bildiğiniz basit net anlatan atarsanız sevinirim.

Ben de polinomu anlamış değilim varsa YouTube'da bildiğiniz basit net anlatan atarsanız sevinirim.
Youtube değil de herhangi bir kitabın video çözüm bölümünde çok net ve sade anlatılıyor. Önerebilirim.

P(x) ve p(2x) toplamı sonucunda birinci derece bir ifade geldiği için iki polinomda birinci dereceden bir polinom olmalı. Bu doğrultuda p(x) için AX + b diyebiliriz. Bu durumda p(2x) = 2AX + b olur. Bu ikisinin toplamı 3AX + 2B haline gelir. 3AX + 2B = 6X - 12 olur. Buradan a = 2, b = -6 gelir. Bu sayede p(x) i 2X - 6 buluruz. P(3) ü bulmak içinde X gördüğümüz yere 3 yazarız. 2 * 3 - 6 haline gelir ifade, buradan da sonuç 0 olur.

Çözüm
P(x) + p(2x) = 6X-12

Olduğuna göre p(3) kaçtır?

Soruyu açıklayıcı bir biçimde çözer misiniz? Bir türlü matematiği oturtamadım.
P(x) = ax+b birinci dereceden bir polinom olmalı
P(2x) x yerine 2x koyduğumuz zaman P(2x) = 2ax+b yapar.

ax+b + 2ax+b = 6x-12'ymiş

2b=-12
b=-6 buluruz

3a=6
a=2 buluruz

Böylelikle P(x) polinomu 2x-6 olarak bulunur.
P(3) için x yerine 3 koyarız 2.3-6'dan cevap 0 gelir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…