Çözüldü PON Altyapısında SFP İle Bağlantı Nasıl Kurulur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

354216

Hectopat
Makaleler
14
Merhabalar, Bu başlık altında Türk Telekom'un GPON altyapısında SFP ile bağlantı kurmak için çalışmalar yapmayı planlıyorum. Amacım ONT cihazı olmadan internet erişimi sağlamak. Bu nedenle ilerleyen süreçte yaptığım çalışmaları burada paylaşacağım. Katkıda bulunan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Yapanlar var bu arada :)
1721071588839.png

Atlantisnet Firmasının Topolojisine bakmak lazım, Ben Sadece Türk Telekom ve TurkNet tarafını biliyorum (Network ve saha) Eğer Atlantis 10GE Syme bağlantı veriyor ise OLT'lerde XGS/25GE PON Combo kart kullanıyorlardır, son kullanıcılara 10GE Syme veriyorlardır, ki verebilirler çünkü İstanbulun sadece bir bölgesine hizmet veriyorlar. Fakat bunun içinde 10G Ont ve Router gerekli, AtlantisNet'de hangi ONT ve Routerler var onun bilgisi lazım. Kullanan varsa buraya yazabilir.
Kullanan tanıdık yok hocam. Sadece kullandıklarını biliyorum ve sitelerinde gerçekten de vaat edildiğ gibi 10G hızlar verilebiliyor. Ha bazı sınırlamalar yüzünden o 10G hızlar 8.5G civarında oluyor tabi.
SSG/SRR cihazı Bazı bölgelerde ZTE ZXR serisi bazı bölgelerde Ericsson 8020 cihaz kullanılır, bu cihazda IP alırsın, oturumun açılır.

Santrallerde kullanılan OLT'lerin modulasyonu kolayça değiştirilebilir. Zira bütün herkesi GPON kartlara bağlarsan darboğaz olacaktır. Bu yüzden GPON/XG-XGS Combo OLT'ler kullanılır. Huawei OLT'de (MA5800) ZTE (ZXA10) Nokia (FX 7360) Combo OLT'ler mesela. Sadece bu Değil, SFP+ ile, Upgradeye de gidilir. Omurga L2 ve L3 Switchlerde de SFP+ ile 500Gbit'e çıkartılabiliyor. OLT'lerde upgradeye gitmek sadece bununla sınırlı değil, Modulasyon değişimi direkt olarak 25GE PON veya Nokia PON (50,100GE)'de yapılabilir. Yani her türlü, Modulasyon değişimi yapılır. Bunlar işin yüzde 1'i rehber açınca daha detaylı anlatıcam.
Burada terimlerde bir tık sıkıştım gibi ancak sistemi 3 aşağı 5 yukarı kafamda oturttum. Herkesi GPON karta bağlamak yerine herkesi çoklanmış portlara bağlıyorlar ki herkes anidem switch'e abanıp darboğaz yapmasın. Doğru anlamış mıyım? Doğrudan switch bağlantısı darboğaz bakımından kötü olabilir diye yorumluyorum. SFP+ ile daha yüksek hızlar da elde edilebiliyor sanırım.

Teşekkür ederim hocam keşke dediğiniz gibi gigabit limitlerini aşsak.

Bulabildiğim modeller bunlar. Gigabit bence hepsi.
Eki Görüntüle 2297228
Eki Görüntüle 2297229
Eki Görüntüle 2297230

Dayanamadım aradım, bireysel müşterilere 10G verilmiyor ayrıca metro ethernet olarak hizmet veriyorlar. Yani PON ile en fazla 1G veriyorlar.
Bir nevi mantıklı. Bireysel bir müşteri 10G hızın tamamını kullanacak dınanıma sahip olmayabilir. Kaldı ki oldukça tuzlu bir fiyatı da var zaten. Metro ethernet olarak hizmet vermeleri sanırım en az kayıplı internet kullanımı sağlıyor değil mi?

@EkmekArasiHDD Evet, doğru anlamışsın.

@NetCloud Santral'de GPON kartlarda port başına 1:128 çoklama yapılıyor fakat her Santralde böyle değil, Kaç ONT'yi beslediğini şöyle anlarsın; OLT'de kartlar 16 adettir 16 ile bölme oranını çarparak kaç ONT'yi beslediğini anlayabilirsin (Örnek 1:128 çoklama olur ise 16 x 128 = 2048 ONT'yi beslemiş olur.) hesap böyle yapılır. fakat burada önemli olan durum planlama. Bu durumda 1:64, 1:96 olarakta çoklanabilir hatta 1:144 olarakta çoklanabilir. XG/XGS PON kartlarda 1:256 şekilde bölünerek dağıtılıyor. XGS kartlarda darboğaz pek olmaz, COMBO kartlarda aynı GPON kartlar gibi çoklanıyor. 144, 128, 64, 96 vs. Santral'de kullanılan OLT eğer sadece GPON destekliyor ise ve çoklama 1:128 üstünde yapılırsa işte o sıkıntılar başlıyor. Forumda speed sorunu yaşayan kullanıcıların sorunu GPON kart kullandıkları için oluyor. Fakat GPON yerine, XGS/GPON Combo kart kullanımı daha yaygın.

@354216 belliydi zaten böyle olacağı. Ortadaki ONT Nokia G-010g-r 1G portlu klasik :D Son kullanıcıya (Ev kullanıcılarına) 10G verseydi, Atlantis'i tebrik edecektim :D

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu kişi tam da istediğimi yapmış.

RT-BE88U benimde merak ettiğim bir cihaz ama fiyatı çok uçuk.

@EkmekArasiHDD Evet, doğru anlamışsın.

@NetCloud Santral'de GPON kartlarda port başına 1:128 çoklama yapılıyor fakat her Santralde böyle değil, Kaç ONT'yi beslediğini şöyle anlarsın; OLT'de kartlar 16 adettir 16 ile bölme oranını çarparak kaç ONT'yi beslediğini anlayabilirsin (Örnek 1:128 çoklama olur ise 16 x 128 = 2048 ONT'yi beslemiş olur.) hesap böyle yapılır. fakat burada önemli olan durum planlama. Bu durumda 1:64, 1:96 olarakta çoklanabilir hatta 1:144 olarakta çoklanabilir. XG/XGS PON kartlarda 1:256 şekilde bölünerek dağıtılıyor. XGS kartlarda darboğaz pek olmaz, COMBO kartlarda aynı GPON kartlar gibi çoklanıyor. 144, 128, 64, 96 vs. Santral'de kullanılan OLT eğer sadece GPON destekliyor ise ve çoklama 1:128 üstünde yapılırsa işte o sıkıntılar başlıyor. Forumda speed sorunu yaşayan kullanıcıların sorunu GPON kart kullandıkları için oluyor. Fakat GPON yerine, XGS/GPON Combo kart kullanımı daha yaygın.

@354216 belliydi zaten böyle olacağı. Ortadaki ONT Nokia G-010g-r 1G portlu klasik :D Son kullanıcıya (Ev kullanıcılarına) 10G verseydi, Atlantis'i tebrik edecektim :D
Bu bilgiyi başka Forum'larda (isim ve Forum adı belirterek ya da belirtmeyerek, ancak tabi ki alıntı olduğu belirtilerek) paylaşabilir miyim?

Bu bilgiyi başka Forum'larda (isim ve Forum adı belirterek ya da belirtmeyerek, ancak tabi ki alıntı olduğu belirtilerek) paylaşabilir miyim?
Elbette paylaşabilirsin abi

Elbette paylaşabilirsin abi
@mafaky Abi topolojiden bahsetmek sıkıntı olabilirmiş. Sahadaki arkadaşlarla konuştum, Zira aklımda rehber açmak vardı fakat kullanılan network ekipmanların paylaşılması, saha topolojisini anlatmak yani genel işleyişi anlatmak, beni sıkıntıya sokar, ben bilmiyordum böyle olduğunu.

Son düzenleme:
@MicIHmo Sahadaki arkadaşların yanıtlarını tahmin ettiğimden artı kişisel bilgilerinize "çökmemek" etiği adına böyle bir izin istemiştim. Sonuçta tekellerinde olsun ya da olmasın teknoloji şirketlerinin teknolojilerini teknik/ticari sır olarak saklamak gibi bir özgürlükleri söz konusu ve çok detaylı olarak (bilhassa donanım marka/modelleri vererek) bunları ortalıkta paylaşmak bu özgürlüğe tecavüz etmek olmakta! 😵‍💫 Ancak yine de bu tür bilgilerin, ilgili kurum ya da kurumları "rahatsız etmemek" adına da olsa tamamen paylaşılmamasını kamu yararı açısındanda çok doğru bulamıyorum. Daha önce buradan özel e-posta adresimi iletmiştim (afak.yanc@gmail.com), oradan yazışmaya devam edelim mi? Sonuçta bu Forum üyeleri arasında PM alıp verme olanağı yok. E-Posta'ya geçince bu sohbetlere WA ya da TG üzerinden devam edebiliriz, bu daha çabuk ve pratik olur. Ama takdir edersiniz ki burada yüzlerce kişiye mobil telefon numaramı da ilan etmek istemem. Hatta bu tür sohbetleri iki kişi arasında yapmak ötesinde teknik bilgisi/merakına güvenebileceğimiz sınırlı birkaç kişiyle de yapabilmek olasıdır.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı