Çözüldü PON Altyapısında SFP İle Bağlantı Nasıl Kurulur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

354216

Hectopat
Makaleler
14
Merhabalar, Bu başlık altında Türk Telekom'un GPON altyapısında SFP ile bağlantı kurmak için çalışmalar yapmayı planlıyorum. Amacım ONT cihazı olmadan internet erişimi sağlamak. Bu nedenle ilerleyen süreçte yaptığım çalışmaları burada paylaşacağım. Katkıda bulunan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Yapanlar var bu arada :)
1721071588839.png

AON (aktif) ve PON (pasif) farklılığı, Türk Telekom Şebeke Topolojisi, Kullanılan Network cihazları, Sahada yapılan Genel Çoklamalar, ne, ne işe yarar bütün herşeyi fotoğraflayıp, bununla ilgili uzunca bir makale hazırlayacağım. Bu konuyu da oraya ekleyeceğim bu arada. Ortalama 1 ay içinde makaleyi hazırlarım.

Birde senin dönüşüm konunda MDU yanına kurulan IFDK vardı, o foto sanat eseri, o fotoyu da makaleye ekleyeceğim (İzninle, Çalıcam :D)

AON (aktif) ve PON (pasif) farklılığı, Türk Telekom Şebeke Topolojisi, Kullanılan Network cihazları, Sahada yapılan Genel Çoklamalar, ne, ne işe yarar bütün herşeyi fotoğraflayıp, bununla ilgili uzunca bir makale hazırlayacağım. Bu konuyu da oraya ekleyeceğim bu arada. Ortalama 1 ay içinde makaleyi hazırlarım.

Birde senin dönüşüm konunda MDU yanına kurulan IFDK vardı, o foto sanat eseri, o fotoyu da makaleye ekleyeceğim (İzninle, Çalıcam :D)
Elbette ne lazımsa paylaşmaya hazırım :)

Keenetic müşteri hizmetleriyle çok kez görüştüm, ancak onlar bile portu neden bıraktıklarını bilmiyorlar. Bu konuda Keenetic Türkiye ekibi yetersiz kaldı.
Keenetic Türkiye ekibinden yine buraya kadar bilgi almanız bile mucize. Kompleks bir sorun olduğunda (en basit Keenetic DMT kodlarındaki sorun yüzünden düşük download ve upload ile link oluyor) destek almam bile sancılı bir süreç oldu. Kimsenin uğraşmaması adına da konu açtım bununla alakalı ki baktığımda bir sürü forum ve konularda bu konum paylaşılmış ve bir sürü kişiye çözüm olmuş. Ufak bir şey olsa asla ilgilenmeyip müşteri hizmetleri numarası veriyorlar ve arayın diyorlar. Bir kerelik uyup aradım onda da Anydesk ile bağlanıp modem OS sürümünü ve sinyal bilgilerini kontrol edip "modemde bir sorun yok" dediler ve telefonu yüzüme kapattılar.
OLT tarafından gelen yapılandırma dosyasında ise onay durumu, santral adı gibi bilgiler yer almakta. Bağlı olduğum santralin adı bile aslında bizim cihazlara bilgi olarak geliyormuş.
Muhtemelen kendi sistemlerinde ek doğrulama tarzı bir şey gibi bu. Hani eşleştirme sistemi tarzı bir şeyi anımsattı.
Mikrotik üzerindeki işlemleri anlatabilmem için, benim veya sizlerden birinin bu cihaza sahip olması gerekiyor. Ben işlemleri web arayüzü üzerinden yaptım, ancak aynı işlemler komut satırı üzerinden de yapılabiliyor. Şu anda cihazı temin edemiyorum, fakat elinde bu cihaz bulunan ya da temin edebilen biri varsa, işlemleri uzak bağlantı ile gerçekleştiririz. Ardından komutlara çevirip burada paylaşırız.
Mikrotik cihazları keşke Türkiyeye getirip bir şeyler yapabilsek hocam. Açıkçası OLT - ONT arasındaki limitlere takılmak can sıkıcı oluyor. 1000 Mbps paket alıyorsunuz ama 910-950 Mbps hız geliyor ama reel hız aslında 1055 Mbps civarı. Yani işin aslı 100 Mbps fark için bu kadar masraf yapmak çok da değecek bir şey değil ancak bu 930 - 950 Mbps sınırın üstüne çıkılabileceğini ve hatta ilk anlık hızlara doğrudan çıkabileceğimizi de göstermiş oluyorsunuz. Sadece TT tarafında yazılımsal bir kısıtlama var ki daha ilerisi alınamıyor.
Son olarak Asus konusuna gelecek olursak, bu konuda hiç deneme yapmadım ve yapan birini de görmedim. Çalışma olasılığının düşük olduğunu düşünüyorum. Zaten bildiğim kadarıyla, Asus router'ların yazılımı da oldukça sınırlı yetkiler sunuyor.
Sınırlı olmanın yanında biraz hantal bir yazılıma sahip hocam. Eğer çalışıyor olsaydı da bile yavaşlığı saç baş yoldurabilirdi.

Aslında AtlantisNet tarafında neler olurdu onu çok merak ediyorum. AtlantisNet 10 Gbps internet verebiliyor. Aynısını AtlantisNet altyapısında yapıyor olsaydık bu 10 Gbps hızın üstüne çıkıp 15-20G anlık alabiliyor olur muyduk merak ediyorum. Santrallerindeki cihazlar buna uygun olarak yapılıyor olabilir belki.

Aslında AtlantisNet tarafında neler olurdu onu çok merak ediyorum. AtlantisNet 10 Gbps internet verebiliyor. Aynısını AtlantisNet altyapısında yapıyor olsaydık bu 10 Gbps hızın üstüne çıkıp 15-20G anlık alabiliyor olur muyduk merak ediyorum. Santrallerindeki cihazlar buna uygun olarak yapılıyor olabilir belki.
Yüksek ihtimalle ISS tarafından portlar 10G olacaktı bu yüzden geçemezdik. Zaten 10G hatlarda bile 9500 gören şükrediyor. 10G üstü mümkün mü evet mümkün ama PON teknoloji halen bu kadar gelişmiş değil. Metro ethernet olarak veriyor verenlerde. Çok aradım Huawei tarafında 10G veya 2.5G portlu ürün ama bulamadım bulduklarımıda getirtemedim. Bana göre PON teknolojisi gelecek vadetmiyor.

Dip not: Huawei ile iletişime çok kez geçtim tabiri caizse yalvardım ama ücretini ödemek istediğimi söylememe rağmen göndermediler.

Bana göre PON teknolojisi gelecek vadetmiyor.
Yine de hocam VDSL'de sinyal zorlayıp hız almaya çalışmaktan kat kat iyidir ya.
Dip not: Huawei ile iletişime çok kez geçtim tabiri caizse yalvardım ama ücretini ödemek istediğimi söylememe rağmen göndermediler.
Normal bir kullanıcıya böyle ekipmanlar satmazlar muhtemelen diye düşünüyorum.

Yine de hocam tüm konuyu baştan sona kadar okudum ve çabanızı taktir ettim. Yazılımsal kısıtlamalara rağmen çok anlık da olsa 1G üstüne çıkılabildiğini ve çok zorlayıp SFP üzerinden doğrudan OLT ile bağlantı kurulabildiğini görmüş olduk. Limitleri tamamen aşmanın bir yolu olsa da en azından 2.5G'leri sabit olarak görme şansımız olsa. O kadarı olur mu diye artık düşünmeden edemiyorum. Önceden çok belki diyordum ancak konudan sonra neden olmasın? diyorum. :)

@EkmekArasiHDD OLT'ler Modulasyona göre G, 10G 25G  IN portları, 1G, 10G 25G, 100G,  OUT portları vardır. Network tarafında bilgiler sisteme kaydedilir. Acsses Switchlere bağlı olan omurga cihazı SSG/SSR'lere bağlanır. SSG cihazı ise senin oturumunun açıldığı cihaz diyebiliriz. Bu cihazda TKL denen (bazı bölgelerde vardır) 4 Portlu ONT'lerin dahil edildiği çift şifreleme sistemi var, (Tek Portlu ONT'lerde yoktur) Bağlantı ONT ile OLT arası SN, SN ile PLOAM Datape'ye, daha Sonra SSG'ye gelir.

SSG/SRR cihazı Bazı bölgelerde ZTE ZXR serisi bazı bölgelerde Ericsson 8020 cihaz kullanılır, bu cihazda IP alırsın, oturumun açılır.

Santrallerde kullanılan OLT'lerin modulasyonu kolayça değiştirilebilir. Zira bütün herkesi GPON kartlara bağlarsan darboğaz olacaktır. Bu yüzden GPON/XG-XGS Combo OLT'ler kullanılır. Huawei OLT'de (MA5800) ZTE (ZXA10) Nokia (FX 7360) Combo OLT'ler mesela. Sadece bu Değil, SFP+ ile, Upgradeye de gidilir. Omurga L2 ve L3 Switchlerde de SFP+ ile 500Gbit'e çıkartılabiliyor. OLT'lerde upgradeye gitmek sadece bununla sınırlı değil, Modulasyon değişimi direkt olarak 25GE PON veya Nokia PON (50,100GE)'de yapılabilir. Yani her türlü, Modulasyon değişimi yapılır. Bunlar işin yüzde 1'i rehber açınca daha detaylı anlatıcam.

Atlantisnet Firmasının Topolojisine bakmak lazım, Ben Sadece Türk Telekom ve TurkNet tarafını biliyorum (Network ve saha) Eğer Atlantis 10GE Syme bağlantı veriyor ise OLT'lerde XGS/25GE PON Combo kart kullanıyorlardır, son kullanıcılara 10GE Syme veriyorlardır, ki verebilirler çünkü İstanbulun sadece bir bölgesine hizmet veriyorlar. Fakat bunun içinde 10G Ont ve Router gerekli, AtlantisNet'de hangi ONT ve Routerler var onun bilgisi lazım. Kullanan varsa buraya yazabilir.

Son düzenleme:
Yine de hocam VDSL'de sinyal zorlayıp hız almaya çalışmaktan kat kat iyidir ya.

Normal bir kullanıcıya böyle ekipmanlar satmazlar muhtemelen diye düşünüyorum.

Yine de hocam tüm konuyu baştan sona kadar okudum ve çabanızı taktir ettim. Yazılımsal kısıtlamalara rağmen çok anlık da olsa 1G üstüne çıkılabildiğini ve çok zorlayıp SFP üzerinden doğrudan OLT ile bağlantı kurulabildiğini görmüş olduk. Limitleri tamamen aşmanın bir yolu olsa da en azından 2.5G'leri sabit olarak görme şansımız olsa. O kadarı olur mu diye artık düşünmeden edemiyorum. Önceden çok belki diyordum ancak konudan sonra neden olmasın? diyorum. :)
Teşekkür ederim hocam keşke dediğiniz gibi gigabit limitlerini aşsak.

@EkmekArasiHDD OLT'ler Modulasyona göre G, 10G 25G  IN portları, 1G, 10G 25G, 100G,  OUT portları vardır. Network tarafında bilgiler sisteme kaydedilir. Acsses Switchlere bağlı olan omurga cihazı SSG/SSR'lere bağlanır. SSG cihazı ise senin oturumunun açıldığı cihaz diyebiliriz. Bu cihazda TKL denen (bazı bölgelerde vardır) 4 Portlu ONT'lerin dahil edildiği çift şifreleme sistemi var, (Tek Portlu ONT'lerde yoktur) Bağlantı ONT ile OLT arası SN, SN ile PLOAM Datape'ye, daha Sonra SSG'ye gelir.

SSG/SRR cihazı Bazı bölgelerde ZTE ZXR serisi bazı bölgelerde Ericsson 8020 cihaz kullanılır, bu cihazda IP alırsın, oturumun açılır.

Santrallerde kullanılan OLT'lerin modulasyonu kolayça değiştirilebilir. Zira bütün herkesi GPON kartlara bağlarsan darboğaz olacaktır. Bu yüzden GPON/XG-XGS Combo OLT'ler kullanılır. Huawei OLT'de (MA5800) ZTE (ZXA10) Nokia (FX 7360) Combo OLT'ler mesela. Sadece bu Değil, SFP+ ile, Upgradeye de gidilir. Omurga L2 ve L3 Switchlerde de SFP+ ile 500Gbit'e çıkartılabiliyor. OLT'lerde upgradeye gitmek sadece bununla sınırlı değil, Modulasyon değişimi direkt olarak 25GE PON veya Nokia PON (50,100GE)'de yapılabilir. Yani her türlü, Modulasyon değişimi yapılır. Bunlar işin yüzde 1'i rehber açınca daha detaylı anlatıcam.

Atlantisnet Firmasının Topolojisine bakmak lazım, Ben Sadece Türk Telekom ve TurkNet tarafını biliyorum (Network ve saha) Eğer Atlantis 10GE Syme bağlantı veriyor ise OLT'lerde XGS/25GE PON Combo kart kullanıyorlardır, son kullanıcılara 10GE Syme veriyorlardır, ki verebilirler çünkü İstanbulun sadece bir bölgesine hizmet veriyorlar. Fakat bunun içinde 10G Ont ve Router gerekli, AtlantisNet'de hangi ONT ve Routerler var onun bilgisi lazım. Kullanan varsa buraya yazabilir.
Bulabildiğim modeller bunlar. Gigabit bence hepsi.
IMG_0116.jpeg

IMG_0115.jpeg

IMG_0114.jpeg

Dayanamadım aradım, bireysel müşterilere 10G verilmiyor ayrıca metro ethernet olarak hizmet veriyorlar. Yani PON ile en fazla 1G veriyorlar.

Son düzenleme:

Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim hocam. Benim de uzun süredir merak ettiğim bir husus var Türk Telekom şu anda GPON'da bir portu kaç aboneye bölüyor? iddia edildiği gibi 1:128 olan santraller gerçekten var mı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı