Pop Up Blocker for Chrome eklentisi güvenilir mi?

The Batman

Decipat
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
958
Çözümler
1
Yer
Gotham
AdGuard ile birlikte kullanıyorum. Gayet memnunum. Reddit'te bir konuda gizlilik konusunda sıkıntılı olduğu söylentisini gördüm. Ne kadar doğrudur? Araştırdım biraz fakat tam bilgi edinemedim. Eklenti konusunda dikkatli davranmaya çalışıyorum. uBlock Origin önermeyin. AdGuard'ı daha başarılı buluyorum. Filtre eklemeyi de beceremedim zaten. Eklediğim halde birkaç sitede sorun çıkardı.
 
Merhaba @The Batman 🙂

Büyük ihtimalle burada bulunan Reddit gönderisinden yola çıkarak, Popup Blocker (strict) eklentisinin gizlilik problemlerinin olduğunu düşünmeye başladınız veya adı benzeyen diğer eklentiden de bahsediyor olabilirsiniz fakat her ikisinden de konu içerisinde bahsetmek istiyorum. Konuya giriş yapmadan önce de bu isimlendirmelerin, kullanıcılar için kafa karışıklığına yol açmaktan başka bir şey yapmadığını da belirtmek isterim.

Eğer Popup Blocker (strict) konusunda gizlilik problemleri olduğunu düşünüyorsanız, başka bir eklenti ile isim benzerliği olduğundan yola çıkarak endişelenmiş olabilirsiniz. Bahsi geçen Reddit gönderisi içerisinde de konu sahibi, hangi eklenti içerisinde gizlilik problemlerinin olduğu konusunda şüpheye düştüğünü belirtiyor. Açıklık getirmek gerekirse, Popup Blocker (strict) eklentisinin gizlilik politikası ile alaklı bir problem veya haber kaynağı bulamadım. Zaten gizlilik sözleşmelerinde de açık bir şekilde kullanıcı verisi toplamadıklarını belirtmektedirler.
1. Gizlilik Politikası (tüm uzantılar için)
• Bu uzantı herhangi bir kullanıcı verisi toplamaz.
• Bu uzantı herhangi bir uzak sunucuya herhangi bir veri senkronize etmez. Sadece yerel depolama kullanır (chrome.depolama.yerel veya pencere.localStorage).
• Bu uzantı kullanıcıyı izlemez.
* Bu uzantı, "Gizlilik Politikası (uzantı başına)" bölümünde belirtilmediği sürece herhangi bir uzak sunucu ile iletişim kurmaz)".
* Bu uzantının kullandığı izinler, SSS sayfasının "izinler açıklanmıştır" bölümünde açıklanmıştır.

2. Gizlilik Politikası (uzantı-başına)

2.1 VLC uzantısında açık

Bu uzantı, kullanıcının bir eyleminde VLC uygulamasına istediği bir veya daha fazla URL'yi gönderir. Bu, VLC uygulamasının medya içeriğini almak için uzak sunucuya bağlanması gerektiği anlamına gelir.

2.2 Virüs Denetleyicisi Uzantısını İndirin

VirusTotal için ücretsiz API anahtarınız seçenekler sayfasında ayarlanmışsa, bu uzantı indirilen dosyanın URL'sini aşağıdaki adrese gönderir: virustotal.com farklı antivirüs çözümlerine karşı kontrol etmek için, aksi takdirde, tüm bağlantılar basitçe göz ardı edilir. Kontrol edilmelerini atlamak için seçenekler sayfasına dosya taklidi ekleyebileceğinizi unutmayın.

2.3 Okuyucu Görünümü Uzantısı

Bu uzantı geçerli DOM ağacını kullanır ve herhangi bir dış kaynaktan hiçbir şey almaz. Sadece geçerli DOM declutters bunu. Hiçbir sunucu tarafı ile etkileşimi yoktur.

2.4 Otomatik Sekme Silme Uzantısı

Bu uzantı çevrimdışı çalışır. Hiçbir sunucu tarafı ile etkileşimi yoktur.

2.5 Proxy Switcher ve Yönetici Uzantısı

Bu uzantı, yalnızca tarayıcınızın proxy yapılandırmasını kullanıcı tercihine göre değiştirir. Hiçbir sunucu tarafı ile etkileşimi yoktur.

2.6 Json Beautifier & Editor Uzantısı

Bu uzantı her sayfaya bir JS kodu ekler ve sayfa mıme türü popüler JSON mıme formatlarından biriyle eşleşirse, arabirim yüklenir. JSON içeriği zaten mevcut olduğundan, sunucu tarafı getirme yoktur. Hiçbir sunucu tarafı ile etkileşimi yoktur.
Kaynak: Popup Blocker (strict) Gizlilik Politikası

Buradan yola çıkarak, eklentiyi kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca eklenti, Firefox Add-ons üzerinde de önerilenler kategorisi içerisinde bulunamktadır. Bunu da belirtmek istedim.

Eğer belirttiğim Reddit adresindeki konuda ismi geçen (bir kullanıcının isimleri karıştırmasından dolayı) Poper Blocker eklentisi ile karıştırdıysanız (isim benzerliğinden dolayı ben de karıştırmış olabilirim), Poper Blocker eklentisini kullanmayabilirsiniz. Çünkü sunmuş oldukları gizlilik politikası, bir önceki bahsettiğim eklentinin gizlilik politikası ile ters düşüyor. Bu durumda her kullanıcının kendince gizlilik politikalarına bakarak seçim yapması gerekiyor.

Bana soracak olursanız, Popup Blocker (strict) ekletisini kullanırdım. Gizlilik konusunda bir problemleri bulunmuyor ve kendileri hakkında da asılsız veya gerçek bir haber kaynağı da bulunmuyor.

Farklı bir öneri olarak, GitHub üzerinde AdGuard Team tarafından kullanıma sunulan popup engelleyicisini de kullanabilirsiniz. Bunun için AdGuard'ın Windows için sunulan uygulumasını indirebilirsiniz. Çünkü eklentiler vasıtasıyla indirmemiz gereken kullanıcı betik dosyası, hazır olarak kendi içerisinde eklenmiş olarak geliyor.

Windows için sunulan uygulamayı indirmek yerine, eklentiler vasıtasıyla da popup engelleyicisi için gereken kullanıcı betik dosyasını indirebilirsiniz. Chromium tabanlı bir tarayıcı kullandığınızdan, Violentmonkey veya Tampermonkey eklentileri ile işlemimizi halledebiliriz. Yalnız, bu iki eklentiden sadece birini indirmelisiniz. Aynı işleve sahip farklı eklentiler indirmemiz bir fayda sağlamayacaktır. Bunun için her iki eklenti konusunda da işlemleri göstermeye çalışacağım.



Violentmonkey içerisine AdGuard Popup Blocker kullanıcı betiğini eklemek için:

Tarayıcınıza Violentmonkey eklentisini ekleyiniz.

Violentmonkey eklentisini tarayıcınıza ekledikten sonra, GitHub üzerinde bulunan kullanıcı betik dosyasına (current release) tıklayınız. Tıkladığınızda, indirmiş olarak sayılırsınız.

Kullanıcı betik dosyasını indirdikten sonra Violentmonkey otomatik olarak karşınıza yükleme penceresini açacaktır. Ekran görüntüsünde de belirtildiği gibi "Yüklemeyi onayla" seçeneğine tıklamanız yeterlidir.

Violentmonkey.png


Kullanıcı betiği yükledikten sonra, kullanıcı betiğinin etkin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Violent Etkin.png




Tampermonkey içerisine AdGuard Popup Blocker kullanıcı betiğini eklemek için:

Tarayıcınıza Tampermonkey eklentisini ekleyiniz.

Tampermonkey eklentisini tarayıcınıza ekledikten sonra, GitHub üzerinde bulunan kullanıcı betik dosyasına (current release) tıklayınız. Tıkladığınızda, indirmiş olarak sayılırsınız.

Kullanıcı betik dosyasını indirdikten sonra Tampermonkey otomatik olarak karşınıza yükleme penceresini açacaktır. Ekran görüntüsünde de belirtildiği gibi "Yükle" seçeneğine tıklamanız yeterlidir.

AdGuard.png


Kullanıcı betiği yükledikten sonra, betiğin etkin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Etkin.png




Her iki eklentiden birisine (seçim yapmanızın ardından) betik dosyasını ekledikten sonra, yapmanız gereken bir işlem kalmamaktadır. Engelleyiciyi denemek için isterseniz, farklı sitelerde popup testi yapabilirsiniz. Farklı bir sorunuz bulunuyorsa da belirtmekten çekinmeyiniz. 🙂
 
Son düzenleme:
Testi yapabileceğim bir site önerebilir misiniz?
Anizm sitesinde açılır pencere vardı. Ben şimdilik Ublock Origin ile engelliyorum.

Screenshot_1.png


Ublock açılır pencere engelleme ayarı, site dışı tüm bağlantıları engelliyor. Yani tam bir açılır pencere engelleme aracı değil. Ama benim işimi görüyor. Neyse test etmek için dediğim siteye girebilirsin.
 
Testi yapabileceğim bir site önerebilir misiniz?
@26318'ın örnek vermiş olduğu site içerisinde ilk kullandığımda, sağ altta ayrı bir pencerede açılmış popup ile karşılaştım. Site içerisinde testi yapmadan önce, uBlock Origin'i ve Microsoft Edge içerisinde bulunan izleyici engelleme eklentisini devre dışı bıraktım. Site içerisinde tekrardan test yaptığımda, aynı popup ile karşılaşmadım. Büyük ihtimalle, kullanıcı betik dosyasının site içerisinde biraz uzun bir süre analiz yapması gerekiyor olabilir. Çünkü sonraki denemelerimde, aynı popup ile hiç karşılaşmadım.

Test yapmak için farklı internet sitelerine bakmaya karar verdim. Bunun için ilk olarak, Lifehacker sitesinde bulunan popup testi için bağlantı adresini denedim ama olumlu bir sonuç alamadım. Direkt olarak poker reklamının yapıldığı bir siteye yönlendirildim. Tabii yine bu testi yaparken, yukarıda da belirtmiş olduğum eklentileri devre dışı bıraktım.

Bu sonuçlara bakacak olursak, AdGuard Popup Blocker eklentisini pek yararlı bulamadım. Windows üzerinde sunulan AdGuard yazılımında durum nedir, hiç bilmiyorum. Hâlihazırda uBlock Origin kullandığımdan, kendi içerisinde bulunan popup engelleyicisini kullanıyorum. @26318'ın da dediği gibi bana da aynı şekilde yetiyor. Test yaptığım iki site içerisinde de başarılı bir sonuç aldım. Normalde de size bu yöntemi önerecektim ama konu içerisinde önerilmesini istemediğinizden, önermek istemedim.

Aslında, konu içerisinde bahsetmiş olduğum Popup Blocker (strict) eklentisi de gayet başarılı gözüküyor. Test yapmış olduğum iki site içerisinde de popup ögelerini engellemeyi başardı. Örnek olarak Lifehacker sitesinde bulunan engelleme işlemini de göstermek isterim. Popup engelleyici olarak, bu eklentiyi kullanmanızı öneririm.

Strict.png
 

Geri
Yukarı