Popüler inançlar ve ne oldukları

MScofield

Hectopat
Katılım
27 Nisan 2020
Mesajlar
2.333
Makaleler
7
Çözümler
64
Selamlar, bazı inançları ve ne olduklarını kısa kısa açıklayacağım.

1- Agnostisizm
Agnostisizm kendi içerisinde zayıf ve güçlü olarak ikiye ayrılır. Zayıf agnostikler Tanrının varlığının veya yokluğunun ileride bilinebileceğini savunur ama şu ana kadar bir kanıt olmadığını söyler. Zayıf agnostikler Tanrının varlığına da yokluğuna da şu anda eşit bakmaktadırlar. Güçlü agnostikler ise Tanrının hiçbir zaman kanıtlanamayacağını ve kanıtlanmadığını savunur. Çok kafa karıştırmadan anlatmak gerekirse bu yeterli olacaktır.

2- Panteizm
Panteizm her şeyin Tanrı olduğunu savunur. Örneğin sen, ben, diğerleri hepimiz Tanrının bir parçasıyız. Panteizme göre Tanrı ile evren aynıdır, evren Tanrıdır.

3- Deizm
Dinleri tamamen reddeden bir inançtır Deizm. Deizme göre bir Tanrı vardır ve bu Tanrıyı doğaya, evrene bakarak görebiliriz. Ama bu Tanrı kutsal kitaplarda geçen bir Tanrı değildir, bilinmeyen bir Tanrıdır. Deizm Tanrının evreni ve doğa yasalarını yarattığını, daha sonra kendi başına bıraktığını, yani karışmadığını savunur.

4- Teizm
Teizm bir Tanrı olduğunu ve bu Tanrının evrene karıştığını savunur. Örnek vermek gerekirse Müslümanlar da bir Teistlerdir. Politeizm ve Monoteizm gibi alt başlıkları da vardır. Politeizm birden fazla Tanrı'yı, Monoteizm tek Tanrı'yı savunur.

5- Ateizm
Ateizm Tanrıyı reddeden bir inançtır. Ateizm de kendi arasında birkaç alt başlığa ayrılır ama ben 2 tanesine değineceğim. İlki Pozitif Ateizm (Güçlü Ateizm), ikincisi Negatif Ateizm (Zayıf Ateizm). Pozitif ateizm Tanrı'nın kesinlikle olmadığını savunur, ihtimal bile vermez. Negatif Ateizm ise şu anlık reddeder ama kanıtlanırsa kabul edeceğini söyler.

Buraya kadar okuduysanız teşekkürler 😊 Bir daha yapacağım ve orada biraz daha bilinmeyen inançlara değineceğim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı