İnançlar ölüyor mu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Din sözlere dayanırken bilim ise kanıtlar ile açıklama yapar. Zaten bana sorarsanız yıldızlar ve gezegenleri incelemeye başlarsanız din denilen bir şey size saçmalık olarak gelir. Zira eskiden hapis ya da bir yönetim şekli yoktu insanları kontrol altıda tutmak için ondan büyük ve güçlü bir inanca ihtiyaçları vardı burada da dinler ortaya çıktı. Akıl hastaneleri denilen bir olay da yoktu en basitinden şöyle düşünün 10 tane deli bir yaratıcı gücü gördüğüne inansa sonrasında 100 kişilik bir köye bunu anlatsa o köyden kaç kişi inanmaz? Şimdi ise teknoloji oldukça gelişti her yerde kameralar var neden bir doğa üstü olay gözükmüyor? Tanrı gücünü mü kaybetti yoksa gücü sadece elmaya ya da havaya kendi ismini yazmaya mı yetiyor? Eskiden eş cinseller köyünü helak ederken savaşta kuşlar ile taşlar yağdırırken neden şimdi ise tecavüz edilen kadıları ya da çocukları koruyamıyor?
 
Yakın gelecekte değil ama bir gün illa ki dinlerin biteceğini düşünüyorum. Belki de gelişime engel olan en büyük etken dinlerdir. Çoğu kişi bana kızabilir ama bu bir gerçek. Örnek olarak ülkemizde din olmasa ve dine yapılan yatırımlar başka yerlere yapılsa çok daha farklı yerlere gelebilirdik. Birden fazla kitap okuyarak şu anki dünyayı dolu dolu yaşamak yerine, tek bir kitaba bağlı kalarak öteki dünyaya yatırım yapmayı seçenler var. İşte dinler bu yüzden gelişime engel ve düşünceleri köreltmeye yol açıyor (Genelleme yapmıyorum). Nasıl olsa gelip, geçici dünya diyerek birçok kişi ot gibi yaşıyor. Şükür etmesini yanlış anlayıp, oldukları yere çakılı kalıyorlar. Hele bir de dini kullanan ve işini iyi bilen kişiler olunca durum daha da vahim oluyor.

İnançlara saygım vardır. Bu yazdıklarım benim görüşüm. Yazdıklarım bütün dinler için. Yanlış anlaşılmak istemem. Ama söylediklerim de acı gerçekler.
 
Teknolojinin gelisimi cogu insanin gozunu actigi soyleniyor. Cunku bazi insanlar "inanc" kismini bilime dayiyor. Eger bu varsa tanri var olamaz gibisinden. Eger daha fazla gelismeye devam edersek benim fikrimce dinlerin soyu tamamiyla tukenmeye baslayacak. Cogunlukta olan dinlerin hepsi yikilacak. Dinler azinlikta kalacak, hatta belki dislanmaya bile baslanacak bir dine mensup olan insanlar.
Bilimin ve dinin yolu apayrı, ikisini aynı bulvarda değerlendirenler büyük hataya düşüyor ki ileride de bu düşünce çoğunluğa eşlik ederse dinlerin tarihte kalması durdurulamaz bir durumdur. Ayrıca, dinler bir kenara, dinlerden bağımsız bir Tanrı fikrinin insan aklından asla çıkmayacağını sanıyorum.

Kusura bakmayın, aklımın karışmasından ötürü konuyu farklı şekilde düşünüp mesajımı yazmıştım.
 
Kesinlikle katılıyorum. Aklımdaki bir şeyi sana sormak istiyorum. Burada bazı arkadaşlar 100-200 sene sonra dinlerin mit olacağını savunmuş, ben buna katılamıyorum. Nietzsche'nin büyük bir hayranıyım ve kendisi inançlılara olan olumsuz tepkileriyle bilinir çoğunlukla. Bu adam 120 sene öncesinin adamı ve hala daha okunan ve takip edilen fikirleri var. Teknolojiyi, bilimi ve gelişmeyi bir kenara bırakırsak bu adamın zamanında bitmediyse bu inançlı insanlar neden bundan 120 sene sonra bitsin ki? Bence inançlı ve inançsızlar hep vardı ve var olacak. Belki eskiden inançsızlar inanıyorum diye yalan söylemek zorunda bırakıldığı için günümüzde oranlar düşüyormuş gibi bir algı oluşuyordur, kim bilir. Kesin bir cevap olmadıkça kesin bir sonuç da olmayacak benim fikrim bu şekilde.
Bence tamamiyla bitmeyecek, azinlikta kalacaklar. Her zaman inananlar olacak. Hicbir fikir son bulamaz ve illaki onu hayatta tutacak en azindan bir kisi vardir.
 
Bence tamamiyla bitmeyecek, azinlikta kalacaklar. Her zaman inananlar olacak. Hicbir fikir son bulamaz ve illaki onu hayatta tutacak en azindan bir kisi vardir.
Güzel tespit.
Böyle bir şey olacaksa azınlıkta kalacak yerlerin gelişmiş medeniyetler içinde olmayacağı çok açık.
 
Bilim yaşadığı müddetçe inançlar gücünü kaybetmeye devam edecek. İnsan düşünebilen bir varlıktır. İslam'daki ilk emir ''Yaratan Rabbinin adıyla oku!" (Alak,1) ile başlar. Okudum ve kararımı verdim. “Türk Milletinin yürümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meş’ale müsbet ilimdir.”
 
Fazla bile yaşamadı mı?

Fazla yasamislar gibi duruyor ama dinlerin ciktiklari doneme bakarsak cogu cehalet donemlerinde cikti ve insanlar tutunacak "dal" gibi seyler ariyorlardi. Dini kitaplarda da zaten inanmayanlarin basina binbir turlu bela geldigi soyleniyor. Su anda bir din ortaya ciksa daha cikmadan bitirilir cunku teknolojinin cok gelistigi bir donemdeyiz. Insanlarin hepsi garip bir sekilde binlerce yil once yasanmis seylerin bir kitap uzerinden yasanmasina inaniyorlar ama tam olarak gercek mi degil mi bilemiyorlar. Inanmayip yanlis olmaktansa inanip yanlis olmayi tercih ederim diyorlar.
Bilimin ve dinin yolu apayrı, ikisini aynı bulvarda değerlendirenler büyük hataya düşüyor ki ileride de bu düşünce çoğunluğa eşlik ederse dinlerin tarihte kalması durdurulamaz bir durumdur. Ayrıca, dinler bir kenara, dinlerden bağımsız bir tanrı fikrinin insan aklından asla çıkmayacağını sanıyorum.

Kusura bakmayın, aklımın karışmasından ötürü konuyu farklı şekilde düşünüp mesajımı yazmıştım.

Kesinlikle katiliyorum. Inanc konulari uzerinde maalesef o kadar bilgimiz yok. Herkes oldukten sonra ne oldugunu bilmek istiyor. Herkes hayatlarinin bir anlami olup olmadigini merak ediyor. Cevap ariyoruz ama daha oraya varmadan bu cevaplari alamayacagiz. Ve bu cevaplari alan kisiler digerleri ile bu bilgiler paylasamayacak. En azindan simdilik.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı