Power Boost PSU OCCT test sonucu nasıldır?

Onur karataş

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar Power Boost 850 volt 80 Gold tam modül PSU kullanıyorum. 2 haftadır oyun oynarken ekran kartı 100 kullanımdan 5/10'lara düşmeye başladı ara sıra. Ekran kartım yeni 4070 Ti işlemcim R7 5800X. MSI Afterburner'da şunu fark ettim PSU'da güç düşüyor, işlemci hızı düşüyor, ekran kartı kullanımı düşüyor. PSU testi yaptım 280 volt ile 100 volt arası oynuyor. Normal mi? Test sonucundan çok bir şey anlamadım, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

IMG_0767.jpeg
IMG_0766.jpeg
IMG_0765.jpeg

İlk olarak volt değil watt değerleri onlar, onun haricinde bu testte düşen PSU değil kartlarının kullandığı değerlerdir. PSU testi yazmasının sebebi tüm bileşenlerine tam yük vererek sistemin kapanıp kapanmayacağını görmek. Bir üst mesajda arkadaşın dediği program ile voltaj değerlerinin olduğu ekranı gösterirsen daha net anlaşılır.

Şimdi ölçüp bunları aldım

Dosya Ekleri

• IMG_0773.jpeg
    IMG_0773.jpeg
    177,8 KB · Görüntüleme: 60
  • IMG_0772.jpeg
    IMG_0772.jpeg
    190,6 KB · Görüntüleme: 53
  • IMG_0771.jpeg
    IMG_0771.jpeg
    187,6 KB · Görüntüleme: 54
  • IMG_0770.jpeg
    IMG_0770.jpeg
    240,3 KB · Görüntüleme: 57
  • IMG_0769.jpeg
    IMG_0769.jpeg
    219 KB · Görüntüleme: 46
Voltaj değerlerinde herhangi anormallik görünmüyor.
Test yaparken çektin değil mi bu görüntüleri?

Edit: Diğer resimlerde gördüğüm kadarıyla sistem boştayken çekmişsin. Test esnasında çekip tekrar at ilgili SS'leri.

Sadece IMG_0771 alıntısında olan 12 volt 5 volt ve 3 volt kısımlarını gözlemlesen yeterli.
Yük altındayken gerçek değerin altına çok fazla inip inmediğine bak.

280 watta çıkınca ekran kartı PSU hemen 70 80 watt veriyor hemen düşüyor Uncharted 4'te hemen kasıyor anlık olarak yine düzeliyor.

Orası gayet normal hiç inip çıkmıyor peki bu wattı düşüren problem ne olabilir PSU normalse ekran kartı daha yeni FurMark testinde hiç problem yok neden yapabilir bu problemi.

Deniyorum sadece ekran kartına yük binince watta bir sıkıntı olmuyor FurMark testinde ama yanına bir de işlemcinin testini açtığım zaman işlemicide 100 ile çalışmaya başladığımda watt oynuyor 100 280 watt arası oynuyor FPS düşüp yükseliyor PSU da bir sıkıntı var bana kalsa. Hepsini aynı anda kaldırmamaya başladı hepsinin garantisi var.

Dosya Ekleri

• IMG_0774.jpeg
    IMG_0774.jpeg
    216 KB · Görüntüleme: 57
Son düzenleme:
Bir şekilde termal kısma yaşıyorsun. İşlemci ya da VRAM sıcaklığından olabilir. Attığın SS'de VRAM sıcaklığın çok yüksek gözüküyor. O anakartı bilmiyorum kaç derece çalışır eder emin değilim ancak benim maksimum 80 dereceyi görüyor. Muhtemelen soğutucusu yoktur, bilen arkadaşlar yorum yapacaktır.

Volt watt meselesini çok fazla karıştırıyorsun ve cümlelerin çok net anlaşılmıyor.
V harfi volt, W harfi watt'tır. BIOS ayarınızı default yaparak deneyin.
Hatalı hız aşırtmalar veya otomatik seçilen bazı voltaj ayarları sorun çıkarıyor olabilir.
XMP, EXPO vs artık BIOS ekranında ne diye geçiyorsa onu disable yaparak deneyin. En azından sorunun BIOS ile alakalı olmadığına emin olun.

Hocam ekran kartı 280 watt çekiyor FurMark testinde test bitene kadar 280'den aşağı hiç düşmüyor FurMark testinde işlemci kullanımı %10 geçmiyor ama işlemci kullanımı %100 yaptığım zaman bu sefer ekran kartı 280-100 watt arası çok oynamaya başlıyor sanki güç yetmiyor gibi yapıyor bu yaptığını oyunlarda yaptığı zaman FPS 160tan 10'lara düşüyor 1-2 saniye ekran kartı işlemci vs her şey güç çekemiyor ekran kartı ile işlemci kullanımı % 10'lara düşüyor anlık olarak darboğaz gibi ama değil.

Hocam ekran kartı 280 watt çekiyor FurMark testinde test bitene kadar 280'den aşağı hiç düşmüyor FurMark testinde işlemci kullanımı %10 geçmiyor ama işlemci kullanımı %100 yaptığım zaman bu sefer ekran kartı 280-100 watt arası çok oynamaya başlıyor sanki güç yetmiyor gibi yapıyor bu yaptığını oyunlarda yaptığı zaman FPS 160tan 10'lara düşüyor 1-2 saniye ekran kartı işlemci vs her şey güç çekemiyor ekran kartı ile işlemci kullanımı % 10'lara düşüyor anlık olarak darboğaz gibi ama değil.

Dostum zaten bir önceki mesajımda söyledim thermal throttling yani işlemci tarafında ısınmadan dolayı termal kısma yaşıyorsun. Zaten attığın resimlerde bu kısmanın "evet" olarak işaretlendiği görülebiliyor.

Yanlış yere takılıyorsun ekran kartının işlemcinin kaç watt çektiğini boş ver, watt her uygulamada kartın yoğunluğuna göre değişkendir onu boş ver, volt sabittir ve yüksek volt değeri ısıya daha fazla sebep olur. Ve sen de buna sebep olan sorunu çözmeye odaklanmalısın.

Öncelikle BIOS ayarını default yaptığını yazmadan konuya devam etmenin anlamı yok. Sorunu çözmen için stabil bir ayarının olması şart. BIOS resetle biraz dene eğer olmazsa yaptıklarını not edip tekrar yaz. Adım adım sırayla gidip sorunlu yeri keşfetmelisin. Aynı şeyleri yazarak çözüme kavuşamayız.

VRM mos diye bir şey var o 122 derece ye geldiğinde gücü kesmeye başlıyor bu anakart üzerinde VRAM miş araştırdığım kadarıyla ondan yapabilir mi bu termal kesintiyi?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı