PowerBoost Force Modeli Güç Kaynağı Analizi

Giriş

Herkese iyi sosyaller.

Bu konuda 1st Player DK13.0 modeli üzerinden PB Force modelinin analizini yapacağım. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu güç kaynakları madencilik için üretilmiştir. Bu yüzden bazı özelliklerin ön plana çıkması gerekiyor. Mesela verimlilik gibi. Nede olsa bir madencilik sisteminde aynı anda bir sürü ekran kartına yük bineceği için verimlilik çok daha fazla önem kazanıyor. Bir diğer unsursa güç kaynağının 12V kanalından tüm gücü verebilmesidir. Ancak hem bunlar olsun ama hesaplı da olsun derken kalite de bazen düşebiliyor.

Bildiğimiz gibi PowerBoost ve Everest gibi markalar kendi üretimi olmayan ürünlere etiket basarak kendi markaları adı altında satıyorlar. Yani ana ürünlerin dış ve iç yapısında herhangi bir değişiklik olmuyor. Bu sayede ana ürünlerin incelemelerine bakarak bu markaların ürünleri hakkında yorum yapabiliyoruz. Ancak PB Force serisini yakından inceleme imkanım olmadığı için burada biraz tahmini olarak konuşacağım.

Dış Yapı

Fandaki yaprak sayısı dışında dışında dışarıdan bakıldığında herhangi bir fark gözükmüyor. Fanların farklı olma olayını ben 1st Player markasının fason bir üretici olmamasına bağlıyorum. 1st Player aslında bu modeli üreten şirket olan Hell markasının alt şirketi gibi bir şey. Konuyu yazarken 7 yapraklı fana sahip modelini de buldum. Bu yüzden fanları da benzer alabiliriz. Çaktırmayın, iyi yırttık.😁😅


5.jpg



PowerBoost Force

force-goldpsu-02.jpg



force-goldpsu-01.jpg


1st Player DK13.0

1.jpg


2.jpg


İç Yapı


3.png

Gelelim iç yapıya. Gördüğünüz gibi ilk önce EMI Filter kısmı yer alıyor. EMI kısaca electromagnetic interference yani elektromanyetik parazit anlamına gelir. EMI Filter ise adından da anlaşılacağı gibi elektromanyetik parazitleri filtreliyor. Bu parazitin kaynağı bir çok şey olabilir.
Bir elektrikli cihazın içinde parazit, birbirine bağlı kablolamada akıma karşı olan empendansla üretilebilir. İletkenlerdeki voltaj farklılıkları tarafından da üretilebilir. EMI, güneş patlamaları, güç veya telefon hatları, cihazlar ve güç kabloları gibi kozmik enerji tarafından harici olarak üretilir. Elektromanyetik parazitin önemli bir kısmı, güç hatları boyunca üretilir ve güç hatları tarafından ekipmana taşınır. How does an EMI Filter work? | Astrodyne TDI
EMI Filter kısmını fazla uzatmayacağım çünkü amacım EMI hakkında makale yazmak değil. İsteyen süprizbozan içindeki linkten çeviri özelliğini kullanarak daha fazla bilgi alabilir. Ayrıca lise fiziği ile maalesef bir yere kadar götürebiliyorum.

Düzgün bir EMI filtresi için ikişer Y, X kapasitörleri ve bobinleri gerekir. Bunların yanında MOV(Metal Oxide Varistor) da gerekir. Ek olarak bir sigorta yer alır.
Yukarıdaki tanıma bakarsak bu güç kaynağında düzgün EMI filtrelemesi yapılmıyor desek yanılmış olmayız. Galiba girişe ayıp olmasın diye bir tane X kapasitörü koymuşlar.

6.jpg


Tabloda da görüldüğü gibi tamamen ChengX markasının CP ve SC kapasitörleri kullanılmış. Pek el üstünde tutulan bir marka değil. En azından bulk kapasitörler 105°C ve ömürleri 3000 saat olarak girilmiş. İkinci bölgede ise polimer kapasitörler de bir artı. İki tane 270µF bulk kapasitörü paralel bağlanarak toplam kapasitans 540µF'a çıkartılmış ancak Vietnamlı incelemeci bu değerin yetersiz olduğunu söylüyor. Ayrıca Intel'in belirlediği ATX gerekliliklerinden biri olan Hold-Up Time testinde yeterli süre boyunca açık kalamayacağını düşünüyor. 85OW'lık XPG Core Reactor'de 680µF'lık Nippon Chemi-Con KMZ serisi ve 1050W'lık Chieftronic PowerPlay'de ise paralel bağlı 680µF ve 560µF (toplam 1240µF) Nichicon GG kapasitörler kullanılmış. Bunlara kıyasla 1300W'lık bir güç kaynağı için 540µF cidden düşük bir değer.

8.jpg


Devre denetleyicisi olarak (IC supervisor) Sitronix ST9S313C-SAG (OVP - UVP - SCP) kullanılmış. Korumalara gelirsek Intel ATX 12V 2.4 gereksinimleri için OVP (Over Voltage Protection), SCP (Short Circuit Protection), OCP (Over Current Protection) korumalarının gerekli olduğunu söylüyor. Inrush Current Protection (ani akım koruması) NTC termistörü ve röle ile sağlanıyor mesela ve bu güç kaynağında bulunuyor. (1) OCP konusuna gelirsek hem var hem yok. Eğer güç kaynakları hakkında az buz bir şeyler biliyorsanız önceki resimlerde DC-DC çeviricileri görmüşsünüzdür. Bu devreler üzerinde de 3.3V ve 5V için OCP denetlemesi de var.

9.jpg



Diğer elemanlar hakkında fazla bir yorum yapmayacağım çünkü sadece bu budur demekten fazla olmayacak. O yüzden bu konuyu okuyup daha fazla bilgi alabilirsiniz.



Test


1 - Voltaj Düzenlemesi


11.png


3.3V - 5V ve 5VSB kanallarının voltaj düzenlemesi güzel. 12V kanalı biraz şansını zorlamış ama 11.4V altına düşmemiş. -12V kanalı düşük yüklerde kötü değerlere sahip gibi görünüyor ama -12V yani. Neden böyle söylediğimizi sorarsanız -12V kanalı tedavülden kalkalı bayağı olmuş. Yani bulunması zorunlu değil. Bazen geriye dönük uyumluluk için konabiliyor. Ayrıca -12V kanalının aralığı %10 sapması ATX 12V 2.4 için uygun görülmüş.

2020-01-25-image-2-p_1.jpg


12.png




2 - Verimlilik


13.png

Gayet güzel bir verimliliğe sahip. 80+ Gold sertifikası verimlilik değerlerini karşılıyor.



3 - Voltaj Dalgalanması

Ripple değerinin fazla olması genellikle iki önemli sonuca neden olur. Birincisi stabil olmayan hız aşırtma ikincisi ise güç kaynağı içindeki parçaların ömrünün kısalmasına. Bugün baktığımız zaman bilgisayar parçaları otomatik hız aşırtma ile geliyorlar. Yani o yüzden benim hız aşırtma ile işim olmaz deme. İşlemci alıyorsun turbo frekansa otomatik hız aşırtma ile çıkıyorsun. Ekran kartı alıyorsun bir temel frekansı var bir de arttırılmış frekansı var. RAM alıyorsun yine aynı şekilde XMP'yi açıp kullanıyorsun.

Gelelim güç kaynağı içindeki parçaların ömrüne. Voltaj dalgalanmasının fazla olması güç kaynagının içindeki bazı parçaların fazla ısınmasına neden olur. Bu ise parçaların ömrünün azalmasına yol açar.

Aşağıdaki tabloda ATX12V gereksinimlerinin maksimum voltaj değerleri verilmiş. (2) Profesyonel bir incelemeci olan Aris iyi bir bir güç kaynağı için 12V kanalının 40 mV'tan daha düşük olması gerektiğini söylüyor.

14.png



--------------------------------

%10

15.png



%20

16.png




%50

17.png




%80

18.png



%100

19.png



CL12 - (Cross-Load)(Çapraz Yük)

20.png


Sonuçlar hakkında fazla konuşmaya gerek yok. Tek kelime ile berbat.


4 - Bekleme Süresi

PSU'lar hakkında bir yazı daha:)
Hold-up süresi basitçe PSU'muz şebeke elektriğinden kesildikten sonra çalışabileceği süredir. Tam yükteyken ölçülür diyebiliriz. PSU'lardaki ana kapasitörler buna olanak sağlar. ATX standartlarına göre 17ms boyunca tam yükte standartlar dışına çıkmadan çalışması gerekir. Voltaj standart dışına çıkmadan en az 1ms önce PWR_OK sinyali kapanır ve PSU'nun korumalarının devreye girmesi gerekir ve girince Latch moduna girer PSU. Sorun ise bazı PSU'ların bu sinyali geç vermesi, ki bu da parçalara yanlış voltaj gittiği için sıkıntı demek. Peki o kapasitördeki güç bitince ne oluyor? Sistem yeniden başlıyor ve Power good sinyalleri gidip geliyor. Ardından PS_ON girişi kullanılıyor. PWR_OK pini sadece AC güç girişi olmadığında düşer.
Kaynak: Hold-up time explained

23.png

İç yapı incelemesinde daha önce söylenildiği gibi bu testte güç kaynağının başarısız olması bekleniyor kapasitör seçiminden dolayı.

21.png


22.png

PWR_Ok sinyali 12.2 ms sonra kayboldu. Diğeri ise 5.8 ms sonra. ATX standartlarını karşılayamadı bu testte güç kaynağı.


Bu konuyu PB Force serisi için kaynak oluşturmak için açtım. Bazı yerlerde sıkıntılar olmuş olabilir. Kesinlikle uzak durulması gereken bir güç kaynağı. Zaten madencilik için üretilmiş bir güç kaynağı ama yeni seri ekran kartlarıyla birlikte güç tüketimi de artmaya başladı. İnsanlar acaba 1000W'lık modelini alsam mı diye düşünebiliyorlar. Ayrıca madencilik için de tercih etmeyin. Güç kaynağı EPS12V uyumlu olarak sertifika alınmış ama pek bir fark yok gibi ATX12V ile.

Neyse buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler ve kalın sağlıcakla. Eklemek istediğiniz bir şey okumaktan memnuniyet duyarım.


Kaynak: REVIEW - 1st Player DK13.0 (1300W)
(1) Kolink Enclave 80 Plus Gold 700W PSU Review - KitGuru
(2) Corsair CX750F RGB 750 W Review
 

Dosya Ekleri

  • 14.png
    14.png
    8,2 KB · Görüntüleme: 51
Son düzenleyen: Moderatör:
Bir sorum olacak hocam. İki ürünün aynı iç yapıya sahip olduğu bilgisine nereden ulaşıyorsunuz? Orionpsudb var ama siteye girilmiyor bile, Realhardtechx'te de bulamıyorum.

Konuyla ilgilenen pek fazla kullanıcı yok da, en azından mesajımla da üste çıkmış olur.
Neden beğeni geç gelmiş göründü acaba?
 
Son düzenleme:
Orionpsudb var ama siteye girilmiyor bile.
Orası bayağı bir süredir kapalı. Yaklaşık 7 aydır. Twitter hesaplarından alakasız şeyler paylaşılmaya başlanmış 18 Nisan'dan itibaren. Onların verilerini kopyalayan bir site varsa ancak öyle. Bunun gibi mesela:
Ben Corsair'in veritabanını kopyalamıştım güç bela. Tarayıcıdan daha önce girdiğim için bir yerlerde kamış sayfa.

corsair 2.png
İki ürünün aynı iç yapıya sahip olduğu bilgisine nereden ulaşıyorsunuz?
Biraz örnekler üzerinden gideyim. Mesela Corsair VS turuncu ile Sharkoon SHP V2 ile aynı iç yapıya sahip. Ancak SHP V2'nin içini açmadan bunu anlamak zor. Petek kısımlarından falanda bir şey anlaşılmıyor. Ayrıca profesyonel incelemeciler bunu belirtiyor zaman zaman. Atıyorum OCZ'nin bir güç kaynağı incelemesinde High Power'ın Element H12S platformunu kullanıyor diyor. Başka bir örnek ise Zalman'ın MegaMax serisi.

Benim konuma gelecek olursam markanın PowerBoost olması işi biraz kolaylaştırıyor. Ayrıca Force serisindeki hava kanalları diğer güç kaynaklarına göre farklı. Bal peteği tasarımını kullanmıyor. Dış yapı tamamen aynı. Dışarıdan bakıldığı zaman ise iç kısımda bazı yerlerin tıpa tıp aynı olduğu görünüyor. Yani ben bir kaynakta PowerBoost Force serisi, 1st Player DK13.0 ile aynı platformu kullanıyor diye bir şey okumadım. İlk önce Plug Load Solutions'taki 1000W ve 1200W'lık Gold sertifikaya sahip güç kaynaklarını araştırmakla başladım. Elbette tam uyuşan bir model bulamadım. Daha sonra ise bu model belki olabilir dedirtti ve aramaya başladım.

ce0pvOkZnUEk.jpg

Daha sonra bir satıcı buldum ama benzemiyordu. Ben de aynı satıcıdaki diğer 1000W ve üstü ürünleri aramaya başladım. Belki burada satışta olabilir diye.


Fotoğraflarına bakınca dış yapısı direkt olarak benziyor diye 1st Player DK 13.0'ı incelemeye başladım.

En son ise iç yapısında da benzerlikler olunca konu açma gereği duydum.



2018011815512514183.jpg
 
Kandes sen dakika da yaptın bunu?
Ne demek istediğinizi anlamadım? Gerçi mesajınız da silinmiş. Neden silindi onu hiç anlamadım.
PWR_Ok sinyali erken kaybolursa ne gibi sonuçlar ortaya çıkabilir ki?
PWR_OK sinyali 5V kanalı üzerinden üretilip anakarttaki işlemci zamanlayıcı yongasına taşınıyor. Bu yonga ise işlemcideki sıfırlama hattını kontrol ediyor. Anin güç kesintilerinde bu süre düşük olursa bilgisayarın sıfırlanması ile alakalı sorun oluşabilir.
 
PWR_OK sinyali 5V kanalı üzerinden üretilip anakarttaki işlemci zamanlayıcı yongasına taşınıyor. Bu yonga ise işlemcideki sıfırlama hattını kontrol ediyor. Anin güç kesintilerinde bu süre düşük olursa bilgisayarın sıfırlanması ile alakalı sorun oluşabilir.

Peki delay süresi ne kadar olmalı?

Ne kadar düşükse o kadar iyi mi?
 
Tabloda gösteriyor. 1ms'den büyük olması lazım. Bu güç kaynağı birinci şartı sağlamadığı için ATX standartlarının dışında değerlendirildi. Onu da not düşeyim.

1606324239724.png


Bu PSU High Power 750W Gold'un etiket basılmış hâli.

Bir tık daha kötü muhtemelen.

15 ms sizce kötü mü?

Ayrıca anladığım kadarıyla delay ne kadar yüksek ise o kadar iyi?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı