Programlamaya Nasıl Başlanır?

Dediğin şey çok saçma. Sen İngilizceyi ilk başta nasıl öğrendin? Turistlerle sohbet ederek mi? İlk önce İngilizceyi öğrenirsin, sonra sohbet edecek duruma gelince ufak ufak sohbet edersin. Yazılım da böyledir. Önce dili öğrenirsin, sonra ufak ufak yazılıma, yazmaya başlarsın.

Bir suru sey yazdim, hangisi sacma?
Yabanci dil ogrenmek ile, programlama dili ogrenmek ayni sey degil, aralarinda cok buyuk farklar var. Programlama tektir, bir defa ogrenirsin. Programlama dili bunu ifade eden syntax'tir yalnizca. Kaldi ki programlamayi ogrenmek icin bilgisayar bile sart degil. Ilk programmer kim diye bakarsan bilgisayarlardan onceki kimselere ulasirsin. Cunku programlama algoritmadir; algoritma da matematiktir. Insanin once bu dusunce bicimini kavramasi gerekir. O sebeple ilk once hangi dille basladiginin cidden uzun vadede hic bir anlami yok. Sonra istedigini istedigin zaman ogrenirsin. Sen Arapca ogrendigin zaman Flemenkce'de ogrenmis oluyor musun? Hayir. Ama C++ ogrenince Java da ogrenmis olursun. Cok alakasiz bir yerden, yanlis yaklasiyorsun.

Herkes farklıdır. Bu arkadaşımız liseye yeni geçen birisi olarak öneri istiyor, bir başkası 30 yaşına gelmiş hobi olarak öğrenmek istiyor mesela diyelim ki. İkisine aynı tavsiyeleri veremezssin. Biri daha çok genç okuyor, hem okulu için hem yazılım için tavsiye vermen gerekiyor ki üniversite için işi kolaylaşsın. Öyle değil mi?

Iste bu yuzden, mesajimin ilk cumlesini yeniden okuyabilirsin. Ben de bunu anlatiyorum.

Programlamaya baslamanin herkes icin tek bir yolu yok. Yapacagin ise gore ve ne kadar profesyonel yapmak istedigine gore degismekle birlikte

Senin verdigin tavsiye, kendine bir dil sec ve o dili ogrenmeye odaklan seklinde.

Öncelikle kendine bir kodlama dili seç (c# c++ java vb...). Daha sonra o dili öğrenmeye odaklan.

Bir kere kodlama dili diye bir sey yok. Programlama ve kodlama farkli iki konsept. Ikincisi, programlama, dil ogrenilerek ogrenilmez. Bir programlama dilinin sana sundugu API'lerin yalnizca %10 luk bolumunu bilerek cok ileri duzeyde programlama ogrenebilirsin ancak dilin yalnizca %10 unu ogrenmis olursun. Cok iyi python bildigini iddia eden adama "Ekrana 1 milyon tane asal sayi yazdir" desem yazamayabilir. Cok az python bilen fakat iyi programlama bilen adam bunu 5 dk icinde yazar. Cunku mesele dili ogrenmek degil, programlamayi ogrenmek. Konuyu acan da "programlamaya nasil baslayabilirim" diye sormus.

Universitede hic Programlama dersi aldin mi bilmiyorum ama, bunu ogretirken kimse sana "bir kodlama dili secim ona odaklan" gibi tavsiye vermez. Veri yapilari, algoritmalar gibi iki konsepti, bir programlama dili araciligiyla ogretmeye calisirlar. Cunku dil aractir.
 
İleride üniversitede istediğin bölümü kazanırsan sınavlarda falan zorlanmaman için, yani geleceğin için Phyton, MySQL, C# bu üçünü yalayıp yutman lazım. Veri tabanı adı altında SQL dili sıkıcı gelebilir fakat ben kullanmasamda zorla öğrendik yani her yerde çıkıyor enteresan bir dil.

Önünde 4 sene olduğunu düşünürsek bu saydığım dillerden Phyton ve SQL'e 1 sene, C#'a da 1 sene ayırdın 2 senen bunlarla geçti. Lise 3'e geldin bu üçüyle uygulamalar yapıp pişeceksin iyice yalayıp yuttun her şeyi ezberledin artık Java öğrenme vaktin gelmiş demektir. Android için son seneni de Java öğrenmeye adayacaksın Lise bitecek üniversiteye başlayacaksın zaten sana öğretilen dilleri bildiğin için sen burada ne yapmak istiyorsan o yönde çalışacaksın. Sınavların 100 olacak zaten.
Phyton için bulunmaz bir nimet buradan çalışabilirsin. Videolu kaynaklara taş çıkarır bir site.
 
@bitwise Ben senin dediklerine ters ne söyledim? Çocuk liseye yeni geçiyor, bırak şimdi matematiği algoritmayı. Ben dedim ki dilleri araştır, öğren, öğrendikçe bir başkasına geç. Bunu neden söyledim? şimdiden alt yapısı oluşsun ki ileride dediğin kadar detaylı bir şekilde programlamayı öğrenebilsin. Sen şimdiden üniversitede öğretildiği gibi öğrenebileceğine inanıyor musun gerçekten?
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı