ProtonVPN Free plan ile sürekli VPN bağlı kalmak Online hesaplar için sorun yaratır mı?

Google'da satmayacaktı şimdi her bilgimizi satıyorlar. Sence adam sana niye paralı yaptığı hizmeti bedava kullandırıyor. Adamın aylık gideri var o sunucular için ama adam para istemiyor ne kadar iyi bir şirket değil mi? Privacy Policy satmıyoruz desede hiç kimse sana aylık gideri olan bir ürünü bedavaya kullandırmaz bilgilerini satacak ki para kazansın.

Google her zaman satıyordu. Gizlilik sözleşmelerinde de bunu belirtiyor. WhatsApp, Facebook hepsi bilgileri alıyor ve reklam ile paraya çeviriyor. ProtonVPN'in de dediği gibi "Her ücretsiz yazılım da ücret sizsinizdir" sözü çok doğru. ProtonVPN gizlilik sözleşmelerinde herhangi bir 3.şahıs ile reklam amaçlı bir paylaşım yaptığına dair bir açıklaması yok. Eğer gizlilik sözleşmelerine aykırı iş yapıyorlarsa da Facebook gibi tazminat davası açılıp şirketleri Zarar'a uğrayınca görürüz.

Not: Hiçbir VPN uygulaması anonimlik sağlamaz ve bunu her kullanan zaten biliyordur. Her VPN şirketi bunu gizlilik sözleşmelerinde yazar. Log tutmadığını söyleyebilirler ama her zaman IP adresi vb. metadataları almak zorundalar çünkü herhangi illegal durumunda gerekli uzmanlara bildirirler.

O yüzden anonim olmak ile gizliliği korumayı karıştırmayınız.

@kkank Evet, çoğu VPN çevrimiçi log tutmuyoruz diyor ama IP adresi gibi bilgiler tutulur. Ben zaten konuyu bunun için açmadım, konu saptı ama yine de söyleyeyim dedim.

Proton VPN düşük özellikli ücretsiz üyelik satmıyor. Sadece sınırlı ülke ve P2P, Ikev2 bağlantı sağlıyor. Tabii ki daha güvenilir olması için ücretli versiyonlar tercih edilmeli ama Türkiye için aşırı pahalı geliyor. O yüzden ücretsiz bir VPN kullanacaksam ProtonVPN güvenilir geldi. TCP protokolünü kullandığımda da internet hızım düşmediği ve encrypted protokollerini gördükten sonra bayağı bir güvenim arttı. Tabii daha detaylı ve ayrıntılı bir araştırma yapmaya da devam edeceğim. Sonuçta gizliliğimi korumak için Online hesaplarımın güvenliğinden olmak istemiyorum.

Az evvel soracaktım unuttum; online hesapların güvenliği derken neyi kastediyorsunuz? Çalınmayı, şifre sızmasını vs benzer durumlar için güvenlik ise konu pass uygulamaları daha çok işe yarar bu konuda

Az evvel soracaktım unuttum; Online hesapların güvenliği derken neyi kastediyorsunuz? Çalınmayı, şifre sızmasını vs benzer durumlar için güvenlik ise konu Pass uygulamaları daha çok işe yarar bu konuda

ProtonVPN kullanırken Online hesaplar UDP ile bağlantı sağlarken çalınma olasılığı olduğunu biliyordum. Bilmiyorum doğru mu ama TCP bağlantı ile bağlantı yapmayı başardım ve artık TCP ile Spotify gibi accountlarım ProtonVPN kullanırken çalınma ihtimalini öğrenmek ve alınabilecek önlemleri sormak istedim.

Son düzenleme:
Bildiğim kadarıyla iki protokol arasında pek güvenlik farkı yok. Çalışma prensipleri farklı. Ayrıca VPN bu bağlantı tipleriyle beraber içeriği aes 256 ile şifreliyor artık. VPN üzerine pass uygulamaları ile tahmin edilemez şifreler oluşturup (1password, nordpass (kullanım kolaylığı ve fiyatı sebebiyle kullanıyorum ayrıca ekstra özellikleri ile neredeyse eksiksiz tavsiye ederim), bitwarden (ücretsiz çoklu cihaz seçeneği sebebiyle arkadaşım kullanıyor güzel duruyor). Ve tabii mevcut hesap güvenliğinde son çözüm 2 Faktör ayarlamaları. Onun içinde Microsoft ve Authy son derece başarılı...

Bildiğim kadarıyla iki protokol arasında pek güvenlik farkı yok. Çalışma prensipleri farklı. Ayrıca VPN bu bağlantı tipleriyle beraber içeriği aes 256 ile şifreliyor artık. VPN üzerine Pass uygulamaları ile tahmin edilemez şifreler oluşturup (1password, nordpass (kullanım kolaylığı ve fiyatı sebebiyle kullanıyorum ayrıca ekstra özellikleri ile neredeyse eksiksiz tavsiye ederim), bitwarden (ücretsiz çoklu cihaz seçeneği sebebiyle arkadaşım kullanıyor güzel duruyor). Ve tabii mevcut hesap güvenliğinde son çözüm 2 Faktör ayarlamaları. Onun içinde Microsoft ve Authy son derece başarılı...

Ben Online olmayan kepassxc kullanıyorum. Parolalarım Online bir ortam yerine bilgisayarımda AES-256 ile şifrelenerek saklanıyor. Evet bir miktar USB üzerinde yedeklemem gerekiyor çünkü kaybedersem tüm şifrelerim uçar ama diğer bitwarden vb. uygulamalar gibi Online olmadığı için AES-256 kırılmadan önce şifrelerimi kıramayacaklardır diye düşünüyorum. Belki edward snowden başarabilir ama onunda gibi insanların benim şifrelerim ile uğraşacağını düşünmüyorum.

2FA olarak open Source andOTP kullanıyorum ama daha maillerimi eklemedim. QR kod olmayanları eklemekte zorlanıyorum. Neler yazılması gerektiğini bulamadığım için :). Bakalım eğer tam anlamıyla öğrenebilirsem gizliliğe önem veren bir 2FA uygulamayı da edinmiş olacağım.

TCP ile UDP arasında çok büyük bir güvenlik farkı var. Onu araştırmanı öneririm. Network dersinde bunu öğrenmiştik. UDP herhangi bir el sıkışması yapmadan tüm her şeyi iletmeye ve nereye gittiğine bakmayan bir protokol diye hatırlıyorum. TCP ise kime gittiğine bakan ve gidip gitmediğini 3 kez kontrol eden bir protokol. Bunların yanında şimdi yeni bir protokol daha oluşturulmuş ve TCP gibi 3 kez yapmak yerine 1 kez el sıkışarak güvenlikten ödün vermeden çok hızlı bir şekilde geçekleştiriyor ama uygulamalarda kullanılmasına daha vakti var diye duydum.

Senin de dediğin gibi proton VPN de AES-256 ile şifreleme yapıyor ama ben genel olarak indirme yaptığım Spotify hesabım çalınırsa kredi kartım da çalınacağı için endişeleniyorum. Aynı zamanda sürekli kullanmak istediğim için de e-mail vb. uygulamalara şifre yazarken vb. herhangi bir problem olabilir mi acaba diye paronayaklaşmaya başladım. NSA de olan veya büyük hacker GRUB'ları eğer uğraşırlarsa belki erişebilirler ama benim kıytırık Spotify hesabımla neden uğraşsınlar :).

Benimle uğraşabilecek kişi sanırım sadece bu işlere yeni başlayan olur ve bence istediğim kadar ProtonVPN Free TCP protokolü ile kullansam hesaplarımı bulamazlar?

Ben Online olmayan kepassxc kullanıyorum. Parolalarım Online bir ortam yerine bilgisayarımda AES-256 ile şifrelenerek saklanıyor. Evet bir miktar USB üzerinde yedeklemem gerekiyor çünkü kaybedersem tüm şifrelerim uçar ama diğer bitwarden vb. uygulamalar gibi Online olmadığı için AES-256 kırılmadan önce şifrelerimi kıramayacaklardır diye düşünüyorum. Belki edward snowden başarabilir ama onunda gibi insanların benim şifrelerim ile uğraşacağını düşünmüyorum.

2FA olarak open Source andOTP kullanıyorum ama daha maillerimi eklemedim. QR kod olmayanları eklemekte zorlanıyorum. Neler yazılması gerektiğini bulamadığım için :). Bakalım eğer tam anlamıyla öğrenebilirsem gizliliğe önem veren bir 2FA uygulamayı da edinmiş olacağım.

TCP ile UDP arasında çok büyük bir güvenlik farkı var. Onu araştırmanı öneririm. Network dersinde bunu öğrenmiştik. UDP herhangi bir el sıkışması yapmadan tüm her şeyi iletmeye ve nereye gittiğine bakmayan bir protokol diye hatırlıyorum. TCP ise kime gittiğine bakan ve gidip gitmediğini 3 kez kontrol eden bir protokol. Bunların yanında şimdi yeni bir protokol daha oluşturulmuş ve TCP gibi 3 kez yapmak yerine 1 kez el sıkışarak güvenlikten ödün vermeden çok hızlı bir şekilde geçekleştiriyor ama uygulamalarda kullanılmasına daha vakti var diye duydum.

Senin de dediğin gibi proton VPN de AES-256 ile şifreleme yapıyor ama ben genel olarak indirme yaptığım Spotify hesabım çalınırsa kredi kartım da çalınacağı için endişeleniyorum. Aynı zamanda sürekli kullanmak istediğim için de e-mail vb. uygulamalara şifre yazarken vb. herhangi bir problem olabilir mi acaba diye paronayaklaşmaya başladım. NSA de olan veya büyük hacker GRUB'ları eğer uğraşırlarsa belki erişebilirler ama benim kıytırık Spotify hesabımla neden uğraşsınlar :).

Benimle uğraşabilecek kişi sanırım sadece bu işlere yeni başlayan olur ve bence istediğim kadar ProtonVPN Free TCP protokolü ile kullansam hesaplarımı bulamazlar?
Kesinlikle haklısın UDP-TCP farkının da bu yazdığın şey diye biliyorum. İçeriği korumaya yönelik bir fark var mı diye bakacağım tekrar. Yani mitm ataklarda ikisininde yapabileceği birşey yok sanırım. ISS'ler tarafından da standart kullanılan UDP diye biliyorum ve ben hayatımda kimsenin sıkıntı yaşadığını duymadım. VPN dışında TCP bağlantı kurmanın yolu var mı ona da bakayım. Sonuçta 20-30 MBit paketlerde anlaşılmayacak bir hız farkı olacaktır o da önemli değil.

Binali Yıldırım'a dönmek istemiyorum ama kurcaladıkça tabii kafayı kıracaksın. Kredi kartı için Sanal kart kullanabilirsin. Çalınsa bile 50-100liradan fazla alamaz olurlar.

Onun haricinde bir şey unutulmamalı tabii, devlet güvenliklerini aşan adamları bile tespit ediyorlar. Yani bu seviye adamların yaptığı hangi hatayı biz yapmayabiliriz.

Bunların dışında bilgisi olan paylaşabilirse ne yapılabilir hepimiz öğrenelim.

Kesinlikle haklısın UDP-TCP farkının da bu yazdığın şey diye biliyorum. İçeriği korumaya yönelik bir fark var mı diye bakacağım tekrar. Yani mitm ataklarda ikisinin de yapabileceği bir şey yok sanırım. ISS'ler tarafından da standart kullanılan UDP diye biliyorum ve ben hayatımda kimsenin sıkıntı yaşadığını duymadım. VPN dışında TCP bağlantı kurmanın yolu var mı ona da bakayım. Sonuçta 20-30 Mbit paketlerde anlaşılmayacak bir hız farkı olacaktır o da önemli değil.

Binali Yıldırım'a dönmek istemiyorum ama kurcaladıkça tabii kafayı kıracaksın. Kredi kartı için Sanal kart kullanabilirsin. Çalınsa bile 50-100liradan fazla alamaz olurlar.

Onun haricinde bir şey unutulmamalı tabii, devlet güvenliklerini aşan adamları bile tespit ediyorlar. Yani bu seviye adamların yaptığı hangi hatayı biz yapmayabiliriz.

Bunların dışında bilgisi olan paylaşabilirse ne yapılabilir hepimiz öğrenelim.

ISS ile ilgili değil aslında UDP/TCP. Genel olarak ağ protokolleri diyebiliriz. Bu katmanlar sayesinde sunuculardan indirme ve upload yapıyoruz. Mesela oyunlar da 1ms bile çok değerli olduğu için UDP kullanılıyor çünkü herhangi bir paket gelmesede çok önemli değil ama VPN işin içine girince kafam karışıyor.

ProtonVPN ile hızlı olması için UDP öneriliyor. TCP de güvenliği yüksek ve hız konusunda düşük olduğu söyleniyor. Açıkçası ben artık UDP kullanmam çünkü Online hesaplarım ve gizliliğim için bu riski alamam. TCP kullanıyorum ama ProtonVPN alternatif ağlar kullandığını yazmış ve bununla birlikte datalarımız yetkileri olmayan ağlardan geçiş sağlıyormuş. Bundan dolayı da "IP adresleriniz açığa çıkabilir" diyor. Android de rahatlıkla kapatabildim ama Linux da herhangi bir ayar yapamadım. Bu konu hakkında destek ekiplerine mail attım bakalım ne diyecekler.
Değerler:
16Mbps internet ile UDP: 10Mbps TCP: 4-6Mbps alıyorum. Mobil internetim ile TCP: 30Mbps. Keşke UDP'ye benzer güvenilir bir protokol olsa :(.
Bir kişi UDP ile TCP arasında herhangi bir güvenlik farkı oluşturmayacağını söylüyor ama ne kadar doğru sayabilirim bilemedim.
Proton VPN de şöyle demiş:
"Hello Jason, this article sums up everything that there is in differences of these two, but since you are aiming at anonymity, we would suggest to o with TCP – as its more stable than UDP, but the fact is, that they provide equality the same encryption and connection security, thats why its better to go with more stable one."

Son düzenleme:
Göz atabilirsiniz:

Göz atabilirsiniz:

Ben tamamen VPN kullanmak istediğim için bu bana yeterli olmaz çünkü 15GB'tan sonra ücret alıyor veya VPN bağlantısını kesiyordur.

Ben tamamen VPN kullanmak istediğim için bu bana yeterli olmaz çünkü 15GB'tan sonra ücret alıyor veya VPN bağlantısını kesiyordur.
Neden sürekli VPN kullanıyorsunuz?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı