Psikolojik ilaçlar işe yarıyor mu?

Bu tür ilaçların çok faydalı olduğunu düşünmüyorum. Geçiçi bir rahatlatma yaratıp etkisi geçince de eski duruma geri dönüyor insanlar. Adam akıllı bir uzmana görünüp şayet ihtiyaç varsa ona göre alınmalı. Bilinçsiz kullanılırsa ilk alınan doz bile belli süre sonra yetmeyebilir. Bağımlılık yapabilir böyle ilaçlar.
 
Tıbbi ve hassas bir konuda net yargılarla konuşacak bir birikimim yok ancak gözlemlediğim şeyler var. Depresif ruh halinin dizginlenmesine neden olan o etken madde ya da hormon her neyse; iki önemli yan etkiye sahip olabiliyor.
1. Gamsızlık, kaygısızlık.
2. Karakter değişimi (sevgi böceği olması)
Basit olmadığını düşündüğüm 2 yan etki bunlar. 3 metre uzağındaki TV'yi açıp izlemek yerine duvara bakıp zaman geçirebilmesi. Asla "aşkım, bi'tanem, güzelim" demeyeceği kişilerle bıcık bıcık iletişim süreçleri yaşaması. Sorumluğundaki işlerin aksamasının kaygı yaratmaması. Çok geniş bir ifadeyle karakterin kısmen bozulması.
Getirisinin yanında olası götürülerinin de olduğunu düşünüyorum. Bütün bunlara değer mi değmez mi hekimle paylaşılmalı. Olayda bir hekim yoksa kesinlikle uzak durulmalı bu ilaçlardan.
Bununla ilgili birçok video izledim. Psikolog, psikiyatrist falan. Şey diyorlar. Beyindeki kimya ile alakalı. Beyin bazen bunu düzgün yapamaz ilaçlarda bunu düzenler. Yan etkisi ise katlanılabilir bence çünkü şu anki ruh hali daha berbat olan insanın başka çaresi yok gibi.
 
Evet, etkililer. Bu ilaçlar plasebo gibi şeyler değiller. Ciddi farmakolojik etkileri var. Kendi içerisinde bir sürü gruba ayrılırlar ve hepsinin etkisi, etki süreleri, tedaviye yanıt süreleri birbirinden farklı.
 

Geri
Yukarı