PSU İle Teyp Çalıştırılır mı?

cetaw

Centipat
İyi günler, bende bir adet pıoneer keh-P1010r kaset çalar teyp var ve evde power supply ile çalıştırmak istiyorum. Bazı adımları biliyorum sarı, siyah kabloları ve yerlerini bağlarım forumdan bir iki şeye baktım fakat başka bir bilen var mı onu bilmiyorum. Herhangi bir kısa devre falan yaptırır mıyım? Herhangi bir devreyi yakmak istemiyorum. Cevap verecekler için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Sevgili arkadaşım; genellikle 250 - 300 watt'lık sıradan bir PSU'da bile en az 13-14 amper +12 volt DC çıkışı garantili olarak mutlaka olur, -12 volt DC amper çıkışının amper değeri (0.5 amper gibi) çok düşüktür, siz sadece + 12 voltu DC'yi yani sarı-siyah kablolar arasını (PSU çıkış konnektörlerinin herhangi birindeki örneğin molex'tekini) kullanacaksınız.

Olası güç ihtiyacı için görsel bir linkten;

25 * 4 = 100 watt.'dır. Çekeceği bu amper değerini DC akımdaki ve 12 voltta güç formülünden ;

I=P/V
I =100/12
I = 8.33 amper buluruz.. Bu amper değeri 250-300 watt net çıkışı veren bir PSU'da (çok da kalitesiz olmadıktan sonra, everest gibi) çok net alınması lazım.

PSU'nun +12 volt DC çıkışının süreklilik şartı: Bu + 12 voltu PSU'dan devamlı alabilmek için yeşil-siyah kablolar konnektörlerden (Molex veya anakart besleme konektörü olabilir, farketmez) jumper (kısa devre teli, kablosu) ile devamlı bağlı olacaktır, bu sürekli bağlantı anlık olarak kesilirse +12 volt DC çıkışı da o anda tam olarak kesilir, bunu unutmayın.

Oto sisteminde parazit amaçlı kullanılan BOX (siyah renkte plastik bir kare kutu) araba teybinin girişinden önce varsa bunu sakın iptal etmeyin, çünkü içinde en az 10 amperlik bir cam sigorta ve DC devrede bağlı iken parazit önleme devresi (Filtresi) bulunur, örneğin bu kutuyla bir araçta kullanılması gerekirken, şarj dinamosunun yaydığı EMI parazitini mutlak önlediği gibi, PSU'dan sonra teypden hemen önce kullanılması da çok faydalı olacaktır.

NOT 1 : + 12 volt DC girişini teyp girişinden (hafıza için de 12 volt girilmesi gerekebilir, bunun için kulllanma kılavuzundan teybin elektrik devre şemasına bakmalısınız) teypten hemen önce ve bu kutudan sonraki 12 voltun çıkışını o anda yanlışlıkla kısa devre ederseniz BOX'taki cam sigorta yanar, böylece kabloların zara görmesi önlenir, ama PSU'nun kendi iç koruması (Kısa devre/aşırı akıma karşı kesme) daha önce devreye girerse sigorta atmadan da bu PSU kesilebilir, bunu tam olarak da bilemeyiz, ama hangisi daha hassas ise, o o anda o sistem devreye girerek anlık korumayı sağlar.

NOT 2 : Harici beslenmesi gereken tüm elektrik-elektronik devrelere güç adaptörleri/kaynakları uygulanmadan önce, ilk önce çektikleri amperin hesapla bulunup, buna % 15-20 amper daha fazlasını (emniyetli gücü) ilave ederek asıl ihtiyaç duyulan güvenli güç kaynağı hesabı her zaman bu şekliyle bulunmalıdır. Örneğin şerid LED'lerin adaptör güç (amper) hesabı da ayni yollarla hesaplanır. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı