PSU nasıl çalışır?

The Tribal Chief

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
6.906
Makaleler
44
Çözümler
9
PSU'nun ne olduğunu biliyorum. Fakat yapay zekası falan mı var? Elektrik dağıtımını nasıl yapıyor? Aşırı yüklenme olayında parça yanması vb. olayları düzenleyebiliyor mu?
 
Tam uzmanı değilim umarım yanlış bilgi vermem ama bildiğim kadarıyla,
Psu duvardan gelen elektriği sistemin kullanacağı düşük voltaja çevirerek aktaran organ. Üzerinde yapay zeka tarzı bir sistem yok, sadece güç dağıtımı yapıyor.
Tam dağıtımı nasıl yapıyor bilmiyorum, ama parça yanması daha doğrusu aşırı yüklenme ve ısınma sonucunda fan hızını yükselten gerektiğinde kendini korumak için sistemi kapatan psu lar mevcut. Malzeme kalitesi de bi o kadar önemli sistemin bütün elektriğinin buradan geçtiğini düşünürsek. Kalitesiz ürünlerde ısınma sonucu yanma ihtimali yükseliyor pek tabii.
Yanlış bilmiyorsam 220V çıkıyor duvardan, ama benim işlemci 1.4V üstüne çıkmadı onun regülasyonunu sağlıyor benim düşüncem. Bi de anakart, cpu, gpu, ssd/hdd vs. bileşenlere ayrı ayrı güç kaynağı sağlıyor.
 
PSU'nun ne olduğunu biliyorum. Fakat yapay zekası falan mı var? Elektrik dağıtımını nasıl yapıyor? Aşırı yüklenme olayında parça yanması vb. olayları düzenleyebiliyor mu?
Kabaca eski tipi ile şebeke gerilimi genellikle trafolar ile 220v AC den 12 V Ac ye düşürülür zener diyot ile tek yönlü geçiş sağlanır ve kondansatörle beslenir dc akım oluşur.
 
Peki bu OC desteği gibi olaylarla alakası var mı bunun? Daha fazla enerji gidiyor diye biliyorum.
Kendi sisteminden örnek vereyim,
650Watt psu kullanıyorum, işlemci i5 11600k, ekran kartı 3060 ti
Overclock olmadan işlemci 125 watt ekran kartı 200 watt kullanıyor, oyun sırasında
Overclock varken işlemci de ekran kartı da 250 wattlara çıkıyor.
Psu larda oc desteği diye bi ibare duymadım hiç. Oc yapmayı düşünüyorsan sisteminin normal harcmasına göre değil daha fazla watt değeri alan psu seçmen önemli.
Onun dışında 80+, 80 bronze, gold vs. diye ibareler var. Bu ibareler de psu'nun yüzdelik kullanımda verebildiği gücü belirtir.
Yine kendi sisteminden örnek vereyim, 650watt 80+ bronze psu, 80+ bronze demek %100 yükse gücünün %82 sini verebiliyor demek (yanlış hatırlamıyorsam)
Psu lar elindeki gücün tamamını sisteme aktaramaz o yüzden böyle sertifikalara da dikkat etmek gerekir
 
Elektrik anakart tarafından dağıtılır, psu eski tipse şebekedeki dalgalanmalar çıkış voltajlarında değişikliğe sebep olabiliyor ama günümüzde bu olayın yaşanması pek mümkün değil hepsinde yeni tip transistörler var voltaj dalgalansa bile çıkıştaki amper volt dalgalanmıyor
 
PSU'nun ne olduğunu biliyorum. Fakat yapay zekası falan mı var? Elektrik dağıtımını nasıl yapıyor? Aşırı yüklenme olayında parça yanması vb. olayları düzenleyebiliyor mu?
Merhaba. PSU, anakart ve bileşenlerine DC elektriği değişik voltajlarda sağlayan cep telefonu adaptörünün benzeri olan SMPS tipli güç kaynağıdır. DC çıkışlarında kısa devre/aşırı akım oluştuğunda iç zararı önlemek için geçici olarak çıkış akımını içten kesmiş olur. Bu olumsuz durumlarda akım kesildiği için parçaların bundan doğrudan etkilenmesi veya PSU'nun kendisinin yanması söz konusu değildir. Elektrik dağıtımını yaparken bu iç koruma özelliğini kullanmış olur. Örneğin PC'ye overclock yaparken PSU'nun ihtiyacı olan daha fazla güç gereksinimini kendimiz hesaplamak durumunda oluruz. PSU'nun bunu sezip daha fazla gücü PC bileşenlerine kendi içinden ayarlayarak/artırarak dağıtabilmesi ise söz konusu değildir, sizin sorunuzun esas soruluş amacı olarak.

Anakart PSU 'nun DC çıkışlarını çok uygun voltaj aralıklarında bulamadığında anakart açılamaz, bu açıdan uygun voltajı seçici özelliğiyle basit yapıda yapay zekasından söz edilebilir. BIOS 'dan belirli markalardaki PC bileşenlerinin driver kurulup anakarta tanıtılmadan BIOS'la tanınması yine basit yapıdaki yapay zekaya örnek olabilir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı