PSU voltaj değerinin düşmesi ve kapanma sorunu

toxinn02

Kilopat
Katılım
2 Temmuz 2016
Mesajlar
52
Çözümler
1
Merhabalar, elimde yaklaşık 4 sene önce aldığım Xigmatek X-Calibre Serisi 500W güç kaynağı var, monitorumun bozulmasından dolayı güç kaynağını sisteme taktıktan sonra yaklaşık 6 ay kadar sorunsuz bir şekilde kullandım ve sonra bilgisayarımı kaldırdım..
Bu senenin başında yeni bir monitor aldım sonunda ve bilgisayarımı tekrar kullanmaya başladım fakat son 3-4 aydır güç kaynağımın voltaj değerlerinde normale göre çok büyük düşüklük var ve oyun oynarken yaklaşık 10-15 dakika sonra bilgisayar kendini yeniden başlatıyor.

Sorunun 3.3V kanalında olduğunu zannediyorum. Kasanın tüm parçalarını söküp, temizleyip tekrar taktığımda (buna PSU dahil) 3.46/3.106 arası bir sayı alıyorum fakat 1 haftaya kalmaz bu değer tekrar 2.9'a kadar düşüyor ve oyun oynarken yeniden başlatma sorunu ortaya çıkıyor.

HWMonitor değerlerim:

Screenshot.jpg


12V kanalından 7 değerini ve 5v kanalından 4.3 değerini almam normal mi? BIOS'uma girip değerleri oradan kontrol ettiğimde 7 değeri beyaz, 4.3 değeri beyaz, 3.3v için olan 2.9 değeri ise uyarı şeklinde kırmızı renkte görünüyor.

CPU, GPU ve anakartımın chipset ısı değerleri hiçbir şekilde 60 derecenin üstüne çıkmıyor

Sistem özelliklerim:

Asus P5KPL-AM SE: Anakart
MSI GTX 750 Ti: GPU
Intel Core 2 Duo E7200: CPU
2GB DDR2: RAM

Sistem özelliklerimin dengesiz ve günümüz için yetersiz olduğunu biliyorum fakat maddi durumum sebebiyle sistemimi yenileyemiyorum. 4 sene önce eski anakartımın üzerine yatırım yapmamın sebebi ise belli başlı düşük sistem isteyen oyunlar oynamam ki bu sistem oynadığım oyunlar için istediğim performansı veriyor.

Bu sorunu kasanın içinden bir parçayı değiştirmeden çözebilmemiz için uygulayabileceklerimiz -en azından deneyebileceğimiz şeyler- neler? Tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sorunun kaynağı belli ki PSU, sisteme başka bir PSU takmadan sorunu çözmeniz çok mümkün görünmüyor. Ne kadar biliyor olsanız da PSU içini fazla karıştırmanızı da tavsiye etmiyorum, PSU yangın çıkarma potansiyeli en yüksek olan ekipmanlardan biri.
 
Bu sorunun kaynağı belli ki PSU, sisteme başka bir PSU takmadan sorunu çözmeniz çok mümkün görünmüyor. Ne kadar biliyor olsanız da PSU içini fazla karıştırmanızı da tavsiye etmiyorum, PSU yangın çıkarma potansiyeli en yüksek olan ekipmanlardan biri.

Evet hocam haklısında, mesela ekran kartının voltajını düşürmek, CPU çalışma hızını düşürmek gibi dedim ben. Bunun bi işe yarama ihtimali var mıdır?


Ayrıca, yanlış söylemişim, HWMontiroda 12V ve 5V kanalı değerleri düşük gösteriyor ama BIOStan baktığımda 12Vdan 11.9 5Vtan 4.8-9 kadar alıyorum fakat 3.3V 2.9 gösteriyor kırmızı ile
Gelişme, az önce durduk yere PSU fanından aşırı gürültü gelmeye başladı, ızgaradan fanın çok yavaş döndüğünü gördüm, PSU nun içini açıp fanı temizledim , tekrar taktığımda normalden daha sesli bir şekilde çalışıyordu, bilgisayarı kapattığımda fan yavaşlarken bir süreliğine gürültü geliyor. Galiba değiştirmek şart oldu, 750 ti besleyen bi PSU önerilerinizi bekliyorum...
 
Son düzenleme:
Gerçek değeri vermeyen bir güç kaynağı 1 saatlik üzerinde çalışma ile güzel bir güç kaynağına dönüşüyor.
fx 8350 oc 4.6 ghz
sapphire hd 4890
Sıkıntısız besliyor kasa fan dolu .
Elinde Xigmatek Calibre 500 Watt olan var
Köprü diyot u değiştirin.
12 volt çıkışlarına 3200 uf 16 volt
5 v ve 3 volt çıkışına 1500 uf 10 volt bağlayın.
3.3 volt hatası vermeyecek .
125 +190 =315 watt oc olmadan rahatlıkla yetiyor .
 

Dosya Ekleri

  • 125190.jpg
    125190.jpg
    153,8 KB · Görüntüleme: 272
Corsair RM850X Kullanıyorum. Piyasadaki en iyi PSU'lardan biri.
Alışmışlar "yenisiyle yada güçlüsüyle değiştir" demeye, kardeşim yardım etmeyecek isen yorum yapma, adam bilmiyor mu yenisini satın almayı? Benzer bir sorunu bende yaşıyorum ama hiçte yenisini almayacağım, elektronikçiye tamire götüreceğim, zaten kalite bir mal yani belki sorun bir direnç yada kondansatörden çıkacak yani çok saçma hareket ediyorsunuz.
 
@fatih.met gerçekten dediğin çok doğru bilgisayarda program bozulunca format at kanka diyen tayfa voltaj az geliyor deyince yenisi ile değiştir diyor birde piyasanın en pahalılarından öneriyorlar millette zaten para yok. neyse konumuza dönelim 12v düzenleyen entegreye giren direnç değişir olay kapanır bu kadar basit bir çözüm ver tamirciye yapsın kardeşim
 

Yeni konular

Geri
Yukarı