PSU'dan kıvılcım çıktı

Benim bildiğim 80+ verimliliği artırıyor, güvenliği değil.
Güvenirliği Bronze silver vb. İle belirleniyor bildiğim kadarı ile.
Ne gibi bir güvenilirsizliği var.
Üreticinin kendi PSU'ya Verdiği sertifikası yok veya testlerden %80-70 gibi bir başarı oraı sunulmamış herhangi bir sigorta bulundurmaması vb. En küçük dalgalanmada veya elektirk kesintilerinde sistemin çöp olabilir.
 
80+ Sertifikasının PSU kalitesi ile alakası yok. Çekilen gücün ve sisteme yansıyan gücün ne kadar tutarlı olduğu ile alakalı bir durum. Beyaz eşyalardaki A++ sertifikaları gibi.
En dandik PSU markaları ise: Frisby, Everest, Rampage, TX, Dark, Platoon, PowerBoost, Elba, Hiper, Quake, Foem, başı Game ile başlayan tüm markalar (gametech, gamebooster vb.)

Ucuz ama güvenilir: High Power, Aerocool, Zalman, Xigmatek
 
80+ Bronze/Silver/Gold gibi ibareler verimliliği ifade ediyor fakat verimliliğin yükselmesinde ki ana etkenler daha kaliteli bileşenlerin bir arada kullanılıyor olması demek. Bileşen kalitesi arttıkça verimlilik artıyor. Bu güvenilirliliğin bir belirtisi midir bilemiyorum ama kısmen etkisi var.

Ama üzerinde her 80+Gold etiketi olan marka veya her 80+ olan marka iyi veya kötü değildir. PSU'nun size sağlamış olduğu koruma teknolojileri önemlidir. Bilinen markalardan PSU konusunda çok fazla uzaklaşmamak lazım.

Bazı firmaların sertifikaları hayali bir etiketten ibaret. Dikkat etmek lazım.

Muhtemelen ark yapmıştır. PSU en son kapattığınızda tam boşalmadıysa veya statik elektrik topladıysa, şebekeden gelen elektrik ile karşı karşıya geldiğinde ark yapmıştır muhtemelen. Endişe edecek bir durum yok. Bir dahakine PSU'nun anahtarını 0 konumuna getirirek fişi takın.
 
Bende yıllardır Frisby PSU kullanıyorum 80 sertifikalı hiçbir şey olmadı. Şans işi, Corsair alıp da 2 gün sonra yanan da var yanmayanda. Frisby kendini PSU konusunda geliştirdi zaten. Neden bilmiyorum ama herhalde beni üzmeyen tek firma bu.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
80+ sertifikasının PSU kalitesi ile alakası yok. Çekilen gücün ve sisteme yansıyan gücün ne kadar tutarlı olduğu ile alakalı bir durum. Beyaz eşyalardaki a++ sertifikaları gibi.
En dandik PSU markaları ise: Frisby, Everest, Rampage, tx, Dark, platoon, powerboost, elba, hiper, quake, foem, başı Game ile başlayan tüm markalar (gametech, gamebooster vb.)

Ucuz ama güvenilir: High Power, Aerocool, Zalman, Xigmatek.

Teşekkürler hocam benimki nasıl yandı ben hala anlamadım PSU fişe takınca evin şalterlerini attırıyor bilgisayarcı PSU yanmış dedi benim sistemim çok eski yeni PC alacağım o yüzden her neyse hocam sizce neden benim PSU yanmıştır şalter attırıyor ekrana görüntü gelmiyor kisakontak da da attırıyor speaker taktı anlamadı.
 
Ben güç kablosunu çıkarmıştım geri takarken bir kıvılcım çıktı. Ama PC'de bir sıkıntı yok gayet güzel açıldı PSU'da bir sıkıntı olabilir mi? Ya da ben takarken yanlış şekilde takmaya çalıştığım için mi kıvılcım çıktı?
Cevaplarınızı bekliyorum.
PSU muzun varsa güç düğmesi kapalı olmasında fayda var. Gördüğünüz kıvılcım ve duyduğunuz ses kapasitörlerin dolmasından kaynaklanır.
Korkmanıza gereken yok.
Fişi çektiğinizde fişin başına ve PSU güç girişine dokunmayın. Çarpma riski var.
 
Teşekkürler hocam benimki nasıl yandı ben hala anlamadım PSU fişe takınca evin şalterlerini attırıyor bilgisayarcı PSU yanmış dedi benim sistemim çok eski yeni PC alacağım o yüzden her neyse hocam sizce neden benim PSU yanmıştır şalter attırıyor ekrana görüntü gelmiyor kisakontak da da attırıyor speaker taktı anlamadı.
Basitçe anlatayım, elektrikler gidip geldiyse, PSU da dandikse ve gerekli korumaları yoksa tabii ki aşırı voltajdan yanmış olabilir. Şalterin atmasının sebebi, odaya bağlı olan sigortanızın gerekli amperi sağlayamamasından kaynaklı. Sigortanızı değiştirin ve topraklı, kaliteli bir priz kullanın böylece sorununuz çözülecektir. Muhtemelen güç kaynağınız yanmış olabilir doğrudur, ama bu diğer parçalara da zarar vermiş olabilir beraberinde. Yeni bir güç kaynağı alıp takın ve deneyin, olmazsa iade edersiniz. Değiştirdiğiniz halde açılmıyorsa anakart arızalanmış olabilir. Eski bir sistem ise bu durumda komple sistemi yenilemeniz sizin için daha sağlıklı olur.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı