Çözüldü PSU'dan RGB LED'e güç bağlanırken problem çıkar mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ali türk154

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar kendi monitörüme ambilight yapmaya çalışıyorum. Kullandığım WS2812b RGB LED'ler 5V ile çalışıyor. Metre başı 18 W çekiyor. Ben Max 2 metre kullanacağım. Bu yüzden bana 5V 6-7a güç lazım. PSU'nun Molex konnektöründen 5V çeksem kurtarır mı? Bir problem çıkar mı?

1736888433138.png

Çözüm
Arkadaşlar kendi monitörüme ambilight yapmaya çalışıyorum. Kullandığım WS2812b RGB LED'ler 5V ile çalışıyor. Metre başı 18 W çekiyor. Ben Max 2 metre kullanacağım. Bu yüzden bana 5V 6-7a güç lazım. PSU'nun Molex konnektöründen 5V çeksem kurtarır mı? Bir problem çıkar mı?

Eki Görüntüle 2397438

1. PSU Kontrolü: PSU’nun 5V hattının en az 7.2A desteklediğinden emin ol (etiketi kontrol et).

2. Kablo Kalınlığı: Molex kablolarının AWG 18 veya daha kalın olduğundan emin ol.

3. Topraklama: LED kontrolcüsünün GND'sini PSU’nun GND'sine bağla.

4. Güç Dağıtımı: Uzun kablolar için voltaj düşüşünü önlemek adına, LED şeridini birden fazla noktadan beslemeyi düşün.

5. Harici Adaptör (Opsiyonel): Daha güvenli bir çözüm için 5V 10A harici adaptör kullanmayı değerlendir.

Hepsini kontrol edersen, Molex üzerinden kullanabilirsin.

(Tavsiye değildir)

Eki Görüntüle 2397438
Kurtarır

Eki Görüntüle 2397438

1. PSU Kontrolü: PSU’nun 5V hattının en az 7.2A desteklediğinden emin ol (etiketi kontrol et).

2. Kablo Kalınlığı: Molex kablolarının AWG 18 veya daha kalın olduğundan emin ol.

3. Topraklama: LED kontrolcüsünün GND'sini PSU’nun GND'sine bağla.

4. Güç Dağıtımı: Uzun kablolar için voltaj düşüşünü önlemek adına, LED şeridini birden fazla noktadan beslemeyi düşün.

5. Harici Adaptör (Opsiyonel): Daha güvenli bir çözüm için 5V 10A harici adaptör kullanmayı değerlendir.

(Tavsiye değildir)

Çözüm
1. PSU kontrolü: PSU'nun 5V hattının en az 7.2a desteklediğinden emin ol (etiketi kontrol et).

2. kablo kalınlığı: Molex kablolarının AWG 18 veya daha kalın olduğundan emin ol.

3. topraklama: LED kontrolcüsünün Gnd'sini PSU'nun Gnd'sine bağla.

4. güç dağıtımı: Uzun kablolar için voltaj düşüşünü önlemek adına, LED şeridini birden fazla noktadan beslemeyi düşün.

5. harici adaptör (opsiyonel): Daha güvenli bir çözüm için 5V 10a harici adaptör kullanmayı değerlendir.

(Tavsiye değildir)

5. seçenek biraz pahalıya kaçıyor böyle bir proje için.
1 ile 2'yi nasıl kontrol edeceğim?

1. PSU'nun 5V Kapasitesini Kontrol Etmek:

PSU’nun üstünde veya yanında etiket bulunur. Burada her voltaj hattı için maksimum akım kapasitesi belirtilmiştir.
Örnek:

+5V: 25A
+12V: 40A

Eğer +5V için belirtilen akım 7.2A’den büyükse (örneğin 10A veya daha fazla), PSU uygun demektir.

Eğer etiketi bulamıyorsan veya emin değilsen, PSU’nun model numarasını Google’da aratıp teknik özelliklerine bakabilirsin.

---

2. Molex Konektörü ve Kabloların Kalınlığını Kontrol Etmek:

Molex konnektöründen çıkan kabloların kalınlığını kontrol et. Genelde kablonun üzerinde yazan bir değer göreceksin: AWG 18, AWG 20 gibi.

AWG 18 = 16A taşıyabilir.

AWG 20 = 11A taşıyabilir (sınırda olabilir).

Eğer kabloda yazı yoksa, bir kumpas veya cetvel ile kablo çapını ölçebilirsin ve şu tabloyu referans alabilirsin:

AWG 18: ~1 mm çap

AWG 20: ~0.8 mm çap

Eğer kablo AWG 18 veya daha kalınsa (AWG 16 gibi), güvenle kullanabilirsin. Daha ince bir kablo varsa aşırı ısınma riski olabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı