PWM çoklayıcı sıkıntı çıkarır mı?

• Konuyu başlatan Symx
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 2
  • Görüntüleme 184

Symx

Hectopat
Hemen konuya dalıyorum. Yeni bir sistem aldım. Kasanın önünde iki adet birbirinden ayrı ARGB fan var. Bir tane arkada LED'siz egzoz fanı var. Anakartta sadece 2 tane CHA_FAN (4 pin PWM) soketi var. Dolayısıyla bir fan boşta kaldı çalışmıyor. Kasada ilk defa karşılaştığım ARGB "LED Controller board" var. Ekte fotoğrafları göreceksiniz. SATA bağlantısı ile gücü verdim, LED'leri yakmayı başardım. Üç sorum var:
  • Sanmıyorum ama bir ihtimal PWM çoklayıcı almadan bu devreyi kullanarak fanları döndürme şansım var mı?
  • PWM çoklayıcı tek fana verilmesi gereken enerjiyi ikiye bölüp fanların dönme hızını düşürür mü veya sisteme bir zararı olur mu?
  • Anakartta 2 tane add_gen2 soketi var ARGB için. LED'leri devreye bağlamak ile anakarta bağlamak arasında artı eksi durumu var mı? (kasadaki tuş ile renk değiştirebilmek dışında)
Anakart: ASUS Prime H610M-K
Kasa: MSI Forge MAG 100R.

Dosya Ekleri

• 2.jpg
    2.jpg
    68,5 KB · Görüntüleme: 28
  • 1.jpg
    1.jpg
    145,9 KB · Görüntüleme: 24
Fan çoklayıcı ile birden fazla fanı anakartın fan yerine taktınız diyelim. Biostan ilgili fan yerini yönetirken voltaj değil de dönüş hızı olarak ayarlama yaparsanız istenilen dönüş hızına ulaşıncaya kadar anakart (iki filan farketmez) getekli voltajı verecektir.
Burada önemli husus aynı fanların paralel bağlanması ve fanların 4 pinli (yani PWM) destekli olması.
Daha bugün ID-COOLİNG fan ve ARGB çoklayıcılarını teslim aldım.
Fan çoklayıcıda bir girişi 4 tane uçla çokluyor. Ama sadece 1 fan çıkışı 4 pin, diğer üçü 3 pin.
Çünkü anakarta aynı anda sadece birinin dönüş hızı raporlanabilir. Diğerleri de aynı fan olursa otomatik olarak hepsi aynı hızda dönüyor demektir.
ARGB çoklayıcıda da ona dikkat edeceğim. Aynı fanların ARGB çıkışlarını birleştireceğim. Farklı fanlarla aynı ARGB çoklayıcıyı kullanmayacağım. Ne olur ne olmaz.

Fan çoklayıcı ile birden fazla fanı anakartın fan yerine taktınız diyelim. Biostan ilgili fan yerini yönetirken voltaj değil de dönüş hızı olarak ayarlama yaparsanız istenilen dönüş hızına ulaşıncaya kadar anakart (iki filan farketmez) getekli voltajı verecektir.
Burada önemli husus aynı fanların paralel bağlanması ve fanların 4 pinli (yani PWM) destekli olması.
Daha bugün ID-COOLİNG fan ve ARGB çoklayıcılarını teslim aldım.
Fan çoklayıcıda bir girişi 4 tane uçla çokluyor. Ama sadece 1 fan çıkışı 4 pin, diğer üçü 3 pin.
Çünkü anakarta aynı anda sadece birinin dönüş hızı raporlanabilir. Diğerleri de aynı fan olursa otomatik olarak hepsi aynı hızda dönüyor demektir.
ARGB çoklayıcıda da ona dikkat edeceğim. Aynı fanların ARGB çıkışlarını birleştireceğim. Farklı fanlarla aynı ARGB çoklayıcıyı kullanmayacağım. Ne olur ne olmaz.

Cevap için teşekkürler. O halde arkadaki fan hızını farklı tutmak istersem onu çoklayıcıdan ayrı olarak takmam daha mantıklı olacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı