Qashqai ABS Fren Mesafesi Uzun Mu?

ABS amacı fren mesafesini kısaltmak olan bir şey değil zaten, hatta uzatabilir. Olabilir yani. Freni de pompalamayın, ABS varsa tam basın. ABS devreye girince tekerlekler kilitlenmez, yön verebilirsiniz.

Geçmiş olsun bu arada.
Teşekkürler. Ben de sizin gibi uzadığını düşünüyorum. Amaç kazık frende yön vermekse benim buna alışmam gerekecek. Fakat şunu söylemeliyim, düz istikamette manuel frende abs den daha kısa mesafede duracağıma inanıyorum.
 
@TASKINESER Profilin ve yaşın doğruysa benden çok daha fazla tecrüben vardır diye tahmin ediyorum. Arabanın durma mekaniğini anlatmak saçma olur bu yüzden ancak ABS olan bir arabada ayağını frenden çektiysen, lastik hamurların biraz eskiyse, takip mesafesinde reaksiyon süren + durma mesafen yeterli değilse böyle bir şey yaşanmış olabilir.

Kaza anlarında insanların beyin yapısı anıları kaydetmez, tamamen o anki duruma odaklanır. Fark etmeden ayağını frenden çekmiş bile olabilirsin. ABS olan bir arabada durmak isteniyorsa durana kadar ayak pedaldan çekilmez. İdeal asfalt koşullarında maalesef durma mesafesi, ABS olmadan düzgün fren yapabilen birine göre biraz daha uzun olur ona yapacak bir şey yok.
 
ABS'de yapmanız gereken bir şey yok. Sadece frene ne kadar lazımsa o kadar basın. Tekerlekler kilitlenmeyeceği için sonuna kadar basabilirsiniz. ABS'siz gibi kullanmak hata olur. O tak tak tak sesini duyarsanız bilin ki ABS devrede.
Haklısınız, benim takıldığım düz hatta manuel fren yani tekerlek kilitlemek asfaltta daha daha kısa mesafede durmamı sağlıyor diye düşünüyorum halen.
 
Tekerlek kilitlemek asfaltta daha daha kısa mesafede durmamı sağlıyor diye düşünüyorum halen.
O zaman da manevra kabiliyetini kaybediyorsun. Kaygan bir yolda ABS ile fren mesafen kısalır, manevra yapmaya devam edersin. Diğerinde avantajlı olunan tek an uygun asfalt şartlarında frenlemek. Çoğu durum için ABS daha avantajlı bundan dolayı.
 
@Akif O kadar da zor bir şey değil, insanlar ABS diye bir şey olmadan onlarca yıl araba kullandılar abartılacak bir şey değil. :D

Şu anda çoğumuz ABS'ye alışık olduğumuz için bize tuhaf geliyor sadece. Ben de ABS olmayan bir arabada acemiliğimi attım, öğrenmesi zor değil ancak insanların panik anlarında hata yapma oranı çok yüksek. Bu anları azaltmak için yapılmış bir sistem.

Bence zor hocam. ABS'siz aracım var yıllardır araba kullanırım ama o panik anında çok zor onu düşünmek yapmak vs... :D
 
ABS, ideal asfalt koşullarında durma mesafesini biraz uzatır. ABS olmayan bir arabada frenleme tekniğini bilen biri, frenler kilitlenmeden freni anlık bırakıp tekrar bastığında daha kısa mesafede durur.

ABS'nin avantajı bu tekniği yapamayan kişilerin frenleme sırasında yönlendirme kabiliyetlerini devam ettirmek ve kaygan yol şartlarında onlara daha kısa durma mesafesi sağlamak.

@TASKINESER Kısa sürede kazık frende ABS'nin davranış karakteristiğine alışıp bunu ayarlarsın. Arabadan soğuyacak bir şey yok.
Birinci ve ikinci paragrafta yazdıklarınız gibi düşünüyorum ben de. Teşekkürler.
 
@TASKINESER 2015 Qashqai' de durumlar nasıldır bilemiyorum, ancak giriş hatta bazı orta sınıf SUV'lerde fazlasıyla şikayet edilen bir durum fren mesafesi. Genelde SUV'ler, aynı markanın daha küçük hatchback veya sedan araçlarda kullanılan fren mekanizmasını kullanır, ağırlıkları sebebiyle de fren mesafeleri daha uzun olur.

Dediğim gibi 2015 Qashqai'nin frenleri nasıldır bilemiyorum ancak alt-orta sınıf SUV'lerde genel durum bu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı