@die, Öncelikle insanlara karşı nasıl hitap edeceğinizi öğrenmenizi tavsiye ederim. Bir aracın motordan ibaret olmadığını zaten bildiğinizi var sayıyorum ancak bütün yazınızda motordan öteye gidememişsiniz. Zaten motoru dışında anlatılacak bir şeyi de yok Supra'nın ki ben de motoru haricinde bir artısı olmadığından bu konuda şu şekilde bahsettim.
İki aracın beygir güçlerini karşılaştırmışsınız ancak önemli bir detayı geçiştirmişsiniz. R34'ün 2500cc hacmindeki motor ile 280 beygiri, Supra'nın 3000cc hacmindeki motor ile 330 beygir üretmesi kadar doğal bir şey kadar yok. Arada 500 cc kadar bir fark var, neredeyse motora bir silindir koyacak kadar bir fark demek. Bore ve Stroke değerlerini direkt aracın beygir gücüne göre değerlendirmezsiniz. Piston hareket çapının Supra'da uzun olmasının doğrudan bir anlamı yok. Yarış otomobillerinde kısa hareket çapı ve geniş piston tercih edilir ki yüksek devir çevirsin ve motorun ataleti az olsun. Motorun hacminden kaynaklı olarak daha uzun hareket çapına sahip olması doğal diye düşünüyorum. En fazla piston hareket mesafesinin beygirine göre torkunun daha fazla olacağı yorumunu yapabilirsiniz ki uzun piston çapı yük taşıyan araçların pistonlarında tercih edilir, yarış araçları için tercih edilmez. Yeniden haritalama işlemi yapılan bir motorda GT-R için 9.7 oranını vermişsiniz, Supra için bu değer ne kadarlara kadar çıkıyor? Supra için 9 oranını gördüm. Kıyaslamanızı daha anlaşılır veriler ile yaparsanız çok daha anlaşılır olursunuz.
Çift salıncaklı yay kullanıldığını söylemişsiniz fakat bunun araca olumlu olarak yansıdığını pek olarak göremiyoruz. Sonuçta özellikle modifiye edilmiş Supra'larda aracı yolda tutabilmek için direksiyonu hunharca çevirmeniz gerekiyor. GT-R'da direksiyonda küçük düzeltmeler haricinde düz yolda rahatça tutabiliyorsunuz. Supra bu kadar iyi yol tutuşuna sahip ise bu aracın pist üzerinde düzgün süreleri bulunmaması garip. Halbuki pist üzerinde GT-R'ın kırdığı rekorlar da mevcut. 1999'da Nurburgring'in Nordschleife pistinde 7 dakika 52 saniyelik bir pist süresi yapmış bir araç. O kadar GT-R'ın süspansiyon maliyeti ve dayanıklılık sorunları hakkında olumsuz yorum yapmışsınız ancak asıl sizi endişelendiren şey Supra'nın dengesiz sürüşü yüzünden yaptığı kazalardan ortaya çıkacak maliyet olmasın? Bununla beraber GT-R'ın sedanı olmadığını da hatırlatmak isterim(Aynı kasada GT-R olmayan sedan var ancak o R-34 değil.). R34'ün süspansiyon maliyetlerini tartmadan önce Supra ile yapacağınız bir kazada canlı çıkıp çıkmayacağınızı değerlendirmenizi tavsiye ederim.
Sadece frenlere bakarak aracı kötülemeniz kolaya kaçmak olmuş. Spor amaçlı bir araç alıp maliyetini düşünüyorsanız bu sizin sorununuz. Aile arabası alıyorsanız düşünürsünüz ama özellikle de modifiye edecek bir araç alıyorsanız bunları düşünmemeniz gerekir. Özellikle o güçlere çıktığınızda araç farketmeksizin birçok parça sürekli bozulacak ve ya tamir etmeniz ya yenisini almanız gerekecek. Vites oranlarının aynı olmasının da öyle bir büyüsü de yok. Araçların maksimum hızları, maksimum devirleri, beygiri ve torku benzer. Benzer vites oranlarının kullanılması mucize değil, sıradan bir durum. Araçların sadece katalog verisine değil, pistteki ve yoldaki performansına da bakarak konuşuyoruz.
Supra'dan ne ara Alman arabalarına geçtin, konumuz R-34 ve Supra değil miydi? Koskoca bir satırı da maliyet diyerek yazmışsın. Saydığın bütün araçlar araç olarak tanınıyor. R-34, R-34 olduğu için, Audi, Audi olduğu için tanınıyor. Supra ise içerisinde 2JZ olduğu için tanınıyor, bu kadar. Motoru olmasa zaten arabada bir şey yok. Supra'dan çok 2JZ'yi duyuyoruz çünkü arabada bahsedilecek başka bir şey yok araçta. Pist arabası dediğiniz kısımda araç olarak herhangi bir kısıtlama yapılmamıştı, o zamanın süpersporlarından olan McLaren F1'i atmıştım.
Kısaca koskoca bir paragrafı "R-34 kötü çünkü maliyetli." şeklindeki cümlelerle doldurmuşsunuz ve aralarına da tek var olan şeyi motoru olan bir metal yığınını arşa çıkarmak için bağıntısı olmasan bazı teknik verilerle doldurmuşsunuz. Aynı şeyleri tekrarladığınız için çok daha uzun bir paragraf yazma ihtiyacı hissetmedim, zaten okursanız cevaplarınızı da bulunursunuz. R-34 gerek pistte gerek yolda kendini kanıtlamış bir araçtır. Motoruyla değil, bütünüyle var olan bir araçtır. Arabayı gaza beş saniye basıp gazı bırakmak olarak gördüğünüz için R-34'ü hor görürsünüz. Ağzınızdan 2JZ düşmez ancak arabanın bir bütün olduğunu da hatırlatmakta fayda var, motor ise küçük bir kısmı.