R34 vs Supra

@die, Öncelikle insanlara karşı nasıl hitap edeceğinizi öğrenmenizi tavsiye ederim. Bir aracın motordan ibaret olmadığını zaten bildiğinizi var sayıyorum ancak bütün yazınızda motordan öteye gidememişsiniz. Zaten motoru dışında anlatılacak bir şeyi de yok Supra'nın ki ben de motoru haricinde bir artısı olmadığından bu konuda şu şekilde bahsettim.




İki aracın beygir güçlerini karşılaştırmışsınız ancak önemli bir detayı geçiştirmişsiniz. R34'ün 2500cc hacmindeki motor ile 280 beygiri, Supra'nın 3000cc hacmindeki motor ile 330 beygir üretmesi kadar doğal bir şey kadar yok. Arada 500 cc kadar bir fark var, neredeyse motora bir silindir koyacak kadar bir fark demek. Bore ve Stroke değerlerini direkt aracın beygir gücüne göre değerlendirmezsiniz. Piston hareket çapının Supra'da uzun olmasının doğrudan bir anlamı yok. Yarış otomobillerinde kısa hareket çapı ve geniş piston tercih edilir ki yüksek devir çevirsin ve motorun ataleti az olsun. Motorun hacminden kaynaklı olarak daha uzun hareket çapına sahip olması doğal diye düşünüyorum. En fazla piston hareket mesafesinin beygirine göre torkunun daha fazla olacağı yorumunu yapabilirsiniz ki uzun piston çapı yük taşıyan araçların pistonlarında tercih edilir, yarış araçları için tercih edilmez. Yeniden haritalama işlemi yapılan bir motorda GT-R için 9.7 oranını vermişsiniz, Supra için bu değer ne kadarlara kadar çıkıyor? Supra için 9 oranını gördüm. Kıyaslamanızı daha anlaşılır veriler ile yaparsanız çok daha anlaşılır olursunuz.

Çift salıncaklı yay kullanıldığını söylemişsiniz fakat bunun araca olumlu olarak yansıdığını pek olarak göremiyoruz. Sonuçta özellikle modifiye edilmiş Supra'larda aracı yolda tutabilmek için direksiyonu hunharca çevirmeniz gerekiyor. GT-R'da direksiyonda küçük düzeltmeler haricinde düz yolda rahatça tutabiliyorsunuz. Supra bu kadar iyi yol tutuşuna sahip ise bu aracın pist üzerinde düzgün süreleri bulunmaması garip. Halbuki pist üzerinde GT-R'ın kırdığı rekorlar da mevcut. 1999'da Nurburgring'in Nordschleife pistinde 7 dakika 52 saniyelik bir pist süresi yapmış bir araç. O kadar GT-R'ın süspansiyon maliyeti ve dayanıklılık sorunları hakkında olumsuz yorum yapmışsınız ancak asıl sizi endişelendiren şey Supra'nın dengesiz sürüşü yüzünden yaptığı kazalardan ortaya çıkacak maliyet olmasın? Bununla beraber GT-R'ın sedanı olmadığını da hatırlatmak isterim(Aynı kasada GT-R olmayan sedan var ancak o R-34 değil.). R34'ün süspansiyon maliyetlerini tartmadan önce Supra ile yapacağınız bir kazada canlı çıkıp çıkmayacağınızı değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Sadece frenlere bakarak aracı kötülemeniz kolaya kaçmak olmuş. Spor amaçlı bir araç alıp maliyetini düşünüyorsanız bu sizin sorununuz. Aile arabası alıyorsanız düşünürsünüz ama özellikle de modifiye edecek bir araç alıyorsanız bunları düşünmemeniz gerekir. Özellikle o güçlere çıktığınızda araç farketmeksizin birçok parça sürekli bozulacak ve ya tamir etmeniz ya yenisini almanız gerekecek. Vites oranlarının aynı olmasının da öyle bir büyüsü de yok. Araçların maksimum hızları, maksimum devirleri, beygiri ve torku benzer. Benzer vites oranlarının kullanılması mucize değil, sıradan bir durum. Araçların sadece katalog verisine değil, pistteki ve yoldaki performansına da bakarak konuşuyoruz.

Supra'dan ne ara Alman arabalarına geçtin, konumuz R-34 ve Supra değil miydi? Koskoca bir satırı da maliyet diyerek yazmışsın. Saydığın bütün araçlar araç olarak tanınıyor. R-34, R-34 olduğu için, Audi, Audi olduğu için tanınıyor. Supra ise içerisinde 2JZ olduğu için tanınıyor, bu kadar. Motoru olmasa zaten arabada bir şey yok. Supra'dan çok 2JZ'yi duyuyoruz çünkü arabada bahsedilecek başka bir şey yok araçta. Pist arabası dediğiniz kısımda araç olarak herhangi bir kısıtlama yapılmamıştı, o zamanın süpersporlarından olan McLaren F1'i atmıştım.

Kısaca koskoca bir paragrafı "R-34 kötü çünkü maliyetli." şeklindeki cümlelerle doldurmuşsunuz ve aralarına da tek var olan şeyi motoru olan bir metal yığınını arşa çıkarmak için bağıntısı olmasan bazı teknik verilerle doldurmuşsunuz. Aynı şeyleri tekrarladığınız için çok daha uzun bir paragraf yazma ihtiyacı hissetmedim, zaten okursanız cevaplarınızı da bulunursunuz. R-34 gerek pistte gerek yolda kendini kanıtlamış bir araçtır. Motoruyla değil, bütünüyle var olan bir araçtır. Arabayı gaza beş saniye basıp gazı bırakmak olarak gördüğünüz için R-34'ü hor görürsünüz. Ağzınızdan 2JZ düşmez ancak arabanın bir bütün olduğunu da hatırlatmakta fayda var, motor ise küçük bir kısmı.
Her cümlenizi teker teker cevaplayacağım. Bir kere okuduğunuzu anlayamıyorsunuz, orada belirtmek istediğim beygir farkı değildi. Supra stock hali ile daha fazla beygire sahip olmasına rağmen, söylemiş olduğunuz gibi 500c fark olmasına rağmen bahsi geçen araçtan daha az yakıyor. İşte senin gibi insanlar yazacak bir şey bulamayınca madem spor alıyorsun neden onu düşünüyorsun falan diyor. Yok ki yazabileceğin bir şey yok. Ben sana arka frenin düz disk olduğunu söylüyorum, aile arabası falan diye saçma şeyler zırvalıyorsun. Adamlar sırf pistonun soğuması için özel memeler yapsın diyorum, gelmiş R34 pistte şöyle böyle diyorsun. Pistten öteye gidemez ki? Slick lastikler takılabilen GT-R görmedim hiç. Zaten suprası olan, supraya güç basan adam draglar için basıyor kim ne yapsın pisti? Supra ECU değişikliğine gidildiği sürece bakın altını çizerek söylüyorum hiçbir motor parçası değiştirmeden 10.000 rpm'yi görebilen bir araç. Hala mesajında pistler için üretilmiş arabalardan bahsediyorsun. Tamam bende ordan gideyim, F1 motorlarında veya diğer pist arabalarında strok her zaman düşük tutulur fakat motor hacmi büyük olur. Bu genellikle V motorlarda tercih edilir. I6, I4 motorlar yapısı gereği buna pek izin vermez. Bakın buraya da dikkat edin, Supra'da, o arabalarda kullanılan titanyum pistonlar olmamasına rağmen sadece krank değişikliği, motor bloğu(sürtünme azaltması açısından) değişikliği ile hedeflenen rpm'lere ulaşmak mümkün. Yani düşük strok, yüksek devir. Araç sana 9 sıkıştırma oranında bile 10.000 rpm çıkartıyor. Bu arada sağlamlıktan bahsetmişsiniz iki arabada alüminyum dökme monokok şase kullanıyor. Söylediğim gibi, arkadan itiş olmasına rağmen 4 çeker aktarma organlarına sahip bir arabadan daha ağır. R34 kötü demiyorum ben, Supra ile karşılaştırıldığında Supra her zaman önde gelir diyorum. Önceki mesajlarınızda mühendislikten, çağ ötesi teknolojiden bahsediyorsunuz. Bende Supra'nın bu çağ ötesi teknolojiyi motorunda kullandığından bahsediyorum. Bu arada uzun piston çapı diye bir şey yok. Laf olsun diye konuşmayın bilmediğiniz konularda. Eğer elinizde gerçekten belgeniz, bilginiz varsa ben bildiğimi okumam R34 iyiyse, kanıtlayabilirseniz bende R34 daha iyi derim. Ben size 1000 kelimeyi geçkin arabaların sahip olduğu farklılıkları saydım. Ki çağın ötesi olarak nitelendirdiğiniz aracın arka diskinde hava kanalı yok. Ama sizin için ekranda turbo basıncının gözükmesi, her şeyden daha önemli. Dört çeker her şeyden daha önemli. Bana diyorsun ki motordan başka söylediğin bir şey yok ee seninki farklı bir şey mi yol tutuştan başka söylediğin ne var? Eğer ki o araç 4WD olmasaymış zaten kıyaslanacağı araba Supra değil Xedos 929 falan olurdu. :)

Bana Supra gibi 3.0 motor 600 beygire tek bir motor parçası değişmeden çıkabilen başka bir alman, amerikan, rus, japon arabası gösterin en iyi mühendislik Supra'da değil diyeyim.
 
@die, o kadar anlattıktan sonra hala sayıklamaya devam ediyorsunuz. Pes doğrusu. Fabrika tüketim verisiyle o kadar beygire rağmen az yakıyor diyebiliyorsunuz ya...
Bak hala aynısını yapıyorsun. Kabullenme diye bir şey yok. Şimdi de olay fabrika verilerini tartışmak oldu değil mi? O senin pistin ötesi değil dediğin yolda o araçlar tekerlerine sorunsuzca 1000+ beygir gücü tek bir ufak hata olmadan iletiyor. Ortaya çıkan gücün farkında değilsin herhalde. Ama dur, gaz fren şanzıman halim duman sağa sola döneyim falan. Allah aşkına bana bir söyler misiniz bir insan arabasını neden 700-800 beygir ile doldurur? Düz yolda, mümkün olan yollarda gazladığında 700 beygirin yarattığı güçle hızlanmak için mi, yoksa yol tutması için mi. :D Ya kardeşim, ben virajlı yollarda şahsen bu arabalarla 260-300 km/h yapmam istediği kadar iyi olsun bugün 2014 ve üstü bir BMW'den, Audi'den, Mercedes'den iyi olmayacak. Eee madem onlardan iyi olmayacak, bende iyi olacağı konuda kollarımı sıvazlarım değil mi? Adamlar ne yapmış, motor. Eee bu motor sana çok büyük imkanlar tanıyor mu? Tanıyor.. GT-R'ın tanıdığı imkan ne? Stock halimle kullanırsan gayet iyiyim güzelim sen o arabaya 700-800 beygir yükleyince dişli oranında değişikliğe gidilen kısmı okumadın herhalde? Kaybediyor özelliğini, bir yere kadar.
 
@die, hala düz yolda gazlamayı araba kullanmak zannediyorsun. Iki aracın yakıt kıyaslamasını da yapmışsın ancak bunlar günlük veriler ve yüklenmiş bir araçta ne GT-R ne de Supra o kadar değerlerde gezer. 1000 beygiri iletiyorsa üzerinde de o kadar yumuşak lasik var, ayrıca yere yapışan kauçuktan dolayı daha yapışkan. Bunlara rağmen direksiyonu hunharca çevirmek gerekiyor.

Bir insan aracını iki türlü de doldurur. Ya iki saniye gaza basıp bırakmak için veya pistte düzlüklerde ve uzun virajlarda daha iyi hızlanmak için.

Işte GT-R'ın farklılaştığı noktalardan biri de bu. 4 çeker ve tork yönlendirme sistemiyle uzun ve orta virajlarda tam gaz gidebilmeyi sağlıyor. Sadece düzde değil, virajda da etkisini gösteriyor.

Supra düzde kendisini gösteriyor ve kısa süreli. Saatler boyunca zaten o güçlerle çalışamaz motor. Bir günde en fazla 5-6 drag'a, birkaç kere gazlama yaparsınız. Ancak sokakta "vututu" yapacak gösteri arabası olur Çoğunlukla da yatar garajda.

GT-R ile pistte bambaşka bir keyiftir, her virajda farklı hisler ve taktikler denersin. Lastikleriniz veya balatalarınız bitene kadar kullanabilirsiniz aracı. Kullanıcı arabasıdır. Istenirse de absürt seviyelere de çıkartılabilir. Otobanda dengeli ve hızlı bir şekilde de sürülebilir.

O güçlere çıktığınızda zaten birçok şeyini değiştirmiş ve yeni şeyler eklemiş olacaksınız. Ikisinde de ayar çekmeniz gerekecek. Dişli oranına neden taktığınızı da anlamadım.
 
Son düzenleme:
@die, hala düz yolda gazlamayı araba kullanmak zannediyorsun. Iki aracın yakıt kıyaslamasını da yapmışsın ancak bunlar günlük veriler ve yüklenmiş bir araçta ne GT-R ne de Supra o kadar değerlerde gezer. 1000 beygiri iletiyorsa üzerinde de o kadar yumuşak lasik var, ayrıca yere yapışan kauçuktan dolayı daha yapışkan. Bunlara rağmen direksiyonu hunharca çevirmek gerekiyor.

Bir insan aracını iki türlü de doldurur. Ya iki saniye gaza basıp bırakmak için veya pistte düzlüklerde ve uzun virajlarda daha iyi hızlanmak için.

Işte GT-R'ın farklılaştığı noktalardan biri de bu. 4 çeker ve tork yönlendirme sistemiyle uzun ve orta virajlarda tam gaz gidebilmeyi sağlıyor. Sadece düzde değil, virajda da etkisini gösteriyor.

Supra düzde kendisini gösteriyor ve kısa süreli. Saatler boyunca zaten o güçlerle çalışamaz motor. Bir günde en fazla 5-6 drag'a, birkaç kere gazlama yaparsınız. Ancak sokakta "vututu" yapacak gösteri arabası olur Çoğunlukla da yatar garajda.

GT-R ile pistte bambaşka bir keyiftir, her virajda farklı hisler ve taktikler denersin. Lastikleriniz veya balatalarınız bitene kadar kullanabilirsiniz aracı. Kullanıcı arabasıdır. Istenirse de absürt seviyelere de çıkartılabilir. Otobanda dengeli ve hızlı bir şekilde de sürülebilir.

O güçlere çıktığınızda zaten birçok şeyini değiştirmiş ve yeni şeyler eklemiş olacaksınız. Ikisinde de ayar çekmeniz gerekecek. Dişli oranına neden taktığınızı da anlamadım.
İşte bu yüzden diyorum, bilmediğiniz konuda yorum yapmayın. Tork yönlendirme GT-R'da yok. Ne alaka tork yönlendirme? Niye sallıyorsunuz bilmediğiniz konularda? Dört çeker olsun olmasın bana pistte virajı tam gaz alan bir skyline gösterir misiniz? Aynı his ve taktikleri Supra'da daha gelişmiş bir şekilde denersin. Daha çok geliştirirsin kendini çünkü ARKADAN İTİŞ. Virajda hızlanma diye bir kavram mı varmış? Yoksa virajı alırken ayağı gazdan tam değil de hafif çekmeyi virajda hızlandırma olarak mı adlandırıyorsunuz? O kadardır araba sürüyorum, araba dünyasını takip ediyorum bana yeni şeyler öğretiyorsunuz ömrümde bir araç markasının virajda hızlanabilmesi için bir mühendislik yarattığını görmedim. Şimdi der ki viraj döndükten sonra hızlanmaktan bahsediyorum. Lastik ve balatalarınız bitene kadar kullanabilirsiniz diyor. :D :D :D Tork yönlendirme sisteminden sonrasını okumamam, cevaplamamam gerekiyordu ama kıyamıyorum senin gibilere. Belki bir şeyler öğrenirsin diye ama nafile. Hadi selametle daha da cevap verme. Tork yönlendirmesi neymiş onu bi araştır. :D :D :D
 
@die, ki özellikle orta ve uzun virajlar diye eklemiştim ama neyse. Viraj giriş ve çıkışlarında aracı daha fazla kaymadan zorlayabilirsin. Supra'da kendini geliştirmeye çalışırsın ancak yolda tutabilirsen. Kısa ve dar virajlarımız için de 4WS'de mevcut R-34'de. Gülmeye de devam edebilirsiniz süs aracınızla. Ne diyelim...
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı