R5 1600X işlemcide çekirdek ve thread kullanımı nasıl işliyor?

Makaleler
1
Merhaba, Ryzen 5 1600 işlemciden örnek veriyorum bir uygulama ya da oyunda işlemci kullanımı nasıl işliyor?
Yani 6 çekirdek 12 threadi önce 6 çekirdeğini mi kullanıyor yoksa 6 çekirdeği threadlerle beraber mı kullanıyor?
Bilgili olan arkadaşlardan cevap bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam öyle bir kullanım şekli yok, Hyper-Threading dediğimiz muhabbet tek çekirdeğin iki çekirdek gibi davranması. Oyunlar ise eğer çoklu çekirdek desteğine sahipse (oyun 2000 öncesinden falan kalmadıysa yani) işlemcinin bütün çekirdeklerine yük dağıtır. İşlemci ise bu çekirdeklere gelen işleri threadlara dağıtır.

Sallıyorum sizde 6 cekirdek 12 thread var. PUBG dediğimiz oyun Unreal ile yapılmış, çoklu çekirdek destekli bir oyun. Oyun işlemesi için sisteme veri gönderirken 12 iş gönderir, sistem de bunları aynı anda hesaplar.

30 neneye(çekirdek) 30 IP versen birim vakitte bir kazak örer fakat bir teyzeye 30 IP verirsen 30 birim vakitte bitirir. O 30 teyzeler eğer dört kollu(hyperthreding) gibi davranan manyaklarsa aynı anda 60 iş yaparlar bunun da duruma göre artısı olur.

Peki hocam PUBG mesela 12 fiziksel çekirdekli bir işlemcide performans artar mı?

Peki hocam PUBG mesela 12 fiziksel çekirdekli bir işlemcide performans artar mı?
Oyunlar tam olarak çekirdek sayısına ve hızına göre pek ilerlemiyor ama cevap evet.
Hyperthreading işlemci gücünü yaklaşık %25-35 arttırıyor, yazdığı gibi direkt ikiyle çarpamıyor maalesef.

Oyunlar tam olarak çekirdek sayısına ve hızına göre pek ilerlemiyor ama cevap evet.
Hyper-Threading işlemci gücünü yaklaşık %25-35 arttırıyor, yazdığı gibi direkt ikiyle çarpamıyor maalesef.

Hocam izlediğim PUBG testinde Ryzen 5 1600 ile Ryzen 7 1700 arasında FPS farkı yok galiba oyun fiziksel 6 çekirdek kullanabiliyor sadece?

Bu durum tamamen uygulama ile alakalı. Bazı uygulamalar thread kullanmıyor.
bfv_2023_04_14_12_10_40_195.jpg

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı