R5 3600 RX 5700 XT oyunda kapanıyor

mehmetali9320

Decapat
Daha fazla  
Sistemim.

Frisby Venom FC-9270G 650W LED fanlı ATX oyuncu kasası.

ASUS Prime B550M-K 4600MHz(OC) DDR4 soket AM4 M.2 HDMI VGA DVI mATX anakart.

ASUS TUF 3 Radeon RX 5700 XT OC EVO 8 GB GDDR6 256 bit ekran kartı.

AMD Ryzen 5 3600 MPK 3.6GHz 35MB önbellek 6 çekirdek AM4 7nm işlemci.

Corsair Vengeance RGB Pro (2x8) 3000MHz DDR4 cmW16GX4M2C3000C15 RAM.

Samsung 980 Evo Plus 1TB M.2

Kioxia 480 GB Exceria lTC10Z480GG8 2.5" SATA 3.0 SSD.

SteelSeries Rival 300s RGB siyah Gaming mouse.

Inca ophira IKG-444 RGB mekanik Gaming keyboard.

Rampage SN-RW6 raptor 7.1 titreşimli Gaming mikrofonlu kulaklık.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sorun: Bilgisayarım bazı oyunlarda daha önce kapanmadığı halde reset atmaya başladı yaklaşık 3 aydır.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Not: Stress testi, bench testi, RAM testi yaptım, PC kasa yanı açık RAM'leri çıkartıp taktım, sistemi güncelledim, PC'den kısmen anlayan bir insanımdır ama donanım konusunda çaresiz kaldım. Tavsiyelerinize, önerilerinize açığım. AnyDesk filan verebilirim.

Güç seçeneklerinden High Performance'da da kullandım aynı.
Güç tasarrufunda da kullandım aynı.
Sıcaklık 75 civarları yükte.

Ben bu sorunu voltaj ayarı ile çözdüm ayarlarım şu şekilde.
P1 1950MHz-970mv.
P2 2000MHz-990mv
P3 2050MHz-1000mv
Bu voltajları bayağı kıstım sorun olabilir.

P1 2000mhz-1097mv
P2 2050mhz-1130mv
P3 2100mhz-1163mv
Bu ayarlar daha stabil olabilir, en iyi ayarı kendi kartınıza göre ayarlamanız gerek tabii.

İnternette voltaj ayarı kısmında genelde sadece P3 değeri ayarlanıp bırakılıyor. Sadece P3 ayarı ile oynadığımda sorunum çözülmemişti.

Bu şekilde kendi kartnızı için en iyi ayarı bulup MHz değerini küçük bir aralığa sıkıştırırsanız kart stabil çalışacağından çökme probleminizi çözebilir. Yaklaşık 3 yıldır her yolu denedim en sonunda bu şekilde kurtulabildim bu sorundan. Donanım arızası olmayan AMD GPU'ların çoğunda işe yarayacağını düşünüyorum.

Belki biraz uğraşırsanız kartınız için MHz aralığını biraz daha açabilirsiniz.

Sistem boştayken son hızda çalışmıyor.
Boşta: 15mhz 950mv de çalışıyor.

Son düzenleme:
Ben bu sorunu voltaj ayarı ile çözdüm ayarlarım şu şekilde.
P1 1950MHz- 970mv.
P2 2000MHz-990mv
P3 2050MHz-1000mv

İnternette voltaj ayarı kısmında genelde sadece P3 değeri ayarlanıp bırakılıyor. Sadece P3 ayarı ile oynadığımda sorunum çözülmemişti.

Bu şekilde kendi kartnızı için en iyi ayarı bulup MHz değerini küçük bir aralığa sıkıştırırsanız kart stabil çalışacağından çökme probleminizi çözebilir. Yaklaşık 3 yıldır her yolu denedim en sonunda bu şekilde kurtulabildim bu sorundan. Donanım arızası olmayan AMD GPU'ların çoğunda işe yarayacağını düşünüyorum.

Belki biraz uğraşırsanız kartınız için MHz aralığını biraz daha açabilirsiniz.

Sistem boştayken son hızda çalışmıyor.
Boşta: 15MHz 950mv de çalışıyor.

Hayır bu mantıklı çözüm değil. Yaklaşık kartın boşta 950Mv'de 40-50W minimum güç tüketimi yapıyordur. Bende RX 5700XT üzerinde boşta 725mV tüketimi yapıyor. Gereksiz elektrik faturasına biniyor. Bunun çok sebebi olsa da başlıca iki sebebi var; güç kaynağının yetersiz olması, ekran kartının güç kaynağında papatya şeklinde değil iki farklı 8 pin girişinden ayrı ayrı güç girişi sağlamak resme dikkatli bakın.

99.PNG

Anakart üzerinde PCI ex girişini Auto'da ya da 4.0 hızında bırakmak ve son olarak RAM'den şüphelenebilirsin. Bu saydığım maddeler başlıca sebepleri geri kalan sebepleri %1-2'lik kısımda mevcut.

Siyah ekran sorunları oyundan atıp sistemin yeniden başlaması vs... gibi tüm sorunların sebepleri bunlar kendim bu sorunu yaşadım ve bu saydıklarımı gözden geçirip eksik yönlerini düzelterek çözdüm 1 yıla aşkın süredir eğer elektrik gitmezse hiçbir türlü WattMan hatası almıyorum.

Hayır bu mantıklı çözüm değil. Yaklaşık kartın boşta 950Mv'de 40-50W minimum güç tüketimi yapıyordur. Bende RX 5700XT üzerinde boşta 725mv tüketimi yapıyor. Gereksiz elektrik faturasına biniyor. Bunun çok sebebi olsa da başlıca iki sebebi var; güç kaynağının yetersiz olması, ekran kartının güç kaynağında papatya şeklinde değil iki farklı 8 pin girişinden ayrı ayrı güç girişi sağlamak resme dikkatli bakın.

Eki Görüntüle 1860498

Anakart üzerinde PCI ex girişini Auto'da ya da 4.0 hızında bırakmak ve son olarak RAM'den şüphelenebilirsin. Bu saydığım maddeler başlıca sebepleri geri kalan sebepleri %1-2'lik kısımda mevcut.

Siyah ekran sorunları oyundan atıp sistemin yeniden başlaması vs... Gibi tüm sorunların sebepleri bunlar kendim bu sorunu yaşadım ve bu saydıklarımı gözden geçirip eksik yönlerini düzelterek çözdüm 1 yıla aşkın süredir eğer elektrik gitmezse hiçbir türlü WattMan hatası almıyorum.

Maalesef ben de PSU değiştim ve PSU'dan 2 ayrı kablo çektim fakat sorunumu çözmedi. 950mv de masaüstünde 30W'yi görmüyor bile. Ben AMD yazılımdaki gördüğüm değerleri yazıyorum. Belki yazılım belki kart sorunlu. Ne kadar matıksız desenizde bu çözüm yolu bende işe yarayan tek yöntem. Denemediğim yöntem kalmadı.

Evet kendi voltaj ayarlarım biraz abartı oldu yeni test ediyorum furmark ve 3dmarkta kısa testlerde çökmedi fakat 2. Sırada yazdığım ayarlar şimdiye kadar sorunsuz çalıştı. 1060mv civarında çalışırken biraz güç tüketebiliyor.

Son düzenleme:
Hocam PSU kontrol ettim, hafta sonu 2 tane daha 8 GB RAM ekleyecegom 32 olacak baktım düzelmiyor PSU degistireceğim başka aklıma gelmedi

Sistemimin içi şu şekilde,

Yanlar açıkta duruyor devamlı soğutma yeterli gelmediginden

Şu an Forza 5 en yüksek yüksek ve orta ayarlarında oyunu çalıştırdım, fakat orta seviyedeyken bile GPU ve CPU kullanımı %50 civvarlarında sıcaklık 55 60 civarlarında oyuna gir araç sür kısmına gelince reset atıyor, bazen de şu an yazıyı yazarken önde çalışan kasa fanları çalışmayı kendi kendiliğine kablolara deymek sizin kapandı, derken tekrar çalışmaya başladılar neden olabileceği konusunda belki bir fikir verebilir.

Dosya Ekleri

• IMG_20230713_193406.jpg
    IMG_20230713_193406.jpg
    118,5 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG_20230713_193401.jpg
    IMG_20230713_193401.jpg
    122,7 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG_20230713_194921.jpg
    IMG_20230713_194921.jpg
    124,8 KB · Görüntüleme: 23
  • IMG_20230713_194911.jpg
    IMG_20230713_194911.jpg
    115,2 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
Ekran kartının PCI-e bağlantısının üzerinde LED var sanırım ASUS için oradaki LED'ler kırmızı yandığında GPU'ya gelen güç ile ilgili sorun olduğunu belirtiyor. Yük altında veya oyunlarda kırmızı yanıyor mu? ASUS bu modele sanki üvey evlat gibi davranıyor bir türlü kartın sayfasını açamadım internette, o yüzden tam emin değilim fakat sorun varsa kırmızı yanması gerekiyor. Diğer modellerinde kırmızı yanıyor.

PSU almayı düşünüyorsanız geleceğe yatırım olabilir sonuçta kullandığınız PSU'yu biraz araştırırsanız maalesef kimsenin önermediğini uzak durmanız gerektiğini görürsünüz. Kendi bütçe arlığınıza göre buradan " PSU Tier List rev. 17.0g - Cultists Network " C tier veya üzeri bir PSU seçebilirsiniz ve almayı düşündüğünüz PSU için bir konu açarsınız. Kasa fanlarının kapanıp açılması PSU'ya işaret ediyor da olabilir.

Benim önerdiğim 2. sıradaki voltaj ayarını da deneyebilirsiniz, sadece P1 değerini en yükseğe çekerek te kendi kartınız için aynı ayarı yapabilirsiniz. MHz değerini en yükseğe çekin voltajı otomatik ayarlıyor zaten. Daha önce de yazdığım gibi uzun süredir aynı hatayı alıyorum ve bütün yöntemleri denemiş olabilirim, en son bu ayar ile kurtuldum.

Ekran kartının PCI-e bağlantısının üzerinde LED var sanırım ASUS için oradaki LED'ler kırmızı yandığında GPU'ya gelen güç ile ilgili sorun olduğunu belirtiyor. Yük altında veya oyunlarda kırmızı yanıyor mu? ASUS bu modele sanki üvey evlat gibi davranıyor bir türlü kartın sayfasını açamadım internette, o yüzden tam emin değilim fakat sorun varsa kırmızı yanması gerekiyor. Diğer modellerinde kırmızı yanıyor.

PSU almayı düşünüyorsanız geleceğe yatırım olabilir sonuçta kullandığınız PSU'yu biraz araştırırsanız maalesef kimsenin önermediğini uzak durmanız gerektiğini görürsünüz. Kendi bütçe arlığınıza göre buradan " PSU Tier List rev. 17.0g - Cultists Network " C tier veya üzeri bir PSU seçebilirsiniz ve almayı düşündüğünüz PSU için bir konu açarsınız. Kasa fanlarının kapanıp açılması PSU'ya işaret ediyor da olabilir.

Benim önerdiğim 2. sıradaki voltaj ayarını da deneyebilirsiniz, sadece P1 değerini en yükseğe çekerek te kendi kartınız için aynı ayarı yapabilirsiniz. MHz değerini en yükseğe çekin voltajı otomatik ayarlıyor zaten. Daha önce de yazdığım gibi uzun süredir aynı hatayı alıyorum ve bütün yöntemleri denemiş olabilirim, en son bu ayar ile kurtuldum.

Mesajınız için teşekkür ederim, o dediğiniz MHz değerlerini denedim ne yazı ki oyun açılmadan kapandı :D yarın bilgisayarcıya götürüp bir göstereyim inşaallah ne dediğini ileteyim inşaaallah, ordan önerdiğiniz uzun ömürlü 3500 civarı olabilir hocam üç aşşa 5 yukarı olabilir

1. sırada yazdığım yani:
P1 1950MHz-970mv.
P2 2000MHz-990mv
P3 2050MHz-1000mv
bu ayarları yaptıysanız çökmesi muhtemel, biraz fazla düşürdüm voltajları. Sebebi boşta gpu daha az güç tüketmesiydi fakat her oyun için ayrı ayar yapılabildiğini bilmiyordum. Ben de bu gün öğrendim. Konuyu görecekler için kılavuz niteliğinde ''
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
'' bu videoyu bırakıyorum. Burada her değere aynı voltajı giriyor, benim ayarlardan daha stabil olacaktır ve boştaki voltaj değerleri de düşecektir.

Yukarıdan aşağı fiyat ve kalite düşüyor. Yakın zamanda ben de psu aldım fakat almadan önce isterseniz bir piyasaya hakim kişilere daha ucuz ve kaliteli modeller var mı sorabilirsiniz. RM750x i çok düşünmeden de alabilirsiniz tabii. :D

Daha düşük bütçeye isterseniz bu psu da var fakat fiyat ile kalite de düşüyor.

hocam ilk sıradakını alayım da neden fiyat farkı 2 katı misal biri 3500 diğeri direk 7500 yanlış almayayım, csgo da mavi ekran mı verir ya acaba ramlerden mi yoksa anakart ram pinlerinden de olabilir mi acaba her bişi olabilir ben yarın bi denettirem

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı