R5 5600 stok fan yeterli midir?

CyberNexus

Hectopat
İyi akşamlar. Ben bilgisayarımda işlemci değişikliği yapacağım. Ryzen 5 5600 satın almayı düşünüyorum. Bu işlemcinin gücü ve performansından dolayı stok fanı yetmeyebilirmiş. Benim sorum şu, stok fanı ile 5600'i güzel soğutamaz mıyım? Hayır çok masrafta yapmak istemiyorum açıkçası. İlla da almam gerekiyorsa önerebileceğiniz F/P bir işlemci soğutucusu varsa söyleyebilir misiniz? Kafamda stok fanı kullansam çok ısınır mı işlemci? Bu sefer de işlemci soğutucusu alırsam da masrafa girer miyim diyorum?

Son düzenleme:
Hayır, stok fan ile güzel soğutamazsınız. Oyunlarda 80 derece ve üstüne rahatlıkla ulaşıyor. İşlemciyi %100 kullanan bir işlem yaparsanız eğer daha da sıcak çalışacaktır.

Kullanamazsınız diye bir şey yok ama. Sıcak çalışır sadece. Ekran kartı gibi değil işlemciler daha sıcak çalışabiliyorlar. Render yaparken vs. 90 derece çalışmasına kimse bir şey demez mesela işlemcinin.

Son düzenleme:
65W'lik bir işlemciyi stok soğutucu rahatça soğutabilecektir, ha ileride SE214XT veya Performax perfan tarzı düşük bütçeli bir soğutucuya geçmek bana kalırsa daha iyi olacaktır fakat dediğim gibi yeterli olur.

Hayır, stok fan ile güzel soğutamazsınız. Oyunlarda 80 derece ve üstüne rahatlıkla ulaşıyor. İşlemciyi %100 kullanan bir işlem yaparsanız eğer daha da sıcak çalışacaktır.

Kullanamazsınız diye bir şey yok ama. Sıcak çalışır sadece. Ekran kartı gibi değil işlemciler daha sıcak çalışabiliyorlar. Render yaparken vs. 90 derece çalışmasına kimse bir şey demez mesela işlemcinin.
Ya açıkcası sıcak çalışır demekte bir nevi kullanamayabilirim anlamına geliyor yine de. Ama ben şöyle düşünüyorum, soğutucuyu önümüzdeki aylarda alırım, zaten ben çok da öyle işlemciyi %90-%100 yükte seviyelerine çıkartacak programlar açmıyorum, genelde oyun felan. Oyunlarda da CS:GO, GTA 5, Valorant felan bunlar. Bunlarda da işlemcinin sıcaklığı 80-85 derecelerine çıkmasını düşünmüyorum. En fazla 70-73 olabilir.

65W'lik bir işlemciyi stok soğutucu rahatça soğutabilecektir, ha ileride SE214XT veya Performax perfan tarzı düşük bütçeli bir soğutucuya geçmek bana kalırsa daha iyi olacaktır fakat dediğim gibi yeterli olur.
Bende öyle düşünüyorum yukarıda açıkladım. İleride almayı düşünüyorum, zaten şu anda 65W’lık bir işlemciyi şimdilik stok fanı yetebilir (ama şimdilik).

Stok fan yetersiz kalır oyunlar için. Yanına da kule tipi bir soğutucu tavsiye ederim.
Burada anlattım tam olarak.
Ya açıkcası sıcak çalışır demekte bir nevi kullanamayabilirim anlamına geliyor yine de. Ama ben şöyle düşünüyorum, soğutucuyu önümüzdeki aylarda alırım, zaten ben çok da öyle işlemciyi %90-%100 yükte seviyelerine çıkartacak programlar açmıyorum, genelde oyun felan. Oyunlarda da CS:GO, GTA 5, Valorant felan bunlar. Bunlarda da işlemcinin sıcaklığı 80-85 derecelerine çıkmasını düşünmüyorum. En fazla 70-73 olabilir.

Bende öyle düşünüyorum yukarıda açıkladım. İleride almayı düşünüyorum, zaten şu anda 65W’lık bir işlemciyi şimdilik stok fanı yetebilir (ama şimdilik).

Peki önerebileceğiniz bir soğutucu var mı sizin f/p?

Biraz size bağlı, kullanırsınız ama ısı yükselince cpu frekansı düşürüyor.. stok fan ile deneyin olmadı yeni fan alırsınız..
Oyun oynuyorsanız tavsiyem 12cm fanı olan kule tipi bir fan alın.
Birde işlemciye ryzen master ile her çekirdek için voltaj ayarlaması yaptırın yanlış hatırlamıyorsam per core curve optimizer olması lazım.. bu konuyu biraz araştırın bu işlemi otomatik yapıyor ve 30dk sürüyordu diye hatırlıyorum ısıyı düşürüp frekansı artırmanıza yarar..

Çok güzel bir soğutucudur, tavsiye ederim. Kardeşim R5 3600 işlemcisinde sorunsuz bir şekilde kullanıyor.

Hmm güzelmiş aslında, beğendim. Ama şu anlık da düşünmüyorum aslında. Çünkü dediğim gibi çok da harcama yapmak istemiyorum.

Biraz size bağlı, kullanırsınız ama ısı yükselince cpu frekansı düşürüyor.. stok fan ile deneyin olmadı yeni fan alırsınız..
Oyun oynuyorsanız tavsiyem 12cm fanı olan kule tipi bir fan alın.
Birde işlemciye ryzen master ile her çekirdek için voltaj ayarlaması yaptırın yanlış hatırlamıyorsam per core curve optimizer olması lazım.. bu konuyu biraz araştırın bu işlemi otomatik yapıyor ve 30dk sürüyordu diye hatırlıyorum ısıyı düşürüp frekansı artırmanıza yarar..
Tamamdır teşekkürler öneriniz için. Şimdilik en azından iyi bir soğutucu alana kadar stok fanı kullanmayı düşünüyorum. Malum devir pahalaştı, bende açıkcası sadece işlemci alıp tabiri caizse işin içinden çıkmak istiyorum😃 Çünkü şu an elimdeki işlemci bayadır kullanıyordum artık değiştirmenin zamanı geldi dedim. Ama ileride düşüneceğim mutlaka iyi bir soğutucu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı