Çözüldü R5 5600G ve RX 6500 XT sistem oyunlarda anlık takılma yapıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

rmzngcc

Hectopat
RAM
GSKILL 32GB (2x16GB) Flare X 3200MHz CL16 DDR4
SSD veya HDD modeli
MLD M300 500GB NVME 2280 Gen3x4 M.2 SSD ve WD 2TB
Ekran kartı
ASUS Radeon RX 6500 XT OC DUAL 4GB GDDR6 64 Bit
Anakart
ASUS PRIME A320M-K 3200MHz(OC)
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600G 3.9GHz 16MB Önbellek 6 Çekirdek
Merhaba değerli Technopat halkı,

Yaklasık olarak 1 yıl önce aldığım sistemde oyunlarda anlık olarak donma yasanıyor ve 15-20 saniye sonra oyun devam ediyor.
Ekran kartı yazılımını silip yükleme, eski sürümleri deneme, format atma, oyunları sil yükle yapma gibi aklıma gelebilecek her şeyi denedim. Sırf bu yüzden Windows 11 kuruluyken 10 bile kurdum.

Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Çözüm
SSD'ye kurduğum oyunlar sorunsuz çalışıyordu sorunun HDD oldugunu dusunerek hard diskimi yedekleyip biçimlendirdim ve anakarttaki başka bir girişe bağladım. Şu an hard diske kurdugum oyunlar bile sorunsuz olarak çalışmakta.
Sorun çözüldü olarak işaretlenebilir yardım eden herkese teşekkür ederim.
12700H mobil işlemcili arkadaşım 5600X'ten daha yüksek fps alıyordu CS2'de tribe giriyordum. Ryzen 5 5000 serisinin vadesi doldu bence.

arkadaşın talihsizliği A320 anakart kullanması. Hem PCIe 4.0 kullanamıyor. Hem de işlemciye hız aşırtma opsiyonu yok. A serisi chipset pişmanlıktır :/

SSD değişmek de bir seçenek ama bileşenlere baktığım zaman sorun ondan çok. GPU-CPU kaynaklı gözüküyor. ek olarak microsoftun saçma salak update'leri de cabası
CS'de zaten Ryzen ile oynamak bir ölüm, CS:GO devrindeyken i5 7500'ün Ryzen 5 5600'den daha iyi performans vermesi :)

Eğer ekran kartınız ASUS Dual 6500 XT ise (küçücük bir RGB'si olan kart, resmini de ekledim hatta) hotspot ısılarını kontrol edebilir misiniz? 2 kez karşılaştım bu kart ile ilkinde bu problem vardı, ikincide uzun oyun sürelerinden sonra res atıyordu PC ve 2 seferde de hotspotlar 104-105 derecelerdeydi. Termal macun ve pad değişiminden sonra hot spotlar 85-90lara düştü ve problemler ortadan kalktı. Tam mining döneminde çıkmış bir kart, acele ile çıktığından kronik bir problem olabilir. Yakın dönemde çıkan 1660S Tuflarda da benzer problem vardı hatta.
Even ekran kartı hotspotları tavan değerdeyse de bu sorunu yapabilir. Bu ekran kartı hakkında bilgim yok ama ortlama 90-95 maximum olması gerekiyor.

CS'de zaten Ryzen ile oynamak bir ölüm, CS:GO devrindeyken i5 7500'ün Ryzen 5 5600'den daha iyi performans vermesi :)

Even ekran kartı hotspotları tavan değerdeyse de bu sorunu yapabilir. Bu ekran kartı hakkında bilgim yok ama ortlama 90-95 maximum olması gerekiyor.
Hard diskin dolu olması takılmaya sebep verebilir mi hocam

İşlemcinin yetersiz olmasıyla anlık takılmanın ne alakası var ? Bende Ryzen 5 5500 RX 7600 var böyle bir sorun yaşamıyorum.
RX6500XT, PCIe 3.0 veriyolunda çok darboğaz yapan bir GPU. Sanırım türünün tek örneği. R5500 ise önbelleğinden ötürü 5600G'den daha iyi preformans veren bir CPU.

Tam olarak bu kart hocam. Sıcaklık ile ilgili bir sorunum yok harddisk'ten şüphelenmeye başladım. Doldukça okuma yazma hızı düşmeye başladı bu yüzden olabilir mi hocam

HDD'yi yedekleyip bir kere tamamen temizleyip öyle deneyeceğim hocam dolu olduğu için okuma yazma hızında sorunlar oluyor diye düşünüyorum
gpu z ile 2-3 dk lık furmarktayken hotspota bakın hocam, normal sıcaklıklarda problem yoktu kartlarda

gpu z ile 2-3 dk lık furmarktayken hotspota bakın hocam, normal sıcaklıklarda problem yoktu kartlarda
İşteyim suan hocam eve geçince atayim

İşlemci yetersiz kalırsa stuttering yapar. Hatta sadece stutteringle kalmaz. İşlemcinin ekran kartı için yeterli olduğu doğru fakat özellikle yüksek kare değerlerinde stuttering yaşar.

İşlemcinin yüzde kaçını kullandığının bir önemi yok söylediğim şey için.

War Thunder gibi multiplayer oyunlarda işlemci çok daha fazla yorulur. İşlemciniz yetersiz. Eğer imkanınız var ise ekran kartını farklı bir sistemde deneyin. Dediğimin doğru olduğunu anlayacaksınız.

Peki hocam oyunun 200-300 gibi FPS değerlerine çıkması yerine 160 gibi değerlerde sabitlesem, zaten rekabetçi oyunlar oynamıyorum War Thunder çok fazla akicilik isteyen bir oyunda değil sorun çözülür mü?

1729011714649.png

15 dakikalık test boyunca 84 dereceyi geçmedi hocam

Son düzenleme:
İşteyim suan hocam eve geçince atayim

Peki hocam oyunun 200-300 gibi FPS değerlerine çıkması yerine 160 gibi değerlerde sabitlesem, zaten rekabetçi oyunlar oynamıyorum War Thunder çok fazla akicilik isteyen bir oyunda değil sorun çözülür mü?

Eki Görüntüle 2330190

15 dakikalık test boyunca 84 dereceyi geçmedi hocam
sabitlemenin faydası dokunur fakat tamamen çözeceğini sanmıyorum.

SSD'ye kurduğum oyunlar sorunsuz çalışıyordu sorunun HDD oldugunu dusunerek hard diskimi yedekleyip biçimlendirdim ve anakarttaki başka bir girişe bağladım. Şu an hard diske kurdugum oyunlar bile sorunsuz olarak çalışmakta.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Başta belirtmen lazımdı SSD'ye kurduğun oyunların sorunsuz çalıştığını, mekanik diskteki oyunların sıkıntı yaptığını, dikkat etmemişim ben de :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı