R5 5600X, RTX 3060 Ti sistem Valorant'ta 1280x1024'de kasıyor

İşletim sistemi
Windows 10

Fatihkerem0023

Hectopat
Daha fazla  
RAM
2X8 A-DATA RAM DIMM 8GB DDR4 XPG 3600MHZ D30 RED
Ekran kartı
MSI GEFORCE RTX 3060 TI VENTUS 2X 8G OCV1 LHR
Anakart
MSI A520M-A PRO AM4 DDR4 4600(OC) DVI HDMI M.2 USB
İşlemci
AMD RYZEN 5 5600X 4.6GHz 35MB Önbellek 6 Çekirdek
Merhaba,

Ben Valorant'ta 1280x1024 çözünürlüğe alınca kasıyor sebebi nedir?

Boşa laf anlatıyorsun bu forumda darboğaz konusuna giriyorsan beyin hücrelerini feda etmeye hazırlanacaksın. Bu forumun bu mevzuyu kavrayabilmek için 40 yıla daha ihtiyacı var.

İşlemcinin yükünü artıran şey çözünürlüğün düşüşü değil, FPS'in artışıdır mevzu bu kadar basit. 3060Ti gibi bir ekran kartı ile Valorant oynarken çözünürlüğün elbette zerre önemi yok.
Çözünürlük düştükçe FPS artıyor, sonuç olarak işlemci yükü artıyor. Benim dediğimden ne farkı var? Direkt olarak etki ediyor işte işlemci yüküne? Çözünürlüğü düşürdükten sonra bu işleme bağlı olarak işlemci yükü artıyorsa, ''işlemci yükü ile çözünürlük arasında hiçbir alaka yok'' diyebilir misin?

İşlemci yükünü artıran şey çözünürlüğün düşüşü değil, FPS'in artışıdır. Buyur kendi cümlen. Peki somut olayda FPS'in artışına sebebiyet veren ne? Çözünürlük düşüşü değil mi? Dediğim şeyi doğrulayacaksan ne diye böyle ''en iyi ben bilirim'' temalı yazı yazıyorsun ki?

A olayı B olayını tetikliyor, A olayının olmasından dolayı olan B olayı da C olayına sebebiyet veriyor. Şimdi A olayı olursa C olayı olur diyen biri yanlış mı söylemiş olur? Sebep sonuç ilişkisi kuramıyorsun.

Son düzenleme:
Size mantığı şöyle anlatayım, işlemci ekran kartına veri gönderir, ekran kartı veriyi okur, ekrana yansıtır ve geri bildirim yapar. Ekran kartı düşük çözünürlükte veri okurken işini hızlıca tamamlar, yüksek çözünürlükte bu işlem daha uzun sürer. Bu sürede işlemci boşta kalır. Bu sayede ekran kartı kullanımı artarken işlemci kullanımı azalır.

Çözünürlük düştükçe FPS artıyor, sonuç olarak işlemci yükü artıyor. Benim dediğimden ne farkı var? Direkt olarak etki ediyor işte işlemci yüküne? Çözünürlüğü düşürdükten sonra bu işleme bağlı olarak işlemci yükü artıyorsa, ''işlemci yükü ile çözünürlük arasında hiçbir alaka yok'' diyebilir misin?

A olayı B olayını tetikliyor, A olayının olmasından dolayı olan B olayı da C olayına sebebiyet veriyor. Ana sebep A olayı olmaz mı? Beyin hücresi feda etme vs. diye konuşmuşsun, iki sebep sonuç kuramıyorsun.

Görüşümü kanıtladığın için sana teşekkür ediyorum öncelikle.

Şimdi adam akıllı sebep-sonuç ilişkisi kurayım sana. Bak lise öğrencilerinin dahi kavrayabileceği şekilde, örneklendirerek gideceğim.

Ahmet, Valarante oynuyor ve FPS'i 200'e kilitli. Ahmet 5600X ve 3060Ti kullanıyor.
720P çözünürlüğünde ekran kartı kullanımı %25 ve işlemci kullanımı %50.
Çözünürlüğü 1080P'ye çıkardığında ise ekran kartı kullanımı %50 ve işlemci kullanımı %50.

Ahmet, 1080P'de kalıp FPS limitini kaldırdığında ise FPS'i 400 oluyor ve işlemci kullanımı %50'den %70'e çıkıyor.

Bu örnekte işlemci kullanımı artışının sebebi FPS artışıdır. Sebep-sonuç ilişkisi böyle kurulur. Eğer çözünürlük artışı işlemci kullanımı ile doğrudan ilişkili olsa bu her sistemde tekrarlanabilen bir durum olurdu, fakat değil.

Burada senin kurduğun sebep-sonuç ilişkisinde, dolaylı bir etken temel sebep olarak kabul ediliyor ve bu hatalı bir mantık.

Görüşümü kanıtladığın için sana teşekkür ediyorum öncelikle.

Farklı şey söylemiyoruz, ortada görüş vs. de yok. Dediğimin aynısını söylüyorsun, sadece en temel nedene inip söylemeye çalışıyorsun. Diğer bilgisayarcı arkadaş "dolaylı" nedeni dahi kabul etmiyor ya, neyse.

Nihayetinde çözünürlük düşünce FPS artacak bu da işlemciyle yük bindirecek. Benim burada çözünürlük ile işlemci yükü arasında bağlantı var, çözünürlük düşürmek işlemciye yük bindirir demem yanlış değil. İlla çözünürlük düşürmek FPS artırır, dolayısıyla işlemciye binen yük artar dememe gerek yok.

Çözünürlük düşerse işlemciye binen yük artıyor mu? Artıyor. Beni cevaplayan "bilgisayarcı" arkadaş çözünürlük ile işlemci yükü arasında hiçbir bağlantı yok demiş mi? Demiş. E peki dediği yanlış mı? Senin de verdiğin örnekten görüleceği üzere yanlış. FPS artışı işlemciye yük binmesine sebebiyet verir, çözünürlük düşürmek de FPS artışına sebebiyet verir, o halde çözünürlük düşürmek işlemciye yük bindirmeye sebebiyet verir. Burada hatalı bir mantık yok.

Misal FPS artırmak isteyen bir insana çözünürlük düşür desem, sırf başına "çünkü ekran kartı daha düşük çözünürlükte render alacak, dolayısıyla daha rahat kare üretecek ve daha fazla kare alabileceksin" demediğim için dediğim yanlış mı olacak? İlla her şeyi fi tarihine giderek açıklamak mi lazım? Misal, elini sıcak bir nesneye değdirirsen elin acır ama aslında sinirlerin beynine "acı" iletiyor, temel neden bu. Buna rağmen gidip de sıcak nesneye elini değdirmek ile canının yanması arasında korelasyon yok mu diyeceğiz ya da elini sıcak nesneye değdirirsen canın yanar diyen insan yanlış mı söylemiş olacak?

Söylediğim şey yanlış değil. "Çözünürlük ile işlemci yükü arasında hiçbir alaka olmadığı" ise bariz yanlış. Daha M.Ö nedenlerine gitmeyeceksek tartışacak bir şey yok.

Son düzenleme:
Aslında zor bir şey değil bilimsel makaleymiş gibi açıklamanın manası yok. Grafiksel şeyler düşünce çözünürlük de azalınca ekran kartına yük binmez. İşlemcinin görevi artar. Ama çözünürlüğü 2K veya 4K yaptığınızda grafiği de fullediğinizde özellikle 4K da bütün yükü ekran kartı üstlenir işlemciye düşen yük de ekran kartının aldığı yüke oranla azalır.

Çözünürlük düşerse işlemciye binen yük artıyor mu? Artıyor.

Yani benim söylediğim insanların bir kulağından girip diğerinde çıkacak ise zaten tartışmaya gerek yok.

Burada 40 kişi aynı mantık hatasını doğru kabul ediyor diye ben doğru kabul edecek değilim.

Praktiksel olarak bile yaptığınız argümanın konu sahibine zerre faydası yok. 3060Ti ile Valorant oynanıyor burada, ne diyeceksiniz?

''Çözünürlüğü 8K yap işlemciden yük kalksın''. Bu mantığın çıktığı nokta bu.

Maksimum Technopat Sosyal mantığı.

Yani benim söylediğim insanların bir kulağından girip diğerinde çıkacak ise zaten tartışmaya gerek yok.
Bence de yok. İşlemciye yük binmesinin konu sahibinin oynadığı oyunun işlemci tabanlı olması, akıcılığı etkilemesi ile de hiçbir alakası yok tabi. İşlemciden bahsediyoruz, yüzde 0.1,1 low değerlerine, dolayısıyla akıcılık üzerinde en fazla etkisi olan bileşenlerden biri. Hala 3060Ti diyorsun, üstüne üstlük "bir kulağından girip diğerinden çıkma"dan bahsediyorsun. Pratiksel olarak faydası yokmuş.

Ben söyleyeyim asıl faydası olmayan ne, doğru olduğunu bildiğiniz bir şeyi sırf "o hareketi yanlış yapıyorsun kardeşim"vari bir tavırla garip gurup şeyler ileri sürerek kendinizce geçersizleştirmeye çalışmanız. En iyi sen biliyorsun diyelim konu kapansın burada. İki laf anlatalım diye 10 sene yaşlandım oturduğum yerde.

''Çözünürlüğü 8K yap işlemciden yük kalksın''. Bu mantığın çıktığı nokta bu.

Argümanı en aşırı yerlere çekip haklı çıkmaca. 16K yaz dostum daha haklı olursun o zaman. İşlemcindeki yükü azaltmak için çözünürlük yükseltmek de ne kadar hatalı mantık dimi yahu. Misal bir işlemci 1080p'de zar zor ekran kartını besliyorsa "1440p'de kullan" diyen insan baya mantıksız konuşuyor demek. Sizin gibi hiçbir yere varmayan, ortaya argüman bile ileri sürmeyenler mantıklı konuşuyor ama.

Son düzenleme:
Büyük ihtimalle o çözünürlükte 60-75hz gibi miktarlara düşüyor ve görüntü 60 FPS görünüyor. 144hz gibi yüksek değerli monitörünüz varsa mevzu bu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı