Çözüldü R5 7600 sistem geç açılıyor ve ledleri yanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

asım7

Centipat
Daha fazla  
Bilgisayaramı dün topladım. Her şey 0. fakat açılması gereksiz uzun sürüyor (yaklaşık 2 dk) ve açılırken de "EZ Debug ledlerde" CPU ve DRAM yanıyor açılınca sönüyor. Daha önce yaşayan var mı? Problem nedir?

Anakart: MSI MB Pro B650M-B
İşlemci: Ryzen 5 7600.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bilgisayaramı dün topladım. Her şey 0. fakat açılması gereksiz uzun sürüyor (yaklaşık 2 dk) ve açılırken de "EZ Debug ledlerde" CPU ve DRAM yanıyor açılınca sönüyor. Daha önce yaşayan var mı? Problem nedir?

BIOS güncelleyin, sonra BIOS'tan EXPO'yu ve Memory context Restore'yi aktif edin, birkaç kere sistemi kapatıp açtığınızda düzelecektir.

SSD'ni belirtir misin? Bu arada ışıkların yanması benim bilgisayarımda da açılırken oluyor ancak açıldığında sönüyor parçalarda arıza belirtmiyor diye biliyorum açılırken arıza ışığının yanıp sonra sönmesi.

AM5 sistem. Bilgisayarına restart yapınca çok geç açılan insanlarda mevcut. Burada veya Reddit vb. forumlarda "AM5 sistem geç açılıyor/Sarı ışık uzun yanıyor" veya İngilizcesini yazarak ararsanız karşınıza birçok konu çıkacaktır. Sisteminiz açıldığı sürece, performans testlerinde, stres testlerinde sorun yaşamıyorsanız her şey yolunda demektir. O yüzden çok dert etmenize gerek yok.

Şöyle de bir şey var. Minimuma indirmek için eğer BIOS'unuz güncel değilse, güncelleyin. "Beta" olmayan en son sürüme. Chipset driverları güncelleyin. Lakin süre yine de değişmeyebilir. XMP/EXPO profilini kapatıp, yine boot süresini kontrol edebilirsiniz. Ancak RAM'in frekansını düşüreceği için performans kaybı yaşayacaksınızdır. O yüzden xmp/expo profil değerleri ile manuel olarak RAM'lerinizin frekansını yükseltip, tekrardan test edebilirsiniz.

BIOS güncelleyin, sonra BIOS'tan EXPO'yu ve Memory context Restore'yi aktif edin, birkaç kere sistemi kapatıp açtığınızda düzelecektir.

Çözüm
Durum ram kaynaklı olabilir, ramlar için overclock profil açınca ilk açılışta biraz sürebilir sonrasında düzeliyor.

AM5 sistem. Bilgisayarına restart yapınca çok geç açılan insanlarda mevcut. Burada veya Reddit vb. forumlarda "AM5 sistem geç açılıyor/Sarı ışık uzun yanıyor" veya İngilizcesini yazarak ararsanız karşınıza birçok konu çıkacaktır. Sisteminiz açıldığı sürece, performans testlerinde, stres testlerinde sorun yaşamıyorsanız her şey yolunda demektir. O yüzden çok dert etmenize gerek yok.

Şöyle de bir şey var. Minimuma indirmek için eğer BIOS'unuz güncel değilse, güncelleyin. "Beta" olmayan en son sürüme. Chipset driverları güncelleyin. Lakin süre yine de değişmeyebilir. XMP/EXPO profilini kapatıp, yine boot süresini kontrol edebilirsiniz. Ancak RAM'in frekansını düşüreceği için performans kaybı yaşayacaksınızdır. O yüzden xmp/expo profil değerleri ile manuel olarak RAM'lerinizin frekansını yükseltip, tekrardan test edebilirsiniz.
hocam BIOS güncellemeden önce 3 dakikaya yakın sürüyordu açılması. BIOSu güncelleyip EXPO'yu kapatınca 20 saniyeye düştü. EXPO'yu tekrar açtım ve 40 saniye civarına çıktı süre.

RAMlerim CMK32GX5M2E6000C36 kodlu ramler. https://www.msi.com/Motherboard/PRO-B650M-B/support#mem sitede bulamadım zannedersem desteklenmiyor henüz. sebebi bu olabilir mi? Memory context Restore açarsam sıkıntı yaşar mıyım?

Son düzenleme:
Hocam BIOS güncellemeden önce 3 dakikaya yakın sürüyordu açılması. BIOS'u güncelleyip EXPO'yu kapatınca 20 saniyeye düştü. EXPO'yu tekrar açtım ve 40 saniye civarına çıktı süre.

RAM'lerim CMK32GX5M2E6000C36 kodlu RAM'ler. https://www.msi.com/Motherboard/PRO-B650M-B/support#mem sitede bulamadım zannedersem desteklenmiyor henüz. Sebebi bu olabilir mi? Memory context Restore açarsam sıkıntı yaşar mıyım?

Sistem her açılmasında RAM zamanlamalarını ayarlıyor, bundan dolayı bekliyor, dediklerimi yapın düzelir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı